+36 30 902 9169 info@euromedica.hu

Lézeres tartós szőrtelenítés

Bársonyos és egészséges bőr biztonságosan, irritáció nélkül

Lézeres tartós szőrtelenítés

Lézeres tartós szőrtelenítés orvosi felügyelet mellett! Hatékony, tartós és biztonságos!

A szőrtelenítés sokak számára ma is nehezen megoldható problémát jelent. A közelmúltig ill. a ma is rendelkezésre álló hagyományos epiláló módszerek azonban nem adnak kielégítő eredményt, a gyantázás, krémek vagy szőrtelenítő gépek, borotva használata nem jár tartós hatással, ráadásul időt rabló vagy gyakran bőrgyulladást, irritációt okoz.

Manapság a szőr már nem a természetesség, hanem egyre inkább az igénytelenség jele, legyen szó akár a hónaljról, bikini vonalról, vagy éppen a lábakról. És ez a megállapítás nem csupán a nőkre igaz, hiszen egyre több férfi is meg akar szabadulni dús szőrzetétől. Napjaink másik divatos területe – mindkét nemnél – az intim területek szőrtelenítése a vékony csíktól a teljes csupaszságig. Bármely területről legyen is szó, a nem kívánt szőrzetet ma már gyorsan és hatékonyan távolíthatjuk el a diódalézer rendszerek legújabb generációja segítségével. Szakorvosi Központunk megoldást nyújt mindezen igényekre, 810 nm-es (nanométeres) orvosi diódalézer segítségével.

A lézerfény a bőr mélyén levő szőrtüsző pigmentjét célozza. Ha a fény a szőrtüsző festékanyagában elnyelődik, a szőr növekedési zónáját elroncsolja. Ez a szőrzet teljes eltűnését, de legalábbis lényeges csökkenését okozza. A szőrtelenítést nagy szakértelemmel rendelkező szakasszisztensek végzik, bőrgyógyász – kozmetológus szakorvos állandó felügyelete mellett.

A lézeres szőrtelenítésben szerzett 20 éves tapasztalatunk, számtalan elégedett páciensünk, valamint Szakorvosi Központunkban végzett bőrgyógyászati orvosi – kozmetológiai munkánk garancia arra, hogy a hozzánk fordulókkal csak a szőrtelenítés terén felkészült, tapasztalt szakemberek foglalkozzanak. A pontos időpontokról a bejelentkezésben megadott telefonszámokon érdeklődhet, időpont ugyanitt igényelhető.

Mi a diódalézer?

A szőrtlenítésre használt lézerberendezésünk egy 808 nanométeres orvosi diódalézer, melyet kifejezetten szőrtelenítésre terveztek. Rendelkezik a legmagasabb minősítéssel. A lézer 808 nm-es fénye kifejezetten a szőrszálban ill. a szőrtüszőben található festékanyagban, a melaninban nyelődik el a legnagyobb mértékben. Hogy a bőr szintén melanint is tartalmazó képleteit megvédjük, a lézerberendezésünk egy szabadalmaztatott hűtött kézidarabot használ, mely a bőrt a kezelés során lehűti és így a hőkárosodástól megvédi. A hűtött (és a bőrrel folyamatosan érintkező) kézidarabnak enyhe érzéstelenítő hatása is van.

Jelentkezzen be ingyenes konzultációra:

+36 30 902 9169

Hogyan távolítja el a lézerberendezés a szőrzetet?

A berendezés által emittált (kibocsátott) fényt a szőrtüszőben található festékanyag nyeli el. A lézerfény csak a másodperc töredékéig (5-30 ms) aktív, vagyis pulzáló módon működik. Egy impulzus (a leadott energiához mérten) elég hosszú azonban ahhoz, hogy a szőrtüszőt elroncsolja. A 810 nm-es fény energiája a szőrszálban hővé alakul, mely a szőrtüsző roncsolását okozza. Ezen károsodás a szőrzet csökkent visszanövéséhez, vagy a szőrtüsző tartós pusztulásához vezet.

Mi a különbség a lézer és a villanófény (IPL) között?

A villanófény nem lézer, hatékonysága a szőrtelenítésben nagyságrendekkel elmarad a lézerberendezésekétől, ráadásul a megközelítő eredmény eléréséhez többnyire sokkal több kezelésre van szükség. A lézerrel ellentétben, mely esetén csak egy adott hullámhosszú fénnyel dolgozunk (amely a leginkább alkalmas az epilálásra, esetünkben 810 nanométer), addig az IPL gépek nem képesek erre. A gépek többsége 550-1200 nm hullámhossz között, nagy hullámhossz tartományban sugároz, és mivel 980 nm felett lényegesen megnövekszik a bőr víztartalmának fényelnyelő képessége, így a sejtekben levő víz igen nagyfokú felmelegedése, vagy akár égés következhet be. Összefoglalva tehát az IPL berendezések nagy hullámhossz tartományban sugároznak, vagyis fényük sok esetben a bőrben is elnyelődik, megégetve azt. Bőrgyógyászként gyakran kell kezelnünk IPL beavatkozást követően pigment zavarral, égési sérüléssel, barna foltokkal, sőt esetenként hegesedéssel hozzánk forduló betegeket. A módszer további hátránya, hogy a beteg többségénél a kezelés után a bőr kb. egy hónapig kifejezetten érzékennyé válik a napra. Mindezeken felül, igen alacsony energiával működő IPL berendezést mutattak már be a világon, melyet a hajnövesztésben javasolnak alkalmazni. Vagyis az IPL (villanófényes) szőrtelenítés esetében, igen alacsony energia beállítás esetén nemcsak elégtelen, hanem elméletileg fordított hatás is elképzelhető. A problémát súlyosbítja, hogy csak a gyártókon múlik kinek adják el ezeket a (lézereknél sokszorosan olcsóbb) készülékeket, ráadásul Magyarországon jelenleg (ezen ismertető megírásának pillanatáig) semmilyen szabály vagy törvény sem szabályozza hogy kik, milyen szakképesítéssel végezhetnek szőrtelenítő beavatkozást. Ebben a témában talán az egyik legjobb összefoglalás a Haut c. szaklapban jelent meg: Die Haut 6/2005. Band XVI/257-259. Reinhard W. Gansel, Laser Medizin Zentrum Rhein-Ruhr, Essen: Gefahren und Nebenwirkungen bei unsachgemässer Anwendung der IPL- oder Blitzlampen-Technologie in Medizin und Kosmetik (Az IPL és villanófény-technológia szakszerűtlen alkalmazásának veszélyei és mellékhatásai az orvoslásban és kozmetikai kezelésben).

Lézeres tartós szőrtelenítés

Hogyan is nő a szőr?

A szőr növekedése a bőr különböző alkotórészei együttműködésének következménye. A szőrszálak nem egyszerre nőnek (képződnek), hanem különböző, egymástól eltérő fázisban növekszenek: növekedési (ún. anagen), visszafejlődési (catagen) és nyugalmi – alvó (telogen) fázisban vannak. Ez azt jelenti, hogy az emberi bőr esetében – a szőrzettel rendelkező állatokkal ellentétben – a szőrzet nem szakaszosan nő, hanem minden egyes szőrtüsző – faggyúmirigy egység (ún. pilosebaceus egység) különböző fázisban van. Van, amelyik a növekedési szak elején tart, van amelyik már egy éve nő és van olyan, amelyik a növekedési szakasz vége felé tart. A különböző fázisok időtartama számos tényezőtől függ, elsősorban azonban a testtájtól. Amíg például a hajas fejbőrön a hajszálak 90%-a növekedési fázisban található, a karokon csak 70% ugyanez az arány. A visszafejlődési fázisban a szőrtüszők felszívódnak, végül pedig a szőrszálak kihullanak, és a szőrtüsző ciklusa újra kezdődik. Kifejezett melanin termelődés csak az aktív, növekedési fázisban van, csak ilyenkor roncsolható jól a szőr lézersugárzással. Az ábrán a különböző növekedési fázisok láthatóak.

Mi befolyásolja a test szőrzetének küllemét?

A kor, genetikai tényezők, gyógyszerek, hormonális eltérések és a testtáj is befolyásolják a test szőrzetének vastagságát, hosszát és színét is. A szőrszálak vastagsága átlagosan 0,03 – 1 mm között van. A karon a szőrzet többnyire vékonyabb és világosabb, a bikini vonalban vastagabb és sötétebb. A szőrzet mennyisége az anagen (növekedési) fázis egyéb fázisokhoz (catagen, telogen) viszonyított százalékos arányától függ, valamint attól is, hogy ezen növekedési fázis milyen hosszú ideig tart.

Lézeres tartós szőrtelenítés

Mik a kezelés előtti teendők?

1. Hogyan jelenjünk meg az első kezelésen?

A korábban említettek szerint a lézerfény a szőrszál festékanyagában nyelődik el. Minél sötétebb a szőrzet, annál jobb az eredmény. Az ősz, világosszőke szőrzet nem kezelhető eredményesen. Hogy a bőrben levő, festékanyagot (melanint) termelő sejteket megóvjuk, a bőr és a szőrzet közötti színeltérésnek minél nagyobbnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a beavatkozás előtt a kezelendő bőrterületet óvni kell a naptól és szolárium használata sem megengedett. Néhány héttel a kezelés előtt le kell mondanunk tehát a szoláriumról és a napozásról is. A frissen lebarnult páciensek csak saját felelősségükre kezelhetők.

A lézer csak akkor hat, ha a szőrszál még a szőrtüszőben van. Emiatt ajánlatos a kezelés előtt néhány héttel az adott területen az epilálás kerülése, a szőrszálat kihúzni tehát nem szabad, csak a borotva használata megengedett. A kezelés napján reggel leborotválhatjuk az adott területet, ügyelve arra, hogy a bőrt ne sértsük meg. Közvetlenül a beavatkozás előtt a rendelőben lehetőséges a borotválás minden területen. Amennyiben korábban a kezelendő területen herpesz lépett fel, feltétlenül tájékoztatni kell a felügyeletet ellátó bőrgyógyászt, ebben az esetben ugyanis receptköteles gyógyszer szedését rendelheti el az esetleges belobbanás megakadályozása céljából. A tablettát többnyire egy nappal a beavatkozás előtt kezdjük szedni és általában még négy napon át folytatjuk szedését.

2. Ki a megfelelő a lézeres szőrtelenítésre?

A legmegfelelőbb páciens sötét szőrzettel és világos bőrrel rendelkezik. A sötétebb szőrszálak több fényenergiát nyelnek el a szőrtüsző közelében, a világosabbak kevesebbet. Klinikánkon bőrtípusának megfelelően kezeljük. A bőrtípushoz beállított paraméterek mellett ingyenes próbakezelést végzünk minden bizonytalan esetben, majd ennek eredményétől függően állítjuk be a kúrát.

3. Intim területek szőrtelenítéséről

Lézerberendezésünkkel lehetőségünk van az intim területek kezelésére is, mely nem túl gyakori beavatkozás még a lézeres epilálás terén sok tapasztalattal rendelkező lézerklinikákon sem. A nagyajkak, vagy éppen a végbél környékének szőrtelenítése ugyanis mind a páciens, mind a kezelő személy számára komoly kihívás. Ennek az az oka, hogy ez a terület a test egyéb régióinál lényegesen jobban el van látva érzőidegekkel, azaz itt jóval érzékenyebb a bőrünk. Ezen felül a bőrterület erősebben pigmentált (barnább), és jobban redőzött is (pl. nagyajkak). Berendezésünk kezelőfeje alkalmas azonban ezen területek kezelésére is, ha pedig kellemetlennek éreznénk a beavatkozást, Klinikánkon lehetőség van érzéstelenítő krém előzetes használatára is. Megjegyezzük mindezeken felül, hogy hölgy pácienseink intim testrészeinek szőrtelenítését minden esetben nő, akkreditált vizsgával rendelkező asszisztensnőink egyike végzi.

4. Ellenjavallatok: mikor nem végezhető a kezelés?

 • Anyajegy szőrtelenítése
 • Fényérzékenyítő gyógyszerek szedése, hegesedési, keloid hajlam
 • Terhesség, súlyos cukorbetegség, tetovált terület
 • Aktív bőrbetegség a kezelendő területen (pikkelysömör, ekcéma, kiütések stb.), mechanikus vagy kémiai hámlasztás két héten belül, sebészi lézeres bőrfelület kezelés 3 hónapon belül

Hogyan zajlik a kezelés?

Az egyes kezelések időtartama a bőrfelülettől függően kb. 10 perctől egy óráig terjed. Többnyire nincs szükség semmilyen érzéstelenítésre. A bőrfelület (géllel történő) előhűtése is felesleges, csak a beavatkozás után lehet szükség gyulladáscsökkentő krém vagy hűtés alkalmazására. A lézeres beavatkozást szakképzett szakasszisztensek végzik, bőrgyógyász – kozmetológus szakorvos felügyelete mellett. Az epilálás során védőszemüveget kell viselni, amit csak a kezelést végző kifejezett utasítására vehetünk le.

Érzünk-e fájdalmat a kezelés közben?

Általában enyhe csípő, vagy szúró érzést igen. A kezelőfejbe épített hűtőegység ellenére néha enyhe meleget érzünk. Az egyes bőrterületek érzékenysége változó, a páciensek döntő többsége azonban a kezelést rendkívül jól tolerálja. Amennyiben az első beavatkozást mégis kellemetlennek érzi a páciens, azt a kezelőnek jelezni kell, hogy a berendezés beállításain változtathassunk. Lehetőség van ezen felül a további kezelések során hatásos érzéstelenítő krém használatára is, melyet kb. fél-egy órával a beavatkozás előtt viszünk fel a bőrre.

Megjegyzendő még, hogy hölgyek esetén menstruáció alatt lehetőség szerint kerüljük a beavatkozást, mivel ilyenkor a bőr érzékenysége valamelyest kifejezettebb, vagyis az érzékenyebb területeken az esetleges kissé csípő érzés erősebb lehet. Tudnunk kell azonban, hogy nincs minden páciensre vonatkozó egységes szabály, ezért javasoljuk – ha erre lehetősége van – az epiláció beállítása előtt egy kis területen próbakezelés elvégzését, melyre Klinikánkon ingyenesen bármely időpontban lehetősége van; a várakozási idő minimálisra csökkentése érdekében javasoljuk azonban az előzetes bejelentkezést.

Mi történik a kezelés után?

A beavatkozás utáni percekben a kezelt terület enyhén kipirulhat, vagy megduzzadhat. Ezen elváltozások nagyon gyakran lépnek fel, és általában egy napon belül visszafejlődnek. A páciensek enyhe napégéshez hasonlítják az érzést. Mivel a lézerberendezés nem okoz a bőrön semmilyen sérülést, nincs szükség kötésre, és a beteg már az első napon visszatérhet a megszokott mindennapi teendőihez. A kezelés után a betegnek néha enyhe gyulladáscsökkentő krémet adunk, vagy a kezelt területet szükség szerint hűtjük. Kb. 3-7 nap után a páciens úgy érezheti, hogy a szőrzet visszanő. Ilyenkor azonban többnyire nem erről van szó, hanem csak az elroncsolt szőrzet kilökődéséről. Az egyes kezelések között a szőrzetet nem szabad kitépni vagy gyantáztatni.

Mik a kezelés utáni különleges teendők?

 • Nem használhatunk fényvédő krémen kívül más egyebet a kezelt területen. Kerüljük a fényérzékenyítő hatóanyag tartalmú krémeket (lsd. termékinformáció vagy betegtájékoztató), alpha-hydroxy savat (AHA), adsztringenseket és minden irritatív anyagot. Mosakodhatunk vízzel és kímélő szappannal vagy tusfürdővel, de kerüljük a bőr dörzsölését. Amennyiben gyulladáscsökkentő krémet írt fel az orvos, azt csak előírás szerint használjuk.

 • Ne tegyük ki a kezelt bőrterületet napfénynek, ne szoláriumozzunk a lézerkezelést követő két hétig. Használjunk fényvédő krémet, ha a napfény nem elkerülhető.

 • Lehetőség szerint ne érintsük a kezelt területet közvetlenül a beavatkozás után és kerüljük az irritációját (forró fürdő, masszázs, szauna, stb.)

Biztonság – tartósság

Biztonságos-e az eljárás?

Igen. A lézerberendezést a szőrtüsző anatómiai sajátosságai figyelembe vételével tervezték és állították be, vagyis a lézerfény pontosan a szőrtüsző mélységében és kiterjedésében nyelődik el. A szabadalmaztatott aktív hűtéssel rendelkező kezelőfej a környező bőrterületek hőkárosodását azáltal akadályozza meg, hogy képes a bőrben keletkező hőt teljesen elvezetni. Nagyon fontos azonban, hogy a páciens a kezelésre lehetőség szerint „világos bőrrel” érkezzen, vagyis a beavatkozás előtt a szoláriumot és a napozást is kerülje. Olyan területek kezelése esetén azonban, amely napfénynek egyébként nincs kitéve (pl. bikini vonal, vagy hónalj) ezek az előírások sem lényegesek.

Tartósak-e az eredmények?

Tudományos, tizenkét hónapos ún. utánkövetéses vizsgálatokkal igazolták, hogy a 810 nm-es lézeres epilálás már a második elvégzett kezelés után a szőrzet átlagosan 50%-os tartós, csökkent visszanövését eredményezi. Tartós szőrzet csökkenésről pedig akkor beszélhetünk, ha a szőr teljes növekedési fázisánál (anagen fázis) hosszabb ideig nem észlelünk visszanövést. Ez – testtájtól függően – 4 és 12 hónap között változhat. Más vizsgálatokkal pedig azt sikerült igazolni, hogy minden további kezelés a visszamaradó aktív szőrtüszők számát tovább csökkenti. Az Egyesült Államok-béli FDA (Food and Drug Administration) hivatala mégis óv a végleges kifejezés használatától, hiszen a lézeres epilálás csak az utóbbi években terjedt el és így hosszú, több évtizedre visszatekintő tapasztalatunk nem lehet. Senki nem tudhatja tehát pontosan, hogy a megfelelő eredmény milyen hosszan tart majd. A MedioStar® azonban bizonyítottan a szőrzet lényegesen csökkent visszanövését okozza, mely a kezelések után kb. 24 hónapon át, vagy még tovább tartósan fennmarad. Az esetlegesen kinövő szőrzet színe és vastagsága többnyire megváltozik. A szín világosabbá válik, ami a szőrt kevéssé feltűnővé teszi. A szőrzet átlagos vastagsága mintegy 20%-al csökken. A páciensek többségének a későbbiekben emlékeztető kezelésre lehet szüksége, ha az alvó szőrtüszők esetleg növekedési fázisba kerülnek. És bár nem lehetséges az egyes bőrterületeken a szőrszálak 100%-ának eltávolítása, a kezelt páciensek döntő többsége az elért eredménnyel rendkívül elégedett. A cél az ideális eredmény elérése. De mi az ideális? A lábszáron és a bikini vonalban, hónaljban elérhető, hogy a szőrszálak döntő többsége eltűnjön, és az esetlegesen visszanövő vékony szálak alig látszanak, az idült szőrtüszőgyulladás meggyógyul, az évek alatt kialakuló barnás pigmentáltság kezd felszakadozni. A páciens és az orvos megelégedettsége egyaránt kitűnő. Ugyanezt az eredményt a beteg a szakálltáj, áll vagy bajusz esetében sokszor mégsem tartja kielégítőnek. Az eddigi vizsgálatok alapján azt mondhatjuk, hogy ez az arány a páciensek 3-5 %-át jelenti; ők döntően a sötétebb bőrrel és világosabb szőrzettel rendelkezők közül kerülnek ki.

Hány kezelésre van szükség?

Ahogyan ezt korábban már említettük, hogy a lézer azon szőrtüszőket roncsolja, amelyek a kezelés időpontjában az aktív fázisban találhatóak. Mivel a különböző szőrszálak csak egymás után lépnek az aktív fázisba, egy testtájon az összes szőrtüsző elroncsolásához több kezelésre van szükség. Általánosságban a kezeléseket ezért 4-6 hetente végezzük, amikor a szőrszálak visszanövése látható. Az első egy-két alkalommal általában 4 hetente, majd később a szőrzet megjelenésének megfelelően.

Több éves lézeres szőrtelenítési tapasztalatunk alapján nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy egyes pácienseknél 5-6, míg másoknál 6-8 kezelés lehet szükséges a kielégítő eredmény eléréséhez. Az elkövetkező években egy-egy ún. fenntartó kezelésre (nem pedig teljes kúrára) lehet szükség.

GY.I.K

Gyakori kérdések a lézeres epilálásról

Ezen az oldalon a gyakran feltett kérdésekre igyekszünk válaszolni. Amennyiben mindezek ellenére nem találja meg az Önt személyesen érdeklő választ, a keszthelyi Euromedica Egészségügyi Szolgáltató Központ szívesen válaszol kérdéseire az elérhetőségben megadott telefonszámokon, vagy e-mailben, minden hétköznap reggel 8 és délután 17 óra között. Legyen azonban figyelemmel arra a tényre, hogy az e-maileket (szervezési okokból) csak némi késéssel tudjuk megválaszolni. A gyors kapcsolatfelvétel céljából kérjük, hívjon bennünket telefonon!

Felhívjuk figyelmét: az általunk nyújtott információk nem helyettesítenek semmilyen orvosi diagnózist vagy terápiás javaslatot. Ez kizárólag az orvos és beteg személyes találkozójakor, a konzultáció és vizsgálat során állapítható meg. Kérjük minden orvosi, vagy kozmetológiai beavatkozás esetén, még a kezelés előtt kérje ki bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosunk véleményét. Klinikánkon a lézeres bőrgyógyászati beavatkozások ill. kozmetológiai kezelések (pl. ráncfeltöltés, lézeres epiláció stb.) előtti konzultáció minden esetben ingyenes.

Rendelőnkben lehetőség van Ajándékutalványok vásárlására is!

Lepje meg szeretteit egy szépségutalvánnyal, ami különleges alkalmakra kiváló ajándék!

A hirdetésekben minden epiláló módszert a leghatékonyabbnak és legkorszerűbbnek, sokszor véglegesnek neveznek. Mi az igazság?
 • Aki a szőrtelenítést (bármilyen berendezéssel dolgozik is) véglegesnek hirdeti, eleve nem mond igazat (lsd. részletesebben a tartósak-e az eredmények? című menüpont). Elsősorban IPL (villanófényes kezelés), és kozmetikusok (lsd. mi a különbség kozmetikus és kozmetológus között) esetében tapasztaljuk mindezt. Saját tapasztalatunk alapján állíthatjuk, hogy aki így próbál minél többeket magához csábítani, hosszú távon sok-sok (lássuk be, joggal) elégedetlen pácienssel számolhat. Mindez tehát idővel egészen biztosan a betegek elvesztésével, illetve a kezelést végző hiteltelenné válásával jár.
 • Egyre gyakrabban láthatunk IPL (villanófény) gépekkel hirdető kozmetikákat. Magyarországon pillanatnyilag nincs megfelelően szabályozva, hogy ki milyen berendezéssel végezhet epilálást. Gyakran egy gépet használnak több helyen, beválasztva (rábeszélve) bárkit, aki érdeklődőként jelentkezik, nem törődve azzal, hogy az adott páciensnél várhatóan milyen eredmény érhető el. A pácienst nemhogy bőrgyógyász szakorvos, sok esetben még valamelyest hozzáértő személy sem látja. Magától értetődő, hogy az esetlegesen fellépő mellékhatások esetén sincs lehetőség megfelelő ellátásra. Szakorvosi Központunkban nem érheti ilyen meglepetés. 2003 óta végzünk folyamatosan lézeres epilálást, bőrgyógyász szakorvosunk állandó felügyelete mellett. Orvosi lézerberendezésünk saját tulajdon, nem vagyunk arra „kényszerülve”, hogy olyan pácienst is beválasszunk, akinél a végeredmény kétséges. Ilyen esetben ingyenes próbakezelést végzünk, és csak akkor kezdjük el a tényleges kezelést, ha a páciens lényeges, szemmel látható eredményt tapasztal. Több száz eddig kezelt, elégedett páciensünk a garancia és bizonyíték arra, hogy a hozzánk fordulók korrekt, tisztességes kezelésben részesülnek.
 • Berendezésünk lézer és nem IPL (lsd. Mi a különbség a lézer és az IPL között? című menüpontunkat). A két berendezés típus között igen jelentős hatékonyságbeli különbség van. Nem véletlen, hogy a praxisunkban már a második lézerberendezést használjuk epilálásra, és nem IPL gépet szereztünk be. A villanófényes gépek elterjedésüket (a lézerhez képest) lényegesen alacsonyabb áruknak és annak köszönhetik, hogy villanófénnyel lényegében mindenki, gyakorlatilag szakértelem és hozzáértés nélkül is próbálkozhat dolgozni. Klinikánkon minden szakemberünk akkreditált lézervizsgával és diplomával rendelkezik.
 • Óvakodnunk kell azon szalonoktól, ahol az epilálás lényegében az egyetlen eszközös (és viszonylag drága) szolgáltatás. A veszély ilyenkor még fokozottabb, hogy a betérő érdeklődőt – ahogyan mindezt már az előbbiekben részleteztük – mindenáron rábeszélik a kezelésre, hiszen a bevétel és a szalon működése lényegében erre az egy beavatkozásra épül. A mondás, miszerint: „Akinek kalapácsa van, mindent szögnek néz” itt még inkább igaz.
Van-e hosszú távon bármely káros hatása a lézereknek?

Nem ismert ilyen hatás. Az orvosi lézerberendezések bevezetése óta vizsgált kérdés, semmi ilyen jellegű adat nincs. Tekintettel azonban a lézerek napjainkban világszerte elterjedt, mindennapos használatára, feltételezhető, hogy amennyiben bármilyen nem azonnali káros hatás felléphetne, arra már egészen bizonyosan felfigyelt volna a szakma.

Van-e radioaktív sugárzáshoz köze a lézernek?

Nincs. A lézer tisztán fény, melyről több információt a lézerekről általában címszó alatt talál.

Okozhat-e szemkárosodást a lézer?

Szemkárosodás nem léphet fel, tekintettel a védőszemüveg viselésére, mely az adott hullámhosszú lézer fényét 100%-ban kiszűri. Ezek a speciális szemüvegek a lézerberendezés tartozékai, kifejezetten az adott gép által kibocsátott hullámhosszú fényhez tervezték és vizsgálták be őket. Viselésük a kezelőszemélyzet és a páciens számára is alapkövetelmény.

Kezelnek-e az „intim régióban”?

Az intim területek (nagyajkak, vagy pl. a végbél környékének) kezelése megoldható, sok páciensünk fordul hozzánk ezzel a kéréssel. Minden esetben intim környezetben, csak a kezelő jelenlétével történik a beavatkozás. Hölgyek esetében csak asszisztensnőink egyike foglalkozik páciensünkkel. Mivel azonban a nemi szervek és környékük érzékenyebb, többnyire érzéstelenítő krémet alkalmazunk.

Milyen mellékhatások léphetnek fel?

A beavatkozás utáni percekben a kezelt terület enyhén kipirulhat, vagy megduzzadhat. Ezen elváltozások nagyon gyakran lépnek fel, és általában egy napon belül visszafejlődnek. A páciensek enyhe napégéshez hasonlítják az érzést. Ezeket a tüneteket korábban említettük már; nem nevezhetőek azonban valódi mellékhatásnak, inkább a kezelést követő ritka, és nem minden esetben fellépő ártalmatlan és nem kifejezetten kellemetlen jelenségeknek, melyek gyorsan meg is szűnnek. Mellékhatásnak a nem várt, a betegnek problémát okozó elváltozások, mint pl. a bőrgyulladás, hólyagképződés, vagy éppen pigmentzavar nevezhető. Szakszerű kezelés mellett azonban az esély ezek kialakulására rendkívül kicsi, és megfelelő előzetes vizsgálattal meg is előzhetjük őket (pl. fényérzékenyítő gyógyszerek szedése, belgyógyászati betegségek stb. előzetes felderítése).

Mi a különbség a lézer és a villanófény kezelés között?

Lsd. feljebb a „Mi a különbség a lézer és a villanófény (IPL) között?” című bekezdést.

Kezelhető-e hatékonyan a „bőr alatt növő”, benőtt szőrzetet is, mely leggyakrabban a bikini vonalban lép fel?

Igen. Sőt, sok esetben a páciensek éppen ezen problémák miatt keresnek meg bennünket.

Miért kell a beavatkozás előtt csak borotvával szőrteleníteni, miért nem gyantázhatok?

A lézer csak akkor hat, ha a szőrszál még a szőrtüszőben van. A szőrszál mintegy levezeti a lézerfény energiáját a szőrtüszőbe. Gyantázásnál vagy csipesszel történő kihúzásnál – ezek alapján érthető okokból – ez a mechanizmus nem valósulhat meg.

Terheseken alkalmazható-e a lézeres epiláció?

Terheseket nem kezelünk. Ennek elvi alapja van. Tudtunkkal nincs ugyan adat arra, hogy bármely esetben lézeres kezelés során a magzat károsodása lépett volna fel, mégis a tervezhető beavatkozásokat (pl. a lézeres kezelések mindegyikét, de az egyéb, sebészi műtéteket is) csak a terhesség lezajlása után végezzük el.

Mindenkinél hatásos a lézeres szőrtelenítés?

Ősz szálak esetében nem várható eredmény, a hatás szőkéknél ill. vörös szőrzettel rendelkezőknél bizonytalan. Ebben ez esetben mindig (ingyenes) próbakezelést végzünk, és ennek eredménye dönti el a továbbiakat. Csak ha a páciens megfelelőnek látja a szőrzet csökkenését, akkor kezdjük el a kúrát.

Mennyire tartós a lézeres epiláció hatása?

Lsd. a „Biztonság, tartósság” című bekezdést.

Jár-e fájdalommal a lézeres epilálás?

Lsd. „A lézeres epilálás” című bekezdést.

A szimmetrikus testrészek árait külön-külön kell-e fizetni?

Nem. A végtagok, vagy például a hónalj árai természetesen párban értendőek.

Miért kerül ennyibe a lézeres kezelés?

A lézerberendezések ára rendkívül magas, ehhez társul még a rendkívül magas szervizköltség is. A gép kezeléséhez ill. felügyeletéhez orvosi diploma szükségeltetik. Mind az orvos, mind pedig a kezelőszemélyzet számára drága, részben külföldi tanfolyamok, ill. vizsga megszerzése követelmény.

Hogyan lehetséges, hogy az Euromedica-ban a lézeres epiláció árai olcsóbbak, mint a hasonló berendezéssel dolgozó klinikákon?

A választ részletesen lsd. „Áraink” című menüpontban.

Miért nem kezelhető eredményesen az ősz vagy vörös szőrzet?

Nem vagy csak igen kis mennyiségben tartalmaz melanint, vagyis a lézer számára megcélzott pigmentet.

Soha nem nő a kezelt területen egyetlen szál szőr sem?

Sajnos nőhet. A sikeresen befejezett kúra után két okból lehet valamennyi visszanövés (amely azonban mindig sokkal gyérebb, vékonyabb világosabb és ritka is). Részben a szőrtüszők egy része regenerálódhat, másrészt pedig új szőrtüszők is aktivizálódhatnak. A szőrtüszők kb. harmada éveken keresztül inaktív állapotban „aludhat”, azonban pl. hormonális hatásokra növekedésnek indulhat.

Milyen fényvédőt használjak a kezelés után?

A kevésbé zsíros készítményeket javasoljuk, a faktorszám pedig bőrtípustól függően lehetőség szerint minél magasabb legyen. Ajánlott kozmetikumaink közt választ talál erre is.

Miért nem szabad napozni a kezelés után közvetlenül, és a kezelés előtt sem?

A kezelés előtt azért nem, mert az erősen lebarnult bőr esetén az egyébként megfelelő kezelési energia esetén a bőr megéghetne; ilyen esetben egyébként a kezelést nem vállalhatjuk. Kisebb energiával ugyan elkerülhető volna a bőr begyulladása, ekkor azonban az epilálás hatékonysága nem volna megfelelő.

Mely területeken nem epilálnak?

Orrnyílásban, szemöldöktájon ill. szempilla esetén, valamint herezacskón. Intim területeken azonban igen.

Nem szeretném borotválni a szőrzetemet, mert félek, hogy megerősödik.

A borotválásnak nincs hatása a szőrtüszőre, csak az élettelen szőrszálakat vágja le. Ha lézeres epilálásra készülve pl. az arcon csak borotvát használ, akkor valóban előfordulhat, hogy „megerősödik” a szőrzet. Ennek azonban csak az az oka, hogy az évekig gyantázott, vagy csipesszel kihúzott szőrzetnek lesz ideje együtt növekedni, ha nem húzzuk ki folyamatosan a legjobban növekvőket.

Jártam már más lézeres kezelésre, a fekete szőrszálak megkevesbedtek ugyan, de sok új világos, ősz szőrszál jelent meg.

Ilyen eset akkor fordulhat elő, ha a kezelést túlságosan alacsony energiával végezték, esetleg eleve nem megfelelő berendezéssel. Az alkalmazott energia csak arra volt elég, hogy mintegy kilője a pigmentet a szőrtüszőkből. A probléma az, hogy ilyenkor már hatékony berendezéssel és megfelelő energia alkalmazásával is nehéz elfogadható eredményt elérni. Kérdés még az is, hogy a „lézer” valóban lézer volt-e, vagy esetleg IPL (villanófényes) berendezés. Ez utóbbiak hatékonysága ugyanis messze alulmarad a lézerekének (lsd. „Mi a különbség a lézer és a villanófény (IPL) között?” című menüpontot).

Azt hallottam, hogy a lézeres kezelés után még erősebb szőrnövekedés lehetséges, sőt olyan helyeken is nőhet szőr, ahol előtte nem volt.

Ez nem így van. Ha ez valóban így lenne, a lézereket hajnövesztésre is használnák. Igen alacsony energiával működő villanófényes készüléknél azonban leírtak ilyen hatást (erre tervezett gépet be is mutattak már). Mindebből azonban az is következik, hogy az IPL (villanófényes) szőrtelenítés esetében, helytelen beállítás esetén nemcsak elégtelen, hanem (elvben) esetleg fordított hatás is elképzelhető; erre azonban (tudomásunk szerint) nincs a szakirodalomban adat.

Nyáron járhatok-e a lézeres szőrtelenítésre?

Minden további nélkül olyan testtájak esetében, melyek a napfény hatásának nincsenek kitéve egyébként sem (pl. hónalj, bikini vonal, intim területek). Más testtájak esetében (arc, végtagok stb.) sem ellenjavallt a kezelés nyáron, de mindenképpen hatékony fényvédő krém használata javasolt.

Nagy gondot fordítunk arra, hogy a honlapunkon megjelenő információk mindig pontosak és naprakészek legyenek, törekvéseink ellenére azonban hibák, elírások előfordulhatnak. A www.euromedica.hu honlapon megtalálható tartalom kizárólag tájékoztató jellegű, és semmilyen esetben sem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot, tanácsadást és diagnózist. Nem képezheti alapját semmilyen öndiagnózisnak vagy -kezelésnek, ill. nem adhat ajánlást az orvosi vizsgálat nélküli kezeléshez, gyógyszereléshez sem.

Kapcsolat

9 + 4 =

H-8360 Keszthely, Bercsényi Miklós u. 65/B.

06-83/510-724, 06-30/902-91-69

info@euromedica.hu

Rendelőnkben kapható! Legszebb ajándék!