+36 30 902 9169 info@euromedica.hu

Anyajegy és bőrdaganat szűrés

Fontos a megelőzés

Életünk során bőrünk számtalan károsító tényezőnek van kitéve, melyek közül azonban – veszélyessége miatt – kiemelkedik a napfény, vagyis az UV sugárzás. Közismert, hogy a gyermekkorunktól „elszenvedett” napfény hatása bőrünkben összeadódik, vagyis nem „felejtődik el”, s a későbbiekben számtalan bőrprobléma, esztétikailag zavaró elváltozás (pigment foltok, korai ráncosodás stb.) mellett bőrdaganatok kiváltásában is szerepet játszik. Ezek közül a legveszélyesebb az ún. melanoma, melynek kivédése, megelőzése soha nem volt aktuálisabb, mint manapság.

A melanoma malignum egy a bőr pigment termelő sejtjeiből (melanocyták), leggyakrabban már meglévő festékes anyajegyből kiinduló, gyorsan áttétet képező rosszindulatú bőrdaganat. A név a görög „μέλας”, vagyis fekete szóból származik. Veszélyessége abban áll, hogy a tumorsejtek a nyirok- és vérereken keresztül nagyon hamar szóródnak, vagyis áttéteket, ún. metasztázist képeznek. És bár az utóbbi években a gyógyszeres kezelés rendkívül sokat fejlődött, ma is a legrettegettebb bőrdaganatnak számít.

Festékes anyajegyek

A számtalan anyajegy típus közül a festéksejtes típusúakból alakulhat ki ez a típusú bőrdaganat. Ezek között is felállíthat a szakember azonban egy veszélyességi rangsort, vagyis önmagában az, hogy egy anyajegy festéksejtes (többnyire sötét színű, barna vagy fekete), még nem dönti el egyértelműen a kérdést: megelőzési célzattal el kell-e távolítani, vagy sem.

Tünetek és panaszok

A daganat felé vezető úton a legelső intő jelek közé soroljuk az anyajegy megnagyobbodását, színének megváltozását, esetleges előemelkedését, vagy éppen aszimmetrikussá válását. Nagyon fontos tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a viszketés, vagy éppen fájdalom nem tartozik a gyanújelek közé, vagyis megfordítva: attól, hogy egy változóban levő anyajegy nem okoz a betegnek semmilyen panaszt, már lehet akár daganatos is. Ennek pontos eldöntése orvos feladata, vagyis ezen elváltozások jelentkezése esetén azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

Az alábbi, ún. „ABCD” szabály alapján, nagy vonalakban mégis viszonylag egyszerűen ellenőrizhetjük otthon is anyajegyeinket. Gyanús pigmentált anyajegy, folt megítélése, „önellenőrzés”:

A – Asymmetry (aszimmetria): nem kerek vagy ovális az anyajegy alakja;

B – Border (határ): szabálytalan vagy nem éles határú;

C – Colour (szín): nem egyenletes színű;

D – Diameter (átmérő): 5 mm-nél nagyobb.

Amennyiben több kritérium teljesül egy adott naevus (anyajegy) esetén a fentiek közül, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk!

Rizikófaktorok

Azoknak a betegeknek, akiknek nagyszámú ill. szabálytalan, ún. dysplasiás anyajegyei vannak, lényegesen nagyobb az esélyük, hogy életük során melanomában betegszenek meg, mint az átlagos mennyiségű, vagy éppen szabályos anyajegyekkel bíró embereknek. Alapvetően a világosabb bőrtípusú személyek veszélyeztetettebbek, esetükben a sötétebb bőrtípusúakhoz viszonyítva hatszor gyakoribb a betegség. A napégés, különösen a gyermekkorban elszenvedett napégés különösen növeli a felnőttkorban kialakuló melanoma esélyét.

Bőrgyógyászati szakvizsgálat, dermatoscopia

A bőrgyógyász szakorvos a klinikai kép alapján először meghatározza az anyajegy típusát és beosztását, szabályosságát és nagyságát. A továbbiakban immerziós mikroszkóppal (ún. dermatoscoppal) megvizsgálja az elváltozás pigmentszerkzetét, megállapítja a pigmenthálózat, pigmentrögök és egyéb, csak ezen eszközzel vizsgálható eltérések ill. szabálytalanságok mértékét. A külön ez irányban végzett továbbképzés alapján lehetősége nyílik a szakembernek a különböző anyajegyek nagyon pontos meghatározására, a finom ún. megindulási jelek gyors, korai stádiumban való felismerésére és ennek alapján szükség esetén a gyors beavatkozásra. A dermatoscop bevezetése óta nagyságrendekkel nőtt a korai, még kiválóan kezelhető stádiumban levő melanoma felismerése.

A megoldás a szabálytalan, gyanús anyajegyek esetén és melanoma gyanúja esetén is a sebészi eltávolítás. Lézeres elpárologtatás ilyen esetben nem jöhet szóba. A kimetszés után minden esetben szövettant végzünk, mely egyrészt megerősíti a klinikai diagnózist, másrészt bizonyítja azt is, hogy az elváltozás eltávolítása az épben történt.

Megelőzés. Hogyan védekezhetünk?

  • Évente, bizonyos esetekben félévente bőrgyógyászati szűrővizsgálat az anyajegyek ellenőrzése céljából, dermatoscopos viszgálattal.
  • Bármilyen gyanú esetén azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni, aki a vizsgálattal felállítja a diagnózist, így az esetleges melanómát korán, még az áttét képződése előtt eltávolíthatjuk.
  • Az anyajegyek rendszeres önellenőrzése („ABCD” szabály) a beteget orvoshoz irányítva segíthet a korai elváltozásokat még a daganat kialakulása előtt felismerni.
  • A napégés megelőzése és az UV sugárzás elleni védelem (fényvédelem) szintén nagyon fontos, különösen gyermekek esetében.

Szövettani vizsgálat (hisztológia)

A szövettani diagnózis a bőrbetegségek pontos és végleges diagnózisának felállításához sok esetben elengedhetetlen. A mintavétel történhet ún. próbakimetszéssel (szakszóval próbaexcisio), vagy az elváltozás teljes eltávolításával (in toto excisio). Előbbit általában akkor alkalmazzuk, ha egy bőrbetegség pontos diagnózisa nem állapítható meg a bőrgyógyászati, klinikai vizsgálat során, és a kezelés szempontjából fontos ez az információ, vagyis azt befolyásolja vagy akár teljes mértékben meghatározza. Teljes kimetszést sokkal gyakrabban végzünk, pl. amikor anyajegyet kell kimetszeni. A kimetszett szövetdarabot a sebész tartósító folyadékba helyezi, majd szövettani vizsgálatra küldi ún. szövettani laborba.

A szövettani vizsgálat során a patológus szakorvos a teljes kimetszett szövetdarabot átvizsgálja, metszeteket készít és azokat megfesti. Ezután a festett metszetek mindegyikét mikroszkóppal átvizsgálja. A leletezés során nyilatkozik a pontos diagnózisról és arról is, hogy elváltozás kimetszése teljes-e, vagyis nem maradt-e vissza szövet a kimetszett bőrelváltozásból. Ez pl. a festékes anyajegyek esetében is rendkívül fontos, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy a kimetszés során az eltávolítás teljes volt, és biztosan nem lehet probléma a későbbiekben sem. Ha ugyanis biztosan tudjuk, hogy a kimetszett anyajegyben tumorsejt nem volt, és azt biztosan teljesen el is sikerült távolítani, akkor nem lehetséges a későbbiekben semmiféle problémája a betegnek ebből az anyajegyéből.

Az ábra egy festett metszetet ábrázol, melyet bőrkimetszés során távolítottak el, és az egyik leggyakoribb festési móddal kezeltek.

Nagy gondot fordítunk arra, hogy a honlapunkon megjelenő információk mindig pontosak és naprakészek legyenek, törekvéseink ellenére azonban hibák, elírások előfordulhatnak. A www.euromedica.hu honlapon megtalálható tartalom kizárólag tájékoztató jellegű, és semmilyen esetben sem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot, tanácsadást és diagnózist. Nem képezheti alapját semmilyen öndiagnózisnak vagy -kezelésnek, ill. nem adhat ajánlást az orvosi vizsgálat nélküli kezeléshez, gyógyszereléshez sem.

Kapcsolat

11 + 7 =

H-8360 Keszthely, Bercsényi Miklós u. 65/B.

06-83/510-724, 06-30/902-91-69

info@euromedica.hu

Rendelőnkben kapható! Legszebb ajándék!