+36 30 902 9169 info@euromedica.hu

Lézeres kezelések

Lézersebészet

Az alábbi oldalakon a Klinikánkon végzett lézeres és nem lézerrel végzett bőrgyógyászati és kozmetológiai beavatkozásokról, szolgáltatásokról olvashat. Felsorolásunkban a jelenleg elérhető csaknem minden bőrgyógyászati és esztétikai orvosi kezelést megtalálhatja, mellyel – régiónkban egyedüliként – csak Szakorvosi Központunkban találkozhat. Sokéves orvosi tapasztalatunk és az elvégzett számtalan különböző beavatkozás feljogosít bennünket arra, hogy betegeink, pácienseink számára felelősséggel és biztonsággal ajánlhassuk tevékenységeink mindegyikét, melyek régiónkban teljesen egyedülállóak, és melyekre orvosi garanciát is vállalunk.

Garantáljuk, hogy Egészségügyi Szolgáltató Központunkban csak az Ön bőrtípusának ill. adottságainak megfelelő, bizonyítottan eredményes speciális lézerberendezésekkel végezzük el a kívánt kezelést. A több, különböző lézertípus birtokában lehetőségünk van a legalkalmasabb, leghatékonyabb, kozmetikailag és orvosi szempontból is a legkívánatosabb eredményt nyújtó beavatkozás mellett dönteni, melyet – magától értetődően – a szakma szabályainak mindenkori betartásával, azokat figyelembe véve végzünk el.

Lézeres szolgáltatásaink:

  • Lézersebészet a jelenlegi legkorszerűbb lézer technológiával: fibromák, vírusszemölcsök, kozmetikailag zavaró bőrkinövések lézeres, fájdalommentes eltávolítása, lehetőség szerint (injekció helyett) érzéstelenítő krém alkalmazásával.

  • Orvosi diódalézeres (810 nm) tartós szőrtelenítés.

Jelentkezzen be ingyenes konzultációra:

+36 30 902 9169

Lézersebészet

Sebészi lézerek

Egészségügyi Szolgáltató Központunkban mindkét napjainkban egyáltalán létező sebészi lézertípus megtalálható, azokkal évek óta sikerrel és nagy gyakorlattal dolgozunk. Hihetetlen precizitásával a legfinomabb bőrsebészeti beavatkozások elvégzésére is alkalmas, hegesedés hátrahagyása nélkül. A kezelés során olyan minimális fájdalom lép fel, hogy injekció alkalmazása többnyire nem szükséges, érzéstelenítő krém használata is elégséges. Alkalmas pl. zavaró bőrkinövések, fibromák, apró ráncok vagy bőregyenetlenségek nyom nélküli (!) megoldására is (lsd. orvosi felhasználás).

A továbbiakban a lézerberendezés technikai felépítéséről valamint felhasználási lehetőségeiről tudhatunk meg bővebbet.

CO2 – széndioxid lézer

Jó hatásfoka és nagy teljesítménye miatt a gázlézerek között a legjelentősebb az orvosi gyakorlatban. Az aktív lézeranyag a széndioxid gázon kívül nitrogént és héliumot is tartalmaz. A CO2 lézer 10,6 µm (mikrométer) hullámhosszúságú – több egymáshoz közel eső hullámhosszat tartalmazó – nyalábot bocsát ki, a gázlézerek közül a legjobb hatásfokkal (10-15%). Az orvosi felhasználásban a 100 Watt alatti berendezések terjedtek el. A CO2 lézer folyamatos üzemű, ezért elektromechanikus fényzárral látják el, amit az orvos lábkapcsolóval üzemeltet. A fényzár egyúttal lehetőséget ad a kezelőpanelen előre beállított időtartamú impulzus kibocsátására is. A nagy víztartalmú szövetek kitűnően abszorbeálják (nyelik el) a lézerfényt, a becsapódás helyén szöveti vaporizációt eredményezve (vagyis a szövetek elgőzölögtetését okozva).

Az általunk használt 25 Wattos, Lasram gyártmányú, Opal 25 típusú gép szintén rendelkezik ezen előnyös tulajdonságokkal. Részben ezen berendezéssel, részben a korábban alkalmazott Ambulaser SDJ-3-15 típusú lézerünkkel 2001 óta számtalan lézersebészeti beavatkozás tapasztalata alapján állíthatjuk: ezen lézertípus a bőrgyógyászati – sebészeti alkalmazásban a legsokoldalúbban használható, főként vérzékeny szövetek vágása vagy elpárologtatása során pedig szinte nélkülözhetetlen eszköz. További információk a sebészi lézerek szöveti hatásairól lsd. orvosi felhasználás című menüpontban.

Kezelhető bőrelváltozások

Alapvetően (és kissé leegyszerűsítve) elmondhatjuk: azok a bőrelváltozások kezelhetőek sebészi lézerrel, melyek jóindulatúak és nem is válhatnak rosszindulatúvá, kozmetikai szempontból is eredményesebb a lézeres megoldás a sebészinél és nem utolsó sorban, esetükben szövettani vizsgálatra nincs szükség. A teljesség igénye nélkül a legfontosabb ilyen bőrelváltozások, bőrbetegségek felsorolása olvasható ezen az oldalon. Egészségügyi Szolgáltató Központunkban természetesen mindezek megoldására lehetőség van. A bőrbetegségek címszó alatt ezekről a bőrproblémákról, ill. a praxisban leggyakrabban előforduló egyéb bőrbetegségekről is sokkal részletesebb tájékoztatást találhat, többnyire fotóval kiegészítve. Az elváltozások nevére kattintva azonnal a kívánt elváltozás részletes ismertetéséhez juthat. További információért keresse dr. Nowinszky Tibor bőrgyógyász, kozmetológus szakorvost az Elérhetőség címszó alatt megadott telefonokon Központunkban, vagy személyesen címünkön. Természetesen konkrét bőrelváltozás megítélése, a kezelés lehetőségeinek meghatározása csak személyes találkozáskor, a konzultáció során végezhető el. Az elváltozások leírásának végén a kiemelt (pl.: lsd. vírusszemölcsök) szóra kattintva részletesebb, fényképes leírást találhat.

  • Fibromák: elsősorban a nyakon, és hónaljban keletkező, többnyire nagy számú bőrkinövés, melyek testszínűek vagy barnásan színezettek. Jóindulatú, rosszindulatúvá soha nem váló elváltozások, de sokszor zavaróak (pl. nyaklánc beleakad), és gyakran begyulladhatnak, ekkor fájdalmasak. Injekciós érzéstelenítés nélkül, speciális érzéstelenítő krém használata mellett távolítjuk el őket, így teljesen fájdalommentesen és mindenfajta nyom nélkül szabadulhatunk meg tőlük. (lsd. fibroma pendulum).
  • Vírusszemölcsök: (ill. lapos vagy „futószemölcsök”): melyek jellemzően a kézháton, talpon alakulnak ki, de sokszor látunk az arcon és a törzsön is belőlük. Fertőzőek, és idővel egyre több keletkezik ha nem távolítjuk el őket. Az arcon és néha a kézháton is találhatunk ún. lapos szemölcsöket, melyek időnként igen nagy számúak lehetnek. Szintén igen jó eredménnyel kezelhetőek sebészi lézerekkel, a laposabb és felületesebbek pedig szintén nem igényelnek injekciós érzéstelenítést, Klinikánkon lehetőség van a teljesen fájdalommentes megoldásra is, érzéstelenítő krém igénybe vételével. A mélyebb, nagyobb szemölcsök megoldása azonban injekciós érzéstelenítés mellett történhet. (lsd. vírusszemölcsök).
  • Nap okozta (solaris) ún. keratosisok: melyeket szintén érzéstelenítő krém mellett, inj. nélkül párologtatunk el lézerrel. Jellemzőjük, hogy az élet során elszenvedett összes napfény következtében keletkezik általában 50-60 éves kor környékén, és ritkán hosszabb fennálás esetén, ha nem oldjuk meg rosszindulatúvá válhat. Elsősorban a fénynek kitett területeken, arc, homlok, fülek, kézhát stb. keletkezik, és spontán nem gyógyul. (lsd. solaris keratosis).
  • „Időskori” barna szemölcsök: (ún. seborrheas keratosisok): többnyire a törzsön, háton és mellkason, ám gyakran az arcon kialakuló barna, sokszor idővel vaskos, morzsalékony felületűvé váló kozmetikailag rendkívül zavaró elváltozások. Rosszindulatúvá soha nem válnak, de néha (főként ha igen nagy számban vannak jelen, vagy éppen izzadáskor) viszketnek. Lézeres úton tökéletesen, nyom nélkül eltávolíthatóak, és ehhez a felületesebbek esetében kizárólag speciális érzéstelenítő krém használata is elegendő. Mivel azonban ezen bőrelváltozások elsősorban barna színük miatt még nem bőrgyógyász orvosok számára is hasonlíthatnak anyajegyekre, minden esetben bőrgyógyászati szakvizsgálat, dermatoscopos ellenőrzés kell hogy megelőzze a lézeres beavatkozást. (lsd. keratosis seborrhoica).
  • Faggyúmirigy „túlburjánzás”: („csomócska” arcon): jellemzően az arcon kialakuló sárgásan előtűnő és előemelkedő, többnyire nagy számú elváltozás. Jóindulatú, csak esztétikai panaszt okoz. Lézerrel nyom nélkül, fájdalommentesen (krémes érzéstelenítés) távolítható el. A lézerek használata előtt csak ún. kauteres megoldás jöhetett szóba, de ezáltal többnyire az égetés nyomaival kellett a páciensnek azután együtt élnie (lsd. faggyúmirigy hyperplasia).
  • Xanthelasma: (szem körüli sárga foltok): ún. „zsírlerakódás”, legtöbbször a felső szemhéj mellett a belső szemzugnál. Szintén injekció nélkül, krémmel érzéstelenítjük el a bőrfelszínt, majd lézeres megoldás következik. Általában egy kezelés itt azonban kevés, többnyire 4-5 hét után egy második kezeléssel oldható meg a probléma teljesen (lsd. xanthelasma).
  • A bőr finom egyenetlenségei, apró ráncok: a megoldást itt is az lézer adja, szintén krémmel történő fájdalomcsillapítás után (lsd. még arcfrissítés lézerrel című menüpontban).
  • Nap okozta „időskori” pigmentfoltok: (többnyire arcon, kézháton): főként az arcon és a kézháton jelentkező barna, panaszt nem okozó, „csak” esztétikailag zavaró foltok, mely az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak. Tökéletes és teljes megoldást nyújt a lézer. 

Számos egyéb, itt nem felsorolt bőrelváltozás lézeres, többnyire nyom nélküli eltávolítására van lehetőség Klinikánkon.

Fontos: pigmentált anyajegyek lézeres elpárologtatása – szakmai okokból – nem lehetséges!
Minden esetben bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat szükséges a beavatkozások előtt az elváltozás véleményezésére. Kérjen időpontot!

Kezelés előtt mire figyeljünk?

A beavatkozás előtt kerüljük az erős napfényt, vagy a szolárium használatát, vagy használjunk fényvédő krémet naponta. Isotretinoin, doxycyclin vagy egyéb fényérzékenyítő gyógyszer szedéséről az orvost tájékoztatni kell. Amennyiben a kezelendő területen korábban herpeszes hólyagokat észlelt, szintén közölnie kell az orvossal, mert ilyenkor a lézerkezelés előtt gyógyszer szedése lehet szükséges az esetleges herpeses belobbanás megelőzésére. Jeleznie kell szintén, ha az adott területen, vagy bárhol a bőrén korábbi lézeres vagy hagyományos sebészi kezelést követően túlzott vagy erőteljes hegképződés lépett fel (pl. ún. keloid). Amennyiben korábban akár hasonló beavatkozás, akár baleseti sérülést követően pigment eltérés alakult ki bőrén, szintén meg kell osztania a kezelőorvossal a lézeres beavatkozás előtt.

Minden kezelésünk előtt páciensünk beleegyezési nyilatkozatot tölt ki, mely során többek között ezeket a kérdéseket is meg kell válaszolnia, nem fenyeget tehát a veszély, hogy esetlegesen elfeledkezik valamely fontos tényt közölni.

A sebészi lézerkezelés lefolyása

Előzetes érzéstelenítés után, mely esetenként injekció nélkül, érzéstelenítő krém alkalmazásával is történhet, a korábban említett és ismertetett CO2 (széndioxid)lézer segítségével a bőrkinövést, kozmetológiailag zavaró bőrelváltozást, vírusszemölcsöt elpárologtatjuk; mindeközben füst keletkezik, melynek elszívásáról gondoskodunk. A páciens védőszemüveget visel, melyet csak az orvos kifejezett utasítására vehet le. A beavatkozás során az eltávolított bőrelváltozás helyén feketés pörk (széndioxid lézer) vagy felületes horzsolásszerű seb keletkezik. Előbbinél kötésre többnyire nincs is szükség, hiszen a pörk a sebet teljesen lezárja, utóbbinál azonban minden esetben speciális hámosító krémmel történő kötést alkalmazunk.

A széndioxid lézer a környező szöveteket jobban felmelegíti, ezáltal elszenesítve (szakszóval: karbonizálva) azokat (vagyis fekete pörk képződik).

A CO2 lézer nagyobb hőhatását viszont elsősorban a fertőzött, vagy éppen vérzékeny szövetek eltávolításában használhatjuk ki.

E sebészi lézerberendezés birtokában tehát Klinikánk bőrgyógyász szakorvosa régiónkban egyedülállóan, minden lézerrel kezelhető elváltozás esetében az annak leginkább megfelelő, optimális lézerkezelést választhatja betegeink minél gyorsabb és szebb eredményt adó gyógyulása érdekében.

Kezelés után. Mellékhatások?

Közvetlenül a kezelés után bőrpír és kismértékű gyulladás, viszketés vagy enyhe égő érzés, pontszerű vérzés felléphet, melyek azonban gyorsan és többnyire mindenfajta kezelés nélkül megszűnnek. Hámosító kenőcs használatát gyakran ajánlunk. Mindenfajta mechanikus beavatkozás (dörzsölés, vagy pl. a keletkező pörk „lekaparása”) tilos. A sebgyógyulás általában 4-10 napon belül bekövetkezik, és normál esetben semmilyen fájdalommal, vagy akár csak viszketéssel sem jár. A helyi érzéstelenítéshez használt lidocainnal szemben gyógyszerallergia előfordulhat. Minden esetben tájékoztatni kell az orvost, ha pl. korábbi fogászati kezelés során érzéstelenítőre érzékenység vált ismertté. (Ilyenkor más érzéstelenítő anyagot alkalmazunk). A beavatkozás alatt, ill. azt követően enyhe vérzés léphet fel, melyet a beteg esetleges vérzékenysége fokozhat. Érszűkület és cukorbetegség elhúzódó sebgyógyulást okozhat, ezért ismert betegségeiről szintén tájékoztatnia kell a kezelőorvost.

Összefoglalva tehát: normál esetben nem kell mellékhatásokkal számolni. Nyári ill. napos időszakban a lézerkezelés után fényvédő krémeket kell használni, hogy az esetleges pigment zavarokat megelőzzük.

Eredmények

A végleges eredmény általában néhány héten belül megítélhető. A Klinikánkon sok év alatt elvégzett számtalan sebészi lézeres bőrgyógyászati beavatkozás tapasztalataira támaszkodva elmondhatjuk, hogy – miközben mellékhatásokkal gyakorlatilag nem kell számolnunk – fájdalommentesen, nagyon sokszor érzéstelenítő injekció használata nélkül és csak érzéstelenítő krémet alkalmazva, hegesedés veszélye nélkül dolgozhatunk a két jelenleg létező sebészi orvosi lézert együttesen, párhuzamosan alkalmazva. (Lehetőségünk van pl. az arcon, felületesen elhelyezkedő szinte valamennyi bőrelváltozás teljesen nyom nélküli megoldására, melyet a legtöbb szakember – éppen a technikai háttér hiánya miatt – nem vállalhat el).

Nagy gondot fordítunk arra, hogy a honlapunkon megjelenő információk mindig pontosak és naprakészek legyenek, törekvéseink ellenére azonban hibák, elírások előfordulhatnak. A www.euromedica.hu honlapon megtalálható tartalom kizárólag tájékoztató jellegű, és semmilyen esetben sem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot, tanácsadást és diagnózist. Nem képezheti alapját semmilyen öndiagnózisnak vagy -kezelésnek, ill. nem adhat ajánlást az orvosi vizsgálat nélküli kezeléshez, gyógyszereléshez sem.

Kapcsolat

6 + 11 =

H-8360 Keszthely, Bercsényi Miklós u. 65/B.

06-83/510-724, 06-30/902-91-69

info@euromedica.hu