+36 30 902 9169 info@euromedica.hu

Botox izzadáskezelés

Botox (Botulinum toxin A) kezelés

(Visatbel®, Botox®)

Legelőször is egy fontos tény: a jelentős, túlzott mértékű hónalji izzadás kezelésére ma ezt a módszert tartják világszerte a leghatékonyabbnak. A fokozott izzadás igazán zavaró tud lenni; sokan melegben vagy stressz hatására az átlagosnál lényegesen erősebben izzadnak. Mások akkor is izzadhatnak, mikor egyáltalán nincs is meleg, és nem sportolnak, esetleg éppen pihennek is. Az izzadás ráadásul nem kiszámítható és nem is kontrollálható.

A Botox kezelés azonban ideális megoldás mindazok számára, akik szeretnék megszüntetni a verejtékezést gyorsan és biztonságosan, tartósan, fájdalommentes és egyszerű módszerrel, és mindezt nem műtéti úton. A Botox-al történő izzadáskezelés minimálisan 4-6, max. 12 hónapig megoldja a fokozott verejtékezés problémáját, így pl. egy tavasszal történő kezelés teljes megoldást nyújthat a teljes nyári időszakra.

Kezelés menete

Túlzott izzadás Botox kezelése a kezelésről

Bőrgyógyászati konzultáció a beavatkozás előtt

A beavatkozás előtt legtöbbször tisztáznunk kell a fokozott izzadás természetét, mértékét, a páciens kezeléssel kapcsolatos elvárásait. Az orvosnak át kell tekinteni az esetleges belszervi (belgyógyászati) betegségek lehetőségét is. Ilyen lehet például – többek között – a pajzsmirigy túlzott működése is, ami sok esetben egy egyszerű laboratóriumi vizsgálattal kideríthető. Minden aktív bőrbetegségről is tudnunk kell, azok gyógyulásáig ugyanis többnyire nem javasolható a Botox kezelés. Terhesség és szoptatás esetén sem végezzük a kezelést. Bizonyos idegrendszert érintő betegségek, valamint izomműködéssel kapcsolatos zavarok is kizárják a pácienst a kezelhetők köréből. Kijelenthetjük azonban, hogy a konzultációt követően a Botox kezelés szinte minden alkalommal probléma nélkül, biztonságosan, akár azonnal el is végezhető.

A Botox, és annak működési elve

Az A típusú Botulinum toxin egy természetesen is előforduló bakteriális fehérje. A Clostridium botulinum baktériumból állítják elő anaerob (levegőtől elzárt) körülmények között. Az A típusú Botulinum toxin azáltal fejti ki hatását, hogy blokkolja az ún. neurotranszmittereket, melyek az adott (problémás) terület izzadságmirigyeinek működését fokozzák. Az anyag kihasználja tehát az idegsejtek kémiai jelzőrendszerének mechanizmusát.

A hatás, vagyis az izzadás csökkenése már 4-5 nap alatt észlelhető, a hatás azonban teljes mértékben kb. 10 nap alatt épül fel, majd pedig kb. 6-12 hónapig tart. Ezután az ingerület átvitel az idegsejtek és az izom közt helyreáll, és az izomzat újra képes az összehúzódásra, ill. a verejtékezés újra a korábbi szintre erősödhet. Emiatt lehet szükséges (de nem kötelező!) a Botox kezelést időszakosan megismételni a kívánt hatás fenntartásához.

Hogyan történik a kezelés?

A beavatkozáshoz nincs szükség sem altatásra vagy narkózisra, sem pedig helyi érzéstelenítésre. Néha szükséges lehet a kezelt területet hűtő géllel előkezelni, ezt azonban csak nagyon ritkán alkalmazzuk, mivel az apró szúrások csak rendkívül kis kellemetlenséggel jár, maga a kezelés pedig néhány perc alatt, tehát még az előkészítéssel együtt is (20-30 perc) rendkívül gyorsan lezajlik. Nagyon érzékeny bőrű betegeinknél lehetőség van érzéstelenítő krém alkalmazására is.

A készítményt rendkívül felületesen, apró tűszúrásokkal adjuk éppen a bőr alá. Mindeközben a pontos adagolás nagyon lényeges. A szakorvos rendkívül vékony tűt használ, így a kellemetlenség minimális; pácienseink döntő többsége fájdalommentesnek írja le a beavatkozást, mely tehát gyors, ambuláns módon történik és (mivel az apró szúráspontokon se gyulladás, se kipirosodás nem lép fel) utána azonnal visszatérhetünk megszokott napi tevékenységünkhöz is. A szúrásponton nem marad vissza nyom, se pedig egyéb látható elváltozás.

Túlzott izzadás Botox kezelése: a kockázatokról

Toxikus hatástól nem kell félni. A felhasznált anyag mennyisége nagyságrendekkel kevesebb, mint a szer mérgező adagja, ráadásul a beadott mennyiség csak a beadás pontján fejti ki a hatását, és nem hat az egész szervezetre. Képzett és tapasztalt szakorvos „keze alatt” mellékhatások ezért szinte nem is léphetnek fel. Többek között ezért is kell gondosan tájékozódnunk, hogy mely orvosnak van megfelelő és elegendő tapasztalata és gyakorlata a kezelést illetően ahhoz, hogy a megfelelő hatást megbecsülhesse, és a beavatkozást pontosan, biztonságosan el is végezhesse. A Botox receptköteles gyógyszer, melynek használata kizárólag bőrgyógyász – kozmetológus, ill. plasztikai sebész szakorvos számára engedélyezett.

GY.I.K

Gyakori kérdések a botox izzadáskezelésről

Ezen az oldalon a gyakran feltett kérdésekre igyekszünk válaszolni. Amennyiben mindezek ellenére nem találja meg az Önt személyesen érdeklő választ, a keszthelyi Euromedica Egészségügyi Szolgáltató Központ szívesen válaszol kérdéseire az elérhetőségben megadott telefonszámokon, vagy e-mailben, minden hétköznap reggel 8 és délután 17 óra között. Legyen azonban figyelemmel arra a tényre, hogy az e-maileket (szervezési okokból) csak némi késéssel tudjuk megválaszolni. A gyors kapcsolatfelvétel céljából kérjük, hívjon bennünket telefonon!

Veszélyes-e a Botox kezelés?

A beavatkozás biztonságos, sok millió páciens kezelését végezték már el világszerte ezzel az anyaggal, nagyjából a kilencvenes évek közepe óta. A kezeléshez használt anyag mennyisége rendkívül csekély, és csak célzottan ott hat, ahová a beadás történt.

Mely területen alkalmazható a Botox izzadáskezelés?

Csaknem minden esetben a hónalji fokozott izzadás kezelésére használjuk a Botoxot, de tenyéri és talpi kóros, kifejezett izzadás esetén is alkalmazható.

Fáj-e a kezelés?

A kezelés – bátran kijelenthetjük – nem fáj. A beavatkozáshoz nincs szükség sem altatásra vagy narkózisra, sem pedig helyi érzéstelenítésre. Néha szükséges lehet a kezelt területet hűtő géllel előkezelni, ezt azonban csak nagyon ritkán alkalmazzuk, mivel a szúrás csak nagyon kis kellemetlenséggel jár, maga a kezelés pedig kb. 5 perc alatt, tehát még az előkészítéssel együtt is (10-15 perc) rendkívül gyorsan lezajlik. Nagyon érzékeny bőrű betegeinknél lehetőség van érzéstelenítő krém alkalmazására is.

Ha nem folytatom a kezelést a későbbikben, erősebben fogok-e izzadni?

A hatás elmúltával – amennyiben a páciens nem ismétli meg a Botox kezelést – az izzadás természetesen nem lesz fokozottabb (ezt a kérdést érdekes módon pácienseink szinte mindegyike felteszi többnyire már az első találkozáskor). Nyilvánvaló: ha az anyag hatása megszűnik, legfeljebb a kiindulási állapot állhat vissza, vagyis az izzadás nem erősödhet a jövőben.

Mikor észlelhető már és mennyi ideig tart a kezelés hatása?

A hatás, vagyis az izzadás csökkenése már 4-5 nap alatt észlelhető, a hatás azonban teljes mértékben kb. 10 nap alatt épül fel, majd pedig kb. 6-12 hónapig tart. Ezután az ingerület átvitel az idegsejtek és az izom közt helyreáll, és az izomzat újra képes az összehúzódásra, ill. a verejtékezés újra a korábbi szintre erősödhet. Emiatt szükséges a Botox kezelést időszakosan megismételni a kívánt hatás fenntartásához.

Marad-e valami nyoma a Botox kezelésnek?

Közvetlenül a kezelés után a szúráspontok helyén nagyon ritkán bőrirritáció és enyhe duzzanat alakulhat ki, ezek azonban maximum egy napon belül megszűnnek. Nagyon ritkán (főként a szarkalábak kezelésekor) bevérzés azért kialakulhat. Ennek nyilvánvaló oka az, hogy a külső szemzug területén (az apró injekciók ilyenkor itt történnek) nagyon vékony a bőr, a kis bőrerek pedig rendkívül sérülékenyek. Ez a kozmetikai „probléma” azonban szintén nagyon gyorsan megszűnik.

Mire vigyázzak a Botox kezelés után?

A kezelt területet ne érintsük meg, főként ne masszírozzuk vagy nyomkodjuk! Ne használjunk aznap semmiféle kozmetikumot, de másnaptól már mindezen óvintézkedések „érvényüket vesztik”. Nincs semmifajta egyéb elővigyázatosság, amire figyelnünk kellene: a kezelés rendkívül biztonságos.

Kinknél nem alkalmazható a Botox kezelés?

Terhesség és szoptatás esetén nem végezzük a kezelést. Bizonyos idegrendszert érintő betegségek, valamint izomműködéssel kapcsolatos zavarok is kizárják a pácienst a kezelhetőek köréből. Kijelenthetjük azonban, hogy az első konzultációt követően a Botox kezelés szinte minden alkalommal mindenkinél probléma nélkül, biztonságosan, akár azonnal el is végezhető.

Az Ön kérdésére nincs itt válasz?

Kérdezzen tőlünk bátran: telefonon és e-mailen is állunk rendelkezésére! (30/902-9169, 83/510-724, ill. info@euomedica.hu)

Nagy gondot fordítunk arra, hogy a honlapunkon megjelenő információk mindig pontosak és naprakészek legyenek, törekvéseink ellenére azonban hibák, elírások előfordulhatnak. A www.euromedica.hu honlapon megtalálható tartalom kizárólag tájékoztató jellegű, és semmilyen esetben sem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot, tanácsadást és diagnózist. Nem képezheti alapját semmilyen öndiagnózisnak vagy -kezelésnek, ill. nem adhat ajánlást az orvosi vizsgálat nélküli kezeléshez, gyógyszereléshez sem.

Kapcsolat

10 + 11 =

H-8360 Keszthely, Bercsényi Miklós u. 65/B.

06-83/510-724, 06-30/902-91-69

info@euromedica.hu