+36 30 902 9169 info@euromedica.hu

Botox ránckezelés

Botox (Botulinum toxin A) kezelés

(Visatbel®, Botox®)

Botox ránckezelés

botox kezelés egyszerű, gyors, biztonságos. Több százmillió botox beavatkozást végeznek a világon évente, az eljárás rutinszerű és látványos.

Az eljárás elsősorban az erőteljes, ún. mimikai ráncok eltüntetésére, ill. az izzadás látványos mértékű csökkentésére alkalmas. A készítményt az orvos apró, rendkívül vékony injekciókkal juttatja a bőrbe ill. az alá, ahol az néhány napon belül kifejti hatását. Ennek eredménye ráncok esetében minimálisan 3-4 hónapon át, maximálisan 7, nagyon ritkán pedig ennél is jóval tovább tart. Izzadás kezelés esetén a hatás többnyire 6 hónap vagy annál is hosszabb.

Jellemzően a következő területeket kezeljük Botox-al:

 • glabelláris ráncok (szemöldökközti, vagy ún. „haragos ráncok”)
 • keresztirányú, vízszintes homlokráncok
 • szarkalábak
 • fokozott izzadás esetén a hónaljakat

Bizonyos esetekben (erről a későbbiekben szintén részletesen olvashat), pl. nagyon mély szemöldökközti ráncok esetén, a kezelést hyaluronsavas ráncfeltöltéssel is kiegészíthetjük.

A ráncok többségének kialakulásában döntő jelentőségű a mimikai izmok erőteljes működése, az arcizmok naponta akár több százszor történő összehúzódása. A kezelés ezen izmok működésének átmeneti korlátozásával akadályozza meg a ráncképződést és szünteti meg a már kialakultakat, de képes látványos mértékben csökkenteni a hónalji izzadást is.

A Botox receptköteles gyógyszer, melynek használata kizárólag olyan (bőrgyógyász – kozmetológus, ill. plasztikai sebész) szakorvos számára engedélyezett, aki a bőrgyógyászat – esztétikai beavatkozások terén megfelelő képzettséggel, tanúsítványokkal és tapasztalattal rendelkezik. Fontos: kozmetikusok számára Magyarországon és az összes külföldi országban is tilos a Botulinum toxin alkalmazása.

A kezeléssel kapcsolatosan számtalan tévhittel és indokolatlan félelemmel találkozunk a betegeinkkel való konzultáció, az előzetes megbeszélés, vagy éppen már a kezelési terv felállítása során is. Ezekkel kapcsolatosan a további menüpontokban részletes leírást találhat, előzetesen azonban néhány alapvető kérdésre már itt reagálunk.

Tévhitek és indokolatlan félelmek:

 • a beavatkozás biztonságos, sok millió páciens kezelését végezték már el világszerte ezzel az anyaggal, nagyjából a kilencvenes évek közepe óta
 • a kezeléshez használt anyag mennyisége rendkívül csekély, és csak célzottan ott hat, ahová a beadás történt
 • a helyesen kivitelezett kezelés után arcunk nem lesz kifejezéstelen, mimikátlan vagy éppen mimikaszegény, vagyis nem a beavatkozás ténye „tűnik fel” társunknak vagy ismerőseinknek, hanem az arc kipihent, szép és természetes volta
 • a látványosan mimikaszegény, merev arc a nem megfelelően (pl. túlzottan gyakran, nagy mennyiségekkel történő, vagy éppen nem az előírt területekre beadott Botox hatására alakulhat ki csak. A sokszor csaknem ijesztő képek alapján sokan hiszik tehát tévesen, hogy ez a megfelelően kivitelezett Botox kezelés esztétikai eredménye.
 • a hatás elmúltával – amennyiben a páciens nem ismétli meg a Botox kezelést – ráncai nem lesznek mélyebbek vagy csúnyábbak (ezt a kérdést érdekes módon pácienseink szinte mindegyike felteszi az első találkozáskor)

Az A típusú Botulinum toxin

Az A típusú Botulinum toxint (Vistabel®, Botox®) rendkívül hatásos ránckezelő szerkért tarjuk számon, melyet a 90-es évek közepétől használunk a mimikai ráncok megoldására. Különösen a homlok és a glabelláris ránc („haragos ránc”) esetében hatékony, amely tényt mostanra már – a napi terápiás gyakorlat tapasztalata mellett – számtalan tudományos, orvosi tanulmány is igazol. Emellett a Botulinum toxint évtizedek óta sikerrel alkalmazzák az ideggyógyászati kezelések során is.

Hatékony izomlazítás

A homlok és szem környékén alkalmazott, rendkívül kis mennyiségű, célzottan az izmokba, apró szúrásokkal beadott Botulinum toxin ezen területek átmeneti ellazítását okozza. Az izmok ellazulása miatt kisimulnak a már meglévő ráncok, és a kezelést követően a mimikai izmok túlzott, erőteljes mozgása miatt a későbbiekben egyébként kialakuló új ráncok keletkezése is megakadályozható. A kezelés elsősorban a felületesebb ráncok és a mimikai ráncok esetében eredményes önmagában is. A mélyebb ráncok kezeléséhez gyakran alkalmazunk – a Botox mellett kombinációban – hyaluronsavas töltést is.

Jelentkezzen be ingyenes konzultációra:

+36 30 902 9169

Hosszantartó hatás

A kezelés eredménye általában már néhány nap múlva észlelhető (az esetek többségében a 2.-7. nap között alakul ki a hatás). Többnyire két hét múlva észleljük a maximális hatás kialakulását. Idővel aztán a kezelt izom teljes mértékben újra regenerálódik, és a csökkent vagy éppen csaknem teljesen megszűnt izommozgás újra visszatér. Átlagosan 3-6 hónap alatt áll vissza a páciensek legnagyobb részénél a korábbi, teljes izomfunkció. A ráncok azonban általában sokkal kevésbé kifejezettek ilyenkor is, mint amilyenek a kezelés előtt voltak.

Biztonság – a sokéves tapasztalatok alapján

Az ideggyógyászatban és a ránckezelésben is évtizedek óta alkalmazott Botox (A típusú Botulinum toxin) kezelés a tapasztalatok alapján tehát ma teljességgel biztonságosnak számít. Minden pozitív tapasztalatunk ellenére azonban enyhe mellékhatások természetes ez esetben is felléphetnek, leginkább az injekció beadásának helyén: bőrirritáció és duzzanat előfordulhat. Nagyon fontos, hogy a Botox kezelést csak tapasztalt szakorvos végezze, aki a beadandó mennyiséget és a hatástartamot is pontosan meg tudja ítélni.

Kezelés menete

Ránckezelés A típusú Botulinum toxinnal

A Botox-al történő ránckezelés relatív egyszerű, nem sebészeti, ambulánsan alkalmazható beavatkozás, mely során az izombénító, ill. az izmot ellazító hatóanyagot apró injekciókkal – rendkívül kis kellemetlenséget okozva csak – felületesen, a megfelelő izmokba adjuk. Az izom ennek követeztében elernyed, komoly összehúzódásra ezt követően nem képes. Más szóval ezek után nem tudja a felette levő bőrt „összegyűrni”, ezzel pedig ráncokat képezni.

Mely ráncok kezelhetőek?

Alapvetően minden ránc, melyet a mimikai izommozgás hoz létre az arcon. Jellemzően a homlokráncok, az ún. „haragos” ráncok (a szemöldökök közti mély, függőleges ráncok), ill. a szem környéki „szarkalábak” kezelhetőek kitűnő eredménnyel. A száj körüli ráncok, a „cigarettás” ill. „marionett” ráncok optimális megoldásában inkább a hyaluronsavas ráncfeltöltést alkalmazzuk.

Hogyan készüljünk fel a Botox kezelésre?

Nincs szükség különösebb előkészületekre. Lehetőség szerint kerülni kell azonban a kezelés idején egyéb gyógyszerek bevételét, hogy az esetleges gyógyszerkölcsönhatást elkerüljük. Egy héttel a beavatkozás előtt alvadáscsökkentők szedését érdemes felfüggeszteni (pl. acetylsalicysav), melyről előzetesen minden esetben a kezelőorvos (pl. háziorvos, belgyógyász szakorvos) tanácsát ki kell kérni. Amennyiben mégis szükséges gyógyszert szedni, arról a Botox kezelést végző szakorvost tájékoztatni kell. Terhesség és szoptatás esetén a kezelés természetesen nem végezhető el.

Hogyan történik a kezelés?

A beavatkozáshoz nincs szükség sem altatásra vagy narkózisra, sem pedig helyi érzéstelenítésre. Néha szükséges lehet a kezelt területet hűtő géllel előkezelni, ezt azonban csak nagyon ritkán alkalmazzuk, mivel a szúrás csak nagyon kis kellemetlenséggel jár, maga a kezelés pedig kb. 5 perc alatt, tehát még az előkészítéssel együtt is (10-15 perc) rendkívül gyorsan lezajlik. Nagyon érzékeny bőrű betegeinknél lehetőség van érzéstelenítő krém alkalmazására is.

A készítményt a ráncokat kiváltó mimikai izomzatba adjuk, éppen a bőr alá. Mindeközben a pontos adagolás nagyon lényeges. A szakorvos rendkívül vékony tűt használ, így a kellemetlenség minimális; pácienseink döntő többsége fájdalommentesnek írja le a beavatkozást, mely tehát gyors, ambuláns módon történik és (mivel az apró szúráspontokon se gyulladás, se kipirosodás nem lép fel) utána azonnal visszatérhetünk megszokott napi tevékenységünkhöz is. A szúrásponton nem marad vissza nyom, se pedig egyéb látható elváltozás.

Mire kell ügyelni a kezelés után?

A kezelést követő néhány órában a fejet lehetőleg tartsuk függőlegesen, kerüljük a fizikai aktivitást és a fekvést, a mimikai izmokat pedig mozgassuk. Kb. ennyi idő szükséges ugyanis, hogy az izmok a gyógyszert felvegyék, magukhoz kössék.

Milyen eredményt várhatunk?

Csaknem minden esetben teljesen megszüntethetőek a kezelt felületesebb ráncok, az igen mélyek pedig igen látványosan javulnak. A hatás általában kettő – tíz nap alatt épül fel, és átlagosan három – hét hónapig tart. Migrénben szenvedők esetében érdekes „mellékhatással” számolhatunk: igen gyakran teljesen vagy csaknem teljesen megszűnnek a fejfájásos, migrénes panaszok.

Lehet és szükséges-e a kezelést később ismételni?

Minden Botox kezelés néhány hónapra csökkenti a bőr öregedését az adott mimikai izmok mozgásának akadályozásával. Mivel a Botox hatása néhány hónap múlva magától lecseng, ajánlott az injekciókat három – hét havonta addig ismételni, amíg ez a hatás kívánatos. Mivel a mimikai izmok mozgásának csökkenése miatt új ráncok a hatástartam alatt nem alakulnak ki, a továbbiakban folytatott Botox kezelés kozmetikai eredménye egyre jobb lehet.

A Botulinum toxin eddigi csaknem húsz éves esztétikai alkalmazása azt mutatja, hogy az éveken át folytatott kezelés teljes biztonsággal, hosszú távú mellékhatások és problémák nélkül tehető meg.

Kombinált kezelés: Botox és hyaluronsavas töltés

A Botox kezelés nagyon jól kombinálható hyaluronsavas töltéssel is, főként a nagyon kifejezett, mély ráncok esetében (pl. homlokráncok, glabelláris ráncok). Ilyen esetben általában először Botox kezelést alkalmazunk, majd az izmok ellazulása után hyaluronsavas töltéssel emeljük ki teljesen a még esetlegesen megmaradt ráncokat. A kombinált kezelés rendkívül hatékony, és a nagyon mély ráncok, ill. 0,5-1 cm mély „bőrredők” (pl. haragos ránc) kezelésében valójában az egyetlen valóban hatékony megoldás jelen állás szerint.

Hatásmód

Hogyan hat a Botulinum toxin?

Az A típusú Botulinum toxin egy természetesen is előforduló bakteriális fehérje. A Clostridium botulinum baktériumból állítják elő anaerob (levegőtől elzárt) körülmények között.

Az A típusú Botulinum toxin az izmok bénulását okozza. Amennyiben injekcióval izomba adjuk be, az anyag célzottan blokkolja az adott helyen az idegimpulzust, ezáltal pedig az idegingerület átadását az izom felé. Az idegméreg kihasználja az idegsejtek kémiai jelzőrendszerének mechanizmusát. Az idegsejtekből kis fehérje-lipid zsákocskák szállítják a felszínre a kémiai ingerületátvivő anyagokat, más néven neurotranszmittereket, melyek a felszínen kiszabadulnak. A kiürült zsákocskákat az idegsejtek mintegy beszívják és újra felhasználják. A Botulinum toxin a zsákocskák fontos anyagához, a synaptotagminhez kapcsolódik, és a zsákba burkolózva „szökik be” a sejtbe. Aztán a sejten belül kiszabadulva megakadályozza az izmok összehúzódását kiváltó acetylcholin ingerületátvivő anyag felszabadulását, s a környező izomzat mozdulatlanná bénul.

A teljes hatás 10-14 nap alatt épül fel teljes mértékben, majd kb. 3-6 hónapig tart. Ezután az ingerület átvitel az idegsejtek és az izom közt helyreáll, és az izomzat újra képes az összehúzódásra. Emiatt szükséges a Botox kezelést időszakosan megismételni kívánt esztétikai hatás fenntartásához.

Engedélyezett és hatásos szer az ideggyógyászati (neurológiai) gyakorlatban

Az A típusú Botulinum toxin a 80-as évek eleje óta engedélyezett gyógyszer a mozgászavarok (dystonia), féloldali arcbénulás, ill. blepharospasmus (szemhéjgörcs) kezelésében. Ezen túlmenően alkalmazzák izomgörcs vagy ún. spastikus izom megbetegedések esetén is felnőtteken és gyerekeken egyaránt.

Szerepe az esztétikai beavatkozások esetében

Izomlazító, ill. bénító hatása miatt az A típusú Botulinum toxint a 90-es évek közepétől egyre gyakrabban kezdték alkalmazni a mimikai izmok okozta ráncok kezelésében, és ez a szám folyamatosan, exponenciálisan nő azóta is. A hónalji fokozott izzadás (axillaris hyperhidrosis) kezelésében is rendkívül jó eredményeket érhetünk el vele.

Biztonság

A típusú Botulinum toxin. Biztonság?

Bár a Botulinum toxin az injekciót követően – megfelelő, pontos adagolás esetén – mindenféle kellemetlen vagy káros hatás visszamaradása nélkül, teljes mértékben lebomlik, rendkívül ritka esetben melléhatások felléphetnek. Ezek enyhék, és teljes mértékben visszafejlődnek.

Közvetlenül a kezelés után a szúráspontok helyén nagyon ritkán bőrirritáció és enyhe duzzanat alakulhat ki. Ezt megelőzendő egy héttel a beavatkozás előtt alvadáscsökkentők szedését érdemes felfüggeszteni (pl. acetylsalicysav), melyről előzetesen minden esetben a kezelőorvos (pl. háziorvos, belgyógyász szakorvos) tanácsát ki kell kérni. Az olyan mellékhatás, mint a szemhéj vagy a szemöldök enyhe lesüllyedése, szintén rendkívül ritka, és hamar el is tűnik ez a kellemetlenség.

Képzett és tapasztalt szakorvos „keze alatt” mellékhatások azonban szinte nem is lépnek fel. Éppen ezért kell gondosan tájékozódnia, hogy mely orvosnak van megfelelő és elegendő tapasztalata és gyakorlata a kezelést illetően ahhoz, hogy a megfelelő hatást megbecsülhesse, és a beavatkozást pontosan, biztonságosan el is végezhesse. A Botox receptköteles gyógyszer, melynek használata kizárólag bőrgyógyász – kozmetológus, ill. plasztikai sebész szakorvos számára engedélyezett.

Fontos: kozmetikusok számára Magyarországon és az összes külföldi országban is tilos a Botulinum toxin alkalmazása.

A Botox szakirodalmáról és történetéről

Ahogyan azt korábban már említettük, az A típusú Botulinum toxint (BTX-A) csaknem húsz éve alkalmazzák a mimikai izommozgás által kiváltott ráncok kezelésében.

A Botox esztétikai bőrgyógyászatban történő alkalmazásának első publikációját 1990-ben a „Journal of Dermatology and Surgical Oncology” című orvosi folyóiratban közölték le.

Jean Carruthers, a kanadai Vancouver egyetemének szemész professzor asszonya 1982-től részt vett a dr. Alan Scott vezette, strabismussal (kancsalság) kapcsolatos klinikai vizsgálatsorozatban. Férjével, Alastair Carruthers-el együtt, aki ebben az időben a vancouveri egyetem Bőrsebészeti Osztályának vezetője volt, a betegek által észlelt és leírt hatást az anyag mimikai izmokra kifejtett hatására vezették vissza. Ezek után már célzottan kezelték a glabelláris régiót (haragos ráncok), ezt követően pedig folyamatosan következtek a szarkalábak, az orr melletti redők majd az álltáj is. Blitzer, a columbiai egyetem fül-orr-gégész professzora 1993-ban beszámol a homlokrégió és a platysma (nyaki bőrizom) kezeléséről is.

Mindeközben átfogó klinikai vizsgálatok folytak az A típusú Botulinum toxin különböző arci régiókban történő esztétikai alkalmazásával kapcsolatban. A több mint 4.000 (négyezer!) tudományos orvosi publikációval a Botulinum toxin ma a legjobban vizsgált, legátfogóbban tesztelt és kipróbált hatóanyagok közé tartozik.

Megemlítendő, hogy jelenleg vizsgálatok folynak egy új, komplexfehérje mentes A típusú Botulinum toxin formulával is, melynek az esztétikai felhasználásával kapcsolatos első publikációk meg is jelentek már.

Botox kérdőív

Hasznos volna nekem a Botox kezelés? Kérdőív Önnek.

Tegye fel magának a következő kérdéseket:

 • Feltűnt Önnek már, hogy az arc ellazult állapotában sem tűnnek el bizonyos mimikai ráncok?
 • Pislogásnál keletkeznek a szeme körül ráncok, melyek még nyugalomban sem tűnnek el teljesen?
 • Láthatóak már a homlokán a szemöldökök közt kezdeti ill. már elmélyültebb ún. haragos ráncok?
 • Zavarják a homlokon keresztirányban látható mély ráncok?
 • Többször megtörtént már, hogy ismerősei megjegyezték, gondterhelt vagy éppen feszült kinézete van?
 • Szeretné, ha arckifejezése összességében kipihentebb, fiatalosabb lenne?

Ha Ön legalább két kérdésre igennel válaszolt, akkor valószínűleg sokat javíthatna arcán, arckifejezésén Botox kezeléssel. Jelentkezzen be egy ingyenes előzetes konzultációra az Euromedica Egészségügyi Központ bőrgyógyász szakorvosához, dr. Nowinszky Tiborhoz, ahol kérdéseire kimerítő választ kaphat!

GY.I.K

Gyakori kérdések a botox ránckezelésről

Ezen az oldalon a gyakran feltett kérdésekre igyekszünk válaszolni. Amennyiben mindezek ellenére nem találja meg az Önt személyesen érdeklő választ, a keszthelyi Euromedica Egészségügyi Szolgáltató Központ szívesen válaszol kérdéseire az elérhetőségben megadott telefonszámokon, vagy e-mailben, minden hétköznap reggel 8 és délután 18 óra között. Legyen azonban figyelemmel arra a tényre, hogy az e-maileket (szervezési okokból) csak némi késéssel tudjuk megválaszolni. A gyors kapcsolatfelvétel céljából kérjük, hívjon bennünket telefonon!

Veszélyes-e a Botox kezelés?

A beavatkozás biztonságos, sok millió páciens kezelését végezték már el világszerte ezzel az anyaggal, nagyjából a kilencvenes évek közepe óta. A kezeléshez használt anyag mennyisége rendkívül csekély, és csak célzottan ott hat, ahová a beadás történt.

Mely területen alkalmazható a Botox ránckezelés?

Alapvetően minden ránc kezelhető, melyet a mimikai izommozgás hoz létre az arcon. Jellemzően a homlokráncok, az ún. „haragos” ráncok (a szemöldökök közti mély, függőleges ráncok), ill. a szem környéki „szarkalábak” botoxozhatóak kitűnő eredménnyel. A száj körüli ráncok, a „cigarettás” ill. „marionett” ráncok optimális megoldásában inkább a hyaluronsavas ráncfeltöltést alkalmazzuk.

Természetellenes lesz-e az arckifejezésem?

A helyesen kivitelezett kezelés után arcunk soha nem lesz kifejezéstelen, mimikátlan vagy éppen mimikaszegény, vagyis nem a beavatkozás ténye „tűnik fel” társunknak vagy ismerőseinknek, hanem az arc kipihent, szép és természetes volta. A látványosan mimikaszegény, merev arc a nem megfelelően (pl. túlzottan gyakran, nagy mennyiségekkel történő, vagy éppen nem az előírt területekre) beadott Botox hatására alakulhat ki csak. A sokszor csaknem ijesztő képek alapján sokan hiszik tehát tévesen, hogy ez a megfelelően kivitelezett Botox kezelés normális, kívánt esztétikai eredménye.

Fáj-e a kezelés?

A kezelés – bátran kijelenthetjük – nem fáj. A beavatkozáshoz nincs szükség sem altatásra vagy narkózisra, sem pedig helyi érzéstelenítésre. Néha szükséges lehet a kezelt területet hűtő géllel előkezelni, ezt azonban csak nagyon ritkán alkalmazzuk, mivel a szúrás csak nagyon kis kellemetlenséggel jár, maga a kezelés pedig kb. 5 perc alatt, tehát még az előkészítéssel együtt is (10-15 perc) rendkívül gyorsan lezajlik. Nagyon érzékeny bőrű betegeinknél lehetőség van érzéstelenítő krém alkalmazására is.

Ha nem folytatom a kezelést a későbbikben, mélyebbek lesznek-e a ráncaim?

A hatás elmúltával – amennyiben a páciens nem ismétli meg a Botox kezelést – ráncai nem lesznek mélyebbek vagy csúnyábbak (ezt a kérdést érdekes módon pácienseink szinte mindegyike felteszi többnyire már az első találkozáskor). Nyilvánvaló: ha az anyag hatása megszűnik, legfeljebb a kiindulási állapot állhat vissza, a ráncok mélyebbek vagy kifejezettebbek nem lehetnek a jövőben.

Mikor látható már és mennyi ideig tart a kezelés hatása?

A kezelés eredménye általában már néhány nap múlva észlelhető (az esetek többségében a 2.-7. nap között alakul ki a hatás). Többnyire két hét múlva észleljük a maximális hatás kialakulását. Idővel aztán a kezelt izom teljes mértékben újra regenerálódik, és a csökkent vagy éppen csaknem teljesen megszűnt izommozgás újra visszatér. Átlagosan 3-6 hónap alatt áll vissza a páciensek legnagyobb részénél a korábbi, teljes izomfunkció. A ráncok azonban általában sokkal kevésbé kifejezettek ilyenkor is, mint amilyenek a kezelés előtt voltak.

Marad-e valami nyoma a Botox kezelésnek?

Közvetlenül a kezelés után a szúráspontok helyén nagyon ritkán bőrirritáció és enyhe duzzanat alakulhat ki, ezek azonban maximum egy napon belül megszűnnek. Nagyon ritkán (főként a szarkalábak kezelésekor) bevérzés azért kialakulhat. Ennek nyilvánvaló oka az, hogy a külső szemzug területén (az apró injekciók ilyenkor itt történnek) nagyon vékony a bőr, a kis bőrerek pedig rendkívül sérülékenyek. Ez a kozmetikai „probléma” azonban szintén nagyon gyorsan megszűnik.

Mire vigyázzak a Botox kezelés után?

A kezelés napján, a kezelést követően néhány óráig kerüljük a lehajolást, ne feküdjünk le, vagyis lehetőség szerint függőleges helyzetben maradjunk. A kezelt területet ne érintsük meg, főként ne masszírozzuk vagy nyomkodjuk! Végezzünk minimálisan 4-5 órán keresztül többszöri erőteljes mimikai mozgást a kezelt arci régióban (pl. homlok kezelés esetén homlokráncolást), hogy az anyag könnyebben beépülhessen az idegvégződésekhez. Ne használjunk aznap semmiféle kozmetikumot, de másnaptól már mindezen óvintézkedések „érvényüket vesztik”.

Kinknél nem alkalmazható a Botox kezelés?

Terhesség és szoptatás esetén nem végezzük a kezelést. Bizonyos idegrendszert érintő betegségek, valamint izomműködéssel kapcsolatos zavarok is kizárják a pácienst a kezelhetőek köréből. Kijelenthetjük azonban, hogy az első konzultációt követően a Botox kezelés szinte minden alkalommal mindenkinél probléma nélkül, biztonságosan, akár azonnal el is végezhető.

Az Ön kérdésére nincs itt válasz?

Kérdezzen tőlünk bátran: telefonon és e-mailen is állunk rendelkezésére! (30/902-9169, 83/510-724, ill. info@euomedica.hu)

Előtte – Utána fényképek

Az alábbiakban a Botox kezelés előtti és utáni fényképeket mutatjuk be. Tudnunk kell, hogy ezek az eredmények – ahogyan mindezt korábban már említettük – nem azonnaliak. A kezelés eredménye általában már néhány nap múlva észlelhető (az esetek többségében a 2.-7. nap között alakul ki a hatás). Többnyire két hét múlva észleljük a maximális hatás kialakulását.

A páciens közvetlenül a beavatkozás után folytathatja mindennapi tevékenységét, nincs komoly gyulladás vagy duzzanat. Idővel aztán a kezelt izom teljes mértékben újra regenerálódik, és a csökkent vagy éppen csaknem teljesen megszűnt izommozgás újra visszatér. Átlagosan 3-6 hónap alatt áll vissza a páciensek legnagyobb részénél a korábbi, teljes izomfunkció. A ráncok azonban általában sokkal kevésbé kifejezettek ilyenkor is, mint amilyenek a kezelés előtt voltak.

Glabellatáj (haragos ránc) előtte – utána:

Szarkalábak előtte – utána:

Nagy gondot fordítunk arra, hogy a honlapunkon megjelenő információk mindig pontosak és naprakészek legyenek, törekvéseink ellenére azonban hibák, elírások előfordulhatnak. A www.euromedica.hu honlapon megtalálható tartalom kizárólag tájékoztató jellegű, és semmilyen esetben sem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot, tanácsadást és diagnózist. Nem képezheti alapját semmilyen öndiagnózisnak vagy -kezelésnek, ill. nem adhat ajánlást az orvosi vizsgálat nélküli kezeléshez, gyógyszereléshez sem.

Kapcsolat

15 + 2 =

H-8360 Keszthely, Bercsényi Miklós u. 65/B.

06-83/510-724, 06-30/902-91-69

info@euromedica.hu