Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BOTOX KEZELÉS

Ránckezelés A típusú Botulinum toxinnal

A Botox-al történő ránckezelés relatív egyszerű, nem sebészeti, ambulánsan alkalmazható beavatkozás, mely során az izombénító, ill. az izmot ellazító hatóanyagot apró injekciókkal - rendkívül kis kellemetlenséget okozva csak – felületesen, a megfelelő izmokba adjuk. Az izom ennek követeztében elernyed, komoly összehúzódásra ezt követően nem képes. Más szóval ezek után nem tudja a felette levő bőrt „összegyűrni”, ezzel pedig ráncokat képezni.

Mely ráncok kezelhetőek?

Alapvetően minden ránc, melyet a mimikai izommozgás hoz létre az arcon. Jellemzően a homlokráncok, az ún. „haragos” ráncok (a szemöldökök közti mély, függőleges ráncok), ill. a szem környéki „szarkalábak” kezelhetőek kitűnő eredménnyel. A száj körüli ráncok, a „cigarettás” ill. „marionett” ráncok optimális megoldásában inkább a hyaluronsavas ráncfeltöltést alkalmazzuk.


Hogyan készüljünk fel a Botox kezelésre?

Nincs szükség különösebb előkészületekre. Lehetőség szerint kerülni kell azonban a kezelés idején egyéb gyógyszerek bevételét, hogy az esetleges gyógyszerkölcsönhatást elkerüljük. Egy héttel a beavatkozás előtt alvadáscsökkentők szedését érdemes felfüggeszteni (pl. acetylsalicysav), melyről előzetesen minden esetben a kezelőorvos (pl. háziorvos, belgyógyász szakorvos) tanácsát ki kell kérni. Amennyiben mégis szükséges gyógyszert szedni, arról a Botox kezelést végző szakorvost tájékoztatni kell. Terhesség és szoptatás esetén a kezelés természetesen nem végezhető el.

Hogyan történik a kezelés?

A beavatkozáshoz nincs szükség sem altatásra vagy narkózisra, sem pedig helyi érzéstelenítésre. Néha szükséges lehet a kezelt területet hűtő géllel előkezelni, ezt azonban csak nagyon ritkán alkalmazzuk, mivel a szúrás csak nagyon kis kellemetlenséggel jár, maga a kezelés pedig kb. 5 perc alatt, tehát még az előkészítéssel együtt is (10-15 perc) rendkívül gyorsan lezajlik. Nagyon érzékeny bőrű betegeinknél lehetőség van érzéstelenítő krém alkalmazására is.

A készítményt a ráncokat kiváltó mimikai izomzatba adjuk, éppen a bőr alá. Mindeközben a pontos adagolás nagyon lényeges. A szakorvos rendkívül vékony tűt használ, így a kellemetlenség minimális; pácienseink döntő többsége fájdalommentesnek írja le a beavatkozást, mely tehát gyors, ambuláns módon történik és (mivel az apró szúráspontokon se gyulladás, se kipirosodás nem lép fel) utána azonnal visszatérhetünk megszokott napi tevékenységünkhöz is. A szúrásponton nem marad vissza nyom, se pedig egyéb látható elváltozás.

Mire kell ügyelni a kezelés után?

A kezelést követő néhány órában a fejet lehetőleg tartsuk függőlegesen, kerüljük a fizikai aktivitást és a fekvést, a mimikai izmokat pedig mozgassuk. Kb. ennyi idő szükséges ugyanis, hogy az izmok a gyógyszert felvegyék, magukhoz kössék.

Milyen eredményt várhatunk?

Csaknem minden esetben teljesen megszüntethetőek a kezelt felületesebb ráncok, az igen mélyek pedig igen látványosan javulnak. A hatás általában kettő - tíz nap alatt épül fel, és átlagosan három - hét hónapig tart. Migrénben szenvedők esetében érdekes „mellékhatással” számolhatunk: igen gyakran teljesen vagy csaknem teljesen megszűnnek a fejfájásos, migrénes panaszok.

Lehet és szükséges-e a kezelést később ismételni?

Minden Botox kezelés néhány hónapra csökkenti a bőr öregedését az adott mimikai izmok mozgásának akadályozásával. Mivel a Botox hatása néhány hónap múlva magától lecseng, ajánlott az injekciókat három - hét havonta addig ismételni, amíg ez a hatás kívánatos. Mivel a mimikai izmok mozgásának csökkenése miatt új ráncok a hatástartam alatt nem alakulnak ki, a továbbiakban folytatott Botox kezelés kozmetikai eredménye egyre jobb lehet.

A Botulinum toxin eddigi csaknem húsz éves esztétikai alkalmazása azt mutatja, hogy az éveken át folytatott kezelés teljes biztonsággal, hosszú távú mellékhatások és problémák nélkül tehető meg.

Kombinált kezelés: Botox és hyaluronsavas töltés

A Botox kezelés nagyon jól kombinálható hyaluronsavas töltéssel is, főként a nagyon kifejezett, mély ráncok esetében (pl. homlokráncok, glabelláris ráncok). Ilyen esetben általában először Botox kezelést alkalmazunk, majd az izmok ellazulása után hyaluronsavas töltéssel emeljük ki teljesen a még esetlegesen megmaradt ráncokat. A kombinált kezelés rendkívül hatékony, és a nagyon mély ráncok, ill. 0,5-1 cm mély „bőrredők” (pl. haragos ránc) kezelésében valójában az egyetlen valóban hatékony megoldás jelen állás szerint.