Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Seborrheas keratosis

Az ún. seborrheas keratosisok, vagy más néven „időskori” barna szemölcsök többnyire a törzsön, háton és mellkason, ám gyakran az arcon is kialakuló barna, sokszor idővel vaskos, morzsalékony felületűvé váló kozmetikailag rendkívül zavaró elváltozások. Nevével ellentétben nem tartalmaz HPV (Human Papilloma) vírust. (Korábban használt neve, a verruca seborrhoica megtévesztően a vírusos szemölcsökkel tette összetéveszthetővé). Rosszindulatúvá soha nem válik, de néha, főként ha igen nagy számban van jelen, vagy éppen izzadáskor viszkethet. Általában sárgásbarna vagy barna színű, felszíne szemölcsös, gyakran viaszos fényű, és többnyire előemelkedik a bőr felszínéből. Nagyon gyakori, főként idősebb életkorban, és legtöbbször meglehetősen könnyű diagnosztizálni. Sok esetben a szokásostól eltérő megjelenésű is lehet, és főként a nagyon sötét, fekete, nem típusos (atípusos) elváltozás melanomát (melanoma malignum) is utánozhat.

Fontos ismerni, hogy bár az elváltozás veszélytelen, ha hirtelen igen nagy számban, általában viszketés kíséretében jelennek meg a testünkön, feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni egy igen ritka probléma (Leser-Trélat syndroma) lehetősége miatt, mely belszervi daganatos folyamatot jelezhet.

Lézeres úton (Erbium:YAG) tökéletesen, nyom nélkül eltávolíthatóak, és ehhez a felületesebbek esetében kizárólag speciális érzéstelenítő krém használata is elegendő. Mivel azonban ezen bőrelváltozások elsősorban barna színük miatt még nem bőrgyógyász orvosok számára is hasonlíthatnak anyajegyekre, minden esetben bőrgyógyászati szakvizsgálat, dermatoscopos ellenőrzés kell hogy megelőzze a lézeres beavatkozást.

További információk:

  • BNO kód: L82H0

  • Szinonimái: keratosis seborrhoica, verruca seborrhoica, verruca seborrhoica senilis, seborrheic wart, basal cell papilloma