Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Lézerekről általában

Orvosi felhasználás; mik a lézerek előnyei?

A lézerfény természetéből adódóan (monokromatikus, koherens és kollimált) a lézer rendkívül precízen „adagolja” a leadott energiát, vagyis nagyon pontos munkára képes pl. a sebészeti beavatkozások során. Lézertípustól függően a fény sokkal finomabban vághatja a szöveteket mint akár a legfinomabb szike, elzárva mindeközben a kisebb ereket is, vagyis a lézersebészeti alkalmazás során sok esetben egyáltalán nincs, vagy legalábbis minimális vérzés tapasztalható. Ezen felül rendkívül finoman elvékonyíthatunk vele szöveteket, vagy akár teljesen el is párologtathatjuk azokat. A bal oldali ábra szövettani, festett metszeten mutatja a sebészi lézer hatását. Jól látható, hogy a vágás körüli szövet hőkárosodása elhanyagolható.

Az orvosi felhasználás során (így Klinikánkon mi is) kihasználjuk, hogy a különböző hullámhosszúságú lézerek fénye különbözőképpen nyelődik el az emberi szövetben. Ez azért lehetséges, mert a bőr bizonyos „célterületei” vagyis az ún. kromofórok, bizonyos adott hullámhosszú lézer energiát úgy képesek elnyelni, hogy a környező bőrterületek egyáltalán nem károsodnak. Így, mint kromofór megemlíthetjük a vizet (a bőrben igen nagy arányban van, vagyis a sebészi lézerek ezt célozzák elsősorban), a melanint (az a festékanyag, amitől a szőr és haj vagy akár a bőr is barna színű), a hemoglobint (ettől piros a vérünk), vagy éppen a hydroxyapatitot (melyet fogaink tartalmaznak). És nem beszéltünk még a tetováláshoz használt különböző színű festékekről sem (melyek tehát szintén kromofórként viselkedik), melyek megint más hullámhosszú lézerfényt képesek elsősorban abszorbeálni, vagyis elnyelni. Nagy általánosságban elmondható, hogy míg az alacsonyabb hullámhosszak inkább a pigmentált szövetben ill. a vérben, addig a magasabb hullámhosszú lézerfény inkább a vízben ill. a hydroxyapatitban nyelődik el elsősorban.

Ezen célterületek a szelektív lézeres kezelés során tehát olyan mértékig melegszenek fel, hogy bekövetkezik vaporizációjuk (elpárolgásuk). Festék (tetoválás) és melanin esetében a következmény olyan kis részecskékre való szétrobbanás, mely a szervezet saját immunrendszere számára már eltávolítható.

Ezen termikus, vagyis hőhatás miatt a lézereket egyre gyakrabban alkalmazzuk az orvosi - kozmetológiai gyakorlatban a szőrtelenítés, tetoválás eltávolítás vagy éppen az értágulatok megoldása esetén. A hosszabb hullámhosszú lézerek pedig igen hasznosak a sebészeti beavatkozásoknál. Ilyen esetben a bőrben levő víz nyeli el a fény energiáját, vagyis a hő itt keletkezik: a szövet elpárolog. Emiatt olyan ideális a széndioxid, ill. még finomabb társa, az Erbium-YAG lézer a bőrsebészeti és pl. a ránckezelés esetén. Sebészeti lézeralkalmazásra ezen két berendezésen kívül jelen pillanatig nem létezik más. Az első Erbium-YAG lézer 1998-ban jelent meg a világon. Klinikánk 2003 óta rendelkezik Erbium lézerrel, s az eltelt évek orvosi alkalmazása alapján elmondhatjuk, a bőrgyógyászati – kozmetológiai felhasználásra leginkább megfelelő lézertípusról van szó. Rendelkezünk széndioxid lézerrel is, melyet –az Erbium lézer tulajdonságait kiegészítve – leginkább a vérzékenyebb szövetek eltávolítására használunk. További információkért keresse dr. Nowinszky Tibor bőrgyógyász – kozmetológus szakorvost Lézerközpontunkban.