Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Hogyan válasszunk bőrgyógyász - kozmetológus szakorvost?

A bőrgyógyász szakorvos egy-egy betegség gyógyításában vagy éppen egy esztétikai beavatkozás során (Botox, esztétikai lézer, ráncfeltöltés stb.) sokféle kezelést alkalmazhat, és sokféle útja van a megelőzésnek is. Az egészségügyi ellátásban, pl. a bőrgyógyászati és kozmetológiai ellátásban is gyakori, hogy választani lehet különféle eljárások és technológiák között, melyek közül az egyik egyszerűbb, minimális eszközös hátteret igényel, de akár kedvezőtlen mellékhatásokkal is járhat, a másik drágább, komolyabb berendezéseket igényel (pl. lézerek), de kevésbé vagy egyáltalán nem fájdalmas vagy nagyobb esélyt ad a gyógyulásra.

Ma az orvosok választását legtöbbször az adott magánrendelő, szakorvosi központ lehetőségei szabják meg. Van tehát tétje, hogy válasszunk orvos és orvos, magánrendelő és magánrendelő között.

De megítélhető-e betegként, „laikusként” az orvosi, orvosi - kozmetológiai ellátás minősége?

Azt gondolhatjuk, hogy a beteg nem képes megítélni az orvosi szolgáltatás minőségét. Tény, hogy ha sokszor nem is tudja azonnal, objektíven elbírálni az ellátás szakmai színvonalát (laikusként el kell ugyanis fogadnia a felállított diagnózist, a kezelőorvos szakértelmét, a javasolt gyógymódot, beavatkozást, eszközt stb.), ez azonban mégsem teljesen pontos megállapítás. A gyógyulás gyorsasága, az orvos által elmondottak pontos bekövetkezte, a kezelés utáni sebgyógyulás, vagy pl. későbbi a hegesedés mentesség azért nagy vonalakban mégis megítélhetővé teszik az ellátás szakmai minőségét.

Az azonban mindenképpen bizonyos, hogy az ellátás körülményeiről, a bánásmódról, az emberi légkörről, a személyesen tapasztalt empátiáról vagy éppen az esetleges személytelenségről mindenki pontos véleményt tud adni.

Bőrprobléma, pigment foltok, tágult erek, ráncfeltöltés vagy tartós epilálás… Miért nem bőrgyógyásszal kezelteti bőrét?

Nyilvánvaló, hogy kozmetikában kereshetjük a megoldást, ha a bőr rendszeres szakszerű ápolásáról, ellátásáról van szó. Nagyon fontos azonban, hogy bőrgyógyászati, kozmetológiai beavatkozást mindig bőrgyógyász, kozmetológus szakorvossal végeztessen. Egyre több helyen láthatunk pl. IPL-el (villanófény), mezoterápiával, vagy éppen ráncfeltöltéssel (!) kapcsolatos hirdetéseket, melyeket kozmetikai szalonok vagy kozmetikusok végeznek. Túl azon, hogy pl. a tűvel történő ráncfeltöltés (hyaluronsavval vagy mással) kozmetikusok számára tilos hazánkban (is), könnyen belátható, hogy ilyesfajta kezeléseket csak komoly (orvosi) szaktudás, a bőr és a szervezet működését pontosan ismerve szabad és lehet kockázatok nélkül, vagy legalábbis a beavatkozással okvetlenül együtt járó legminimálisabb kockázattal elvégezni. Arról nem is szólva, hogy az esetleges túlzott bőrreakció, gyulladás stb. esetén csak szakorvos tudja a beteget megfelelően ellátni, a problémát megoldani.

Tudta-e, hogy mi a különbség a kozmetológus és a kozmetikus között?

Fontos különbség, hogy míg a bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos orvosegyetemet végzett (6 év) és bőrgyógyász, kozmetológus szakvizsgát (plusz 5 év), vagyis orvosegyetemen és szakrendelőben, klinikákon összesen 11 évet tanult orvos, addig a kozmetikus érettségivel rendelkező, OKJ-s tanfolyamot (1-2 év) végzett szakember.

Hol kezeltessem tehát magamat?

A legfontosabb a mai orvosi technikai lehetőségek mellett talán az, hogy a szakorvosnak lehetősége legyen többféle kezelés, és többféle berendezés közül választani.

Alapvető, hogy az orvosi, orvosi - kozmetológiai rendelő pontos címe, elérhetősége és nyitva tartása elérhető, megtalálható legyen. Sokszor látjuk, hogy csak egy e-mail cím vagy telefon található a hirdetésben vagy az interneten. Szépészeti ellátást kínáló szalonok, kozmetikák esetében ugyanez a kívánalom. Bármilyen probléma esetén a megadott nyitvatartási időben el kell tudni érni a szakembert.

A szakorvos képesítését, diplomáit, szakmai önéletrajzát ill. továbbképzésekről szóló igazolásait szintén meg kell találnunk az interneten vagy a rendelőben. Ha ismerőse, családtagja járt már a rendelőben, érdeklődjön az ő tapasztalatairól is.

Fontos: eleve gyanúsnak kell lennie, ha mindenféle bőrelváltozásra ugyanazon berendezést ajánlják. Sok esetben egyetlen berendezésre építik egy rendelő minden szolgáltatását (ez kozmetikai szalonokra is igaz lehet), így a vállalkozás léte, bevétele ennek az egy gépnek a napi használatán múlik. Fontos tudni, hogy nincs olyan berendezés, amellyel pl. a bőrproblémák mindegyikét kezelni lehet. Ez elsősorban az ún. villanófényes (IPL) kezelésekre vonatkozik, sok (többnyire) kozmetika kínál mindenre egyetlen géppel megoldást (pigment foltok, rosacea, értágulatok, tartós szőrtelenítés, bőrfiatalítás, öregségi foltok, fotorejuvenáció, ránckezelés stb.) Ez eleve komolytalan. Gondoljunk a mondásra: „Akinek kalapácsa van, mindent szögnek néz”. Ha a rendelőnek/szalonnak/kozmetikának egy gépe van csak, könnyen lehet, hogy olyan elváltozásokra is ezt fogják ajánlani, amelyek így nem, vagy nem szakszerűen kezelhetőek. Sok esetben a kezelő - megfelelő szakképesítés hiányában - nincs is tisztában a gép lehetőségeivel és használatának kockázataival.

Sajnos ma Magyarországon szinte bárki, megfelelő képzettség hiányában is végezhet kezeléseket pl. IPL (villanófényes) berendezésekkel, és nagyon sok rendkívül gyenge képességű, kis energiájú készülék van forgalomban. Sokszor ezeket a gépeket „körbe hordják” különböző kozmetikák között, és különböző, akár nagyon kis tapasztalattal rendelkező kezelőszemélyzet működteti azokat. A gyártók (a kiváló berendezések mellett) sok esetben eleve nagyon kis energiával működő gépeket is árulnak (a komolyabbakhoz képest kedvező áron), hiszen ezzel – ha a kezelési eredmény nem is lesz esetleg megfelelő -, legalább nagyobb kárt sem okozhatnak a tapasztalatlan használók a pácienseknek.

Összefoglalva tehát:

A különböző bőrproblémák, elváltozások szakszerű kezeléséhez sokféle, különböző berendezésre van szükség, mint ahogyan ezt pl. saját szakorvosi rendelőnkben is tesszük: pl. tartós epilálásra orvosi szőrtelenítő lézert, érkezelésre diódalézert, pigment foltokra Erbium:YAG lézert és mikrodermabráziós berendezést, sebészeti célokra széndioxid és Erbium lézert stb. használunk. Győződjünk meg tehát arról mindig, hogy az adott bőrgyógyásznak lehetősége van többféle, korszerű megoldás közül választani, azokkal kapcsolatban megfelelő tapasztalattal bír, és nincs rákényszerülve arra, hogy elavult, ma már nem korszerű gyógymódokkal és berendezésekkel legyen kénytelen dolgozni.