Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Pityriasis versicolor

Gomba, a M. furfur (Malassezia furfur) okozta bőrelváltozás. (Szándékosan nem gombafertőzést írunk, mert ez a mikroba a bőr normál flórájának tagja, vagyis lényegében mindenkin megtalálható a bőrön.)

A probléma leggyakrabban fiatal felnőttkorban jelentkezik, és kialakulásához nem szükséges a szervezet immunrendszerének csökkent működése, meleg, nedves környezet vagy komolyabb belszervi megbetegedés. Emberről emberre terjedése nem ismert vagy legalábbis extrém ritka.

Többnyire a törzs (hát, vállak ill. mellkas) bőrén jelentkezik, ritkábban a nyakig felhúzódhatnak a tünetek. Az arcon nagyon ritkán találkozunk vele. Kezdetben halványbarna, finoman hámló kerek, többnyire néhány milliméter – egy-két centiméter átmérőjű, alig előemelkedő foltok jelennek a meg a bőrön. Ez a periódus általában rövid ideig tart csak. Ezt követően többnyire világossá, fehérré (hypopigmentálttá) válnak a foltok (ún. leukoderma alakul ki), melyek még mutathatnak továbbra is diszkrét (enyhe) hámlást. Ezek a foltok a normál bőrszínhez képest nagyon feltűnőek lehetnek, különösen nyáron, napozás után, mikor a nem érintett bőrfelület amúgy is lebarnul.

A diagnózishoz többnyire nincs szükség mikrobiológiai vizsgálatra, a jellegzetes bőrtünetek alapján a szakembernek általában nagyon egyszerű felállítani a kórismét.

Kezelésében legtöbbször lokális (helyileg alkalmazott, vagyis oldat, kenőcs, krém stb.) szerek alkalmazása elégséges, de szóba jöhet belsőlegesen alkalmazott gombaellenes készítmények használata is (gyógyszerek), különösen gyakran visszatérő esetekben.

Mindig számítanunk kell arra, hogy bármilyen kezelésben részesülünk is, a kiújulás lehetősége sajnos mindig adott. Tudnunk kell, hogy a bőrünkön normálisan is meglévő gomba és az egyéni hajlam miatt általában több alkalommal is visszatérhetnek tüneteink a hónapok-évek során, a végleges tünetmentességre tehát száz százalékos garancia nincs.

Átmenetileg a bőr a gyógyulás után is fehér maradhat a korábban érintett területeken, ez azonban csak átmeneti jelenség, a későbbiekben a normál bőrszín lassan, spontán visszatér.

További információk a betegségről:

  • BNO kód: B3600

  • Szinonimái: tinea versicolor, tinea flava. A köznyelvben betegeink sokszor „napgomba”-ként emlegetik, de hangsúlyozzuk, hogy ez utóbbi nem hivatalos elnevezés.