Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Seborrheas ekcéma

A seborrheas (szeborreás) ekcéma ún. seborrheas típusú bőrbetegség. Ez annyit jelent, hogy a betegség kialakulásához szükség van egy alapra, vagyis esetünkben a seborrheas bőrtípus meglétére. Ez (az ún. seborrhea) genetikai okú, családon belül rendszerint halmozódó, gyakori, fokozott faggyútermeléssel járó állapotot, de önmagában még nem betegséget jelent. Az arcbőr többnyire zsírosan fénylő, a hajas fejbőrön korpázó hámlás tapasztalható, a haj általában zsíros, összecsapzott. Férfiakon gyakrabban fordul elő. Bizonyos bőrbetegségekre hajlamosít. Pubertáskorban indul rendszerint, majd a fiatal felnőttkorban (16-25 év) a legsúlyosabb. Olykor idősebb korban ismét jelentkezik.

A seborrheas ekzema vagy bőrgyulladás (dermatitis), vagyis maga a bőrbetegség enyhén gyulladt, általában teljes felületén hámló, barnássárga - vörös színű, általában viszkető, égő foltokból áll. Leggyakrabban az orr mellett, szemöldöktájon, a szemöldökök között (ún. glabella táj), a fülek mögött ill. a homlok-hajas fejbőr határán lép fel. Ritkábban, férfiakon a mellkas tájon is jelentkezik. Kiváltásában baktériumok, ill. egy bizonyos gomba is szerepet játszik (Pityrosporum ovale), mely a bőrünkön normál esetben is jelen van. A stressz a betegek többségében a bőrtünetek romlását idézi elő. Nem fertőző bőrbetegség.

Kezelése lényegében tüneti, mely azt jelenti, hogy bár az elváltozások jól kezelhetők, a terápiára visszafejlődés észlelhető, a kiújulás gyakori és teljesen nem megelőzhető. A tünetek súlyossága az évszakoktól is függhet, a lefolyás hullámzó. A legtöbb betegnél látjuk, hogy nyaranta (elsősorban a napfény hatása miatt) kevesebb tünetük van, esetleg teljesen tünetmentessé válnak, de bizonyos betegeknél nyaranta akár belobbanás is észlelhető. Téli-őszi időszakban az esetek nagy részében inkább romlást láthatunk.

Tudnunk kell, hogy a tünetek súlyossága, lefolyása rendkívül változatos, egyénenként változó, és előre nem jósolható meg. Sok betegnél figyeljük meg, hogy stressz hatásra (vizsgaidőszak, munkahelyi v. családi problémák stb.) seborrheas ekzemájuk lényeges romlást mutat, vagy legalábbis a kezelésre makacsabbnak bizonyul. A seborrheas ekzemában szenvedő betegek családjában - éppen a betegség genetikai eredete miatt - sokszor látunk egyéb, szintén seborrheas alapú bőrbetegség előfordulását, pl. acne (akne) betegséget (pattanásos arc- ill. hátbőr), rosacea vagy éppen perioralis dermatitis meglétét.