Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Basalioma

Alapsejtes bőrrák (basalioma), basalsejtes (bazálsejtes) bőrrák, bazalioma

A basalioma (bazalióma) a hám legalsó rétegéből eredő bőrrák. A basalioma többnyire a napfénynek kitett bőrterületeken keletkezik (az egész élet során „összegyűjtött” napfény káros következményeként), legtöbbször az arcon, orrháton vagy orrszárnyakon, fülön vagy éppen a vállakon. A daganat eleinte apró, fénylő, tömött csomó vagy lapos „folt” lehet csak a bőrön, amely nagyon lassan nő, néha olyan lassan, hogy fel sem tűnik az új növedék. Az egyes daganatok növekedési sebessége azonban nagyon eltérő lehet, némelyikük évente akár 10 millimétert is nőhet.

A basaliomák kifekélyesedhetnek, vagy var keletkezhet a közepükön. Néha laposan növekednek és heget utánozhatnak, de fájdalmat soha nem okoznak. A basalioma szegélye némelykor klasszikusan gyöngyházfényű lehet, és közelről apró értágulatokat tartalmazhat. A bőrrák időnként vérezhet, majd pörkösödhet és gyógyulhat, ennek alapján a beteg sokszor azt gondolja, hogy az elváltozás nem bőrrák, hanem csak egyszerű seb. Ez az időnkénti kisebesedés és gyógyulás valójában a basalioma vagy spinalioma jellegzetes tünete.

A basaliomák rendkívül ritkán (szinte sohasem) adnak áttétet a test távoli részeibe, inkább a környező szöveteket roncsolják. Ha azonban a basalioma a szem, száj, csont közelében növekedik, behatolásának, lassú roncsoló növekedésének következményei súlyosak lehetnek, a műtéti megoldás nagyon nehézzé válhat. A legtöbb betegen azonban csupán a bőrben növekednek. Mindazonáltal a basaliomák korai eltávolításával megelőzhető az alattuk fekvő szervek károsodása.

Kórisme és kezelés

A bőrgyógyász szakorvos a basaliomák többségét ránézésre felismeri. A kórisme megerősítésének szokásos módja az elváltozásból végzett biopszia (próbakimetszés és szövettani vizsgálat), amelyre azonban nagyon ritkán van szükség. Többnyire – és ez a legáltalánosabb eljárás – az elváltozást helyi érzéstelenítés mellett kimetsszük, és a teljes eltávolított daganatot szövettani vizsgálatra küldjük. Minderre Klinikánkon is van természetesen lehetőség. A szövettani vizsgálat eredménye azután tájékoztat bennünket arról, hogy az elváltozás valóban basalioma volt, illetve hogy a kimetszés az épben történt (más szóval nem maradt egyetlen daganatos sejt sem a kimetszés helyén). Ez utóbbi esetben többnyire nincs szükség egyébre, mint időszakos kontrollvizsgálatra, hogy az esetleges kiújulást idejekorán felismerhessük.