Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

Lézeres szőrtelenítés

Lézeres tartós szőrtelenítés

Gyakori kérdések a lézeres epilálásról (FAQ)

Ezen az oldalon a gyakran feltett kérdésekre igyekszünk válaszolni. Amennyiben mindezek ellenére nem találja meg az Önt személyesen érdeklő választ, a keszthelyi Euromedica Egészségügyi Szolgáltató Központ szívesen válaszol személyes kérdéseire az elérhetőségben megadott telefonszámokon, vagy e-mailben, minden hétköznap reggel 8 és délután 18 óra között. Sürgős esetekre a megadott mobil számon (30/902-9169) rendelési időn kívül is biztosítjuk elérhetőségünket. Legyen azonban figyelemmel arra a tényre, hogy az e-maileket (szervezési okokból) csak némi késéssel tudjuk megválaszolni. A gyors kapcsolatfelvétel céljából kérjük, hívjon bennünket telefonon!

Felhívjuk figyelmét: az általunk nyújtott információk nem helyettesítenek semmilyen orvosi diagnózist vagy terápiás javaslatot. Ez kizárólag az orvos és beteg személyes találkozójakor, a konzultáció és vizsgálat során állapítható meg. Kérjük minden orvosi, vagy kozmetológiai beavatkozás esetén, még a kezelés előtt kérje ki bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosunk véleményét. Klinikánkon a lézeres bőrgyógyászati beavatkozások ill. kozmetológiai kezelések (pl. ráncfeltöltés, lézeres epiláció stb.) előtti konzultáció minden esetben ingyenes.

A témában leggyakrabban feltett kérdések a következők:

1. A hirdetésekben minden epiláló módszert a leghatékonyabbnak és legkorszerűbbnek, sokszor véglegesnek neveznek. Mi az igazság?

  • Aki a szőrtelenítést (bármilyen berendezéssel dolgozik is) véglegesnek hirdeti, eleve nem mond igazat (lsd. részletesebben a tartósak-e az eredmények? című menüpont). Elsősorban IPL (villanófényes kezelés), és kozmetikusok (lsd. mi a különbség kozmetikus és kozmetológus között) esetében tapasztaljuk mindezt. Saját tapasztalatunk alapján állíthatjuk, hogy aki így próbál minél többeket magához csábítani, hosszú távon sok-sok (lássuk be, joggal) elégedetlen pácienssel számolhat. Mindez tehát idővel egészen biztosan a betegek elvesztésével, illetve a kezelést végző hiteltelenné válásával jár.

  • Egyre gyakrabban láthatunk IPL (villanófény) gépekkel hirdető kozmetikákat. Magyarországon pillanatnyilag nincs megfelelően szabályozva, hogy ki milyen berendezéssel végezhet epilálást. Gyakran egy gépet használnak több helyen, beválasztva (rábeszélve) bárkit, aki érdeklődőként jelentkezik, nem törődve azzal, hogy az adott páciensnél várhatóan milyen eredmény érhető el. A pácienst nemhogy bőrgyógyász szakorvos, sok esetben még valamelyest hozzáértő személy sem látja. Magától értetődő, hogy az esetlegesen fellépő mellékhatások esetén sincs lehetőség megfelelő ellátásra. Szakorvosi Központunkban nem érheti ilyen meglepetés. 2003 óta végzünk folyamatosan lézeres epilálást, bőrgyógyász szakorvosunk állandó felügyelete mellett. Orvosi lézerberendezésünk saját tulajdon, nem vagyunk arra „kényszerülve”, hogy olyan pácienst is beválasszunk, akinél a végeredmény kétséges. Ilyen esetben ingyenes próbakezelést végzünk, és csak akkor kezdjük el a tényleges kezelést, ha a páciens lényeges, szemmel látható eredményt tapasztal. Több száz eddig kezelt, elégedett páciensünk a garancia és bizonyíték arra, hogy a hozzánk fordulók korrekt, tisztességes kezelésben részesülnek.

  • Berendezésünk lézer és nem IPL (lsd. Mi a különbség a lézer és az IPL között? című menüpontunkat). A két berendezés típus között igen jelentős hatékonyságbeli különbség van. Nem véletlen, hogy a praxisunkban már a második lézerberendezést használjuk epilálásra, és nem IPL gépet szereztünk be. A villanófényes gépek elterjedésüket (a lézerhez képest) lényegesen alacsonyabb áruknak és annak köszönhetik, hogy villanófénnyel lényegében mindenki, gyakorlatilag szakértelem és hozzáértés nélkül is próbálkozhat dolgozni. Klinikánkon minden szakemberünk akkreditált lézervizsgával és diplomával rendelkezik.

  • Óvakodnunk kell azon szalonoktól, ahol az epilálás lényegében az egyetlen eszközös (és viszonylag drága) szolgáltatás. A veszély ilyenkor még fokozottabb, hogy a betérő érdeklődőt – ahogyan mindezt már az előbbiekben részleteztük – mindenáron rábeszélik a kezelésre, hiszen a bevétel és a szalon működése lényegében erre az egy beavatkozásra épül. A mondás, miszerint: „Akinek kalapácsa van, mindent szögnek néz” itt még inkább igaz.

2. Van-e hosszú távon bármely káros hatása a lézereknek?
Nem ismert ilyen hatás. Az orvosi lézerberendezések bevezetése óta vizsgált kérdés, semmi ilyen jellegű adat nincs. Tekintettel azonban a lézerek napjainkban világszerte elterjedt, mindennapos használatára, feltételezhető, hogy amennyiben bármilyen nem azonnali káros hatás felléphetne, arra már egészen bizonyosan felfigyelt volna a szakma.

3. Van-e radioaktív sugárzáshoz köze a lézernek?
Nincs. A lézer tisztán fény, melyről több információt a lézerekről általában címszó alatt talál.

4. Okozhat-e szemkárosodást a lézer?
Szemkárosodás nem léphet fel, tekintettel a védőszemüveg viselésére, mely az adott hullámhosszú lézer fényét 100%-ban kiszűri. Ezek a speciális szemüvegek a lézerberendezés tartozékai, kifejezetten az adott gép által kibocsátott hullámhosszú fényhez tervezték és vizsgálták be őket. Viselésük a kezelőszemélyzet és a páciens számára is alapkövetelmény.

5. Kezelnek-e az „intim régióban”?
Az intim területek (nagyajkak, vagy pl. a végbél környékének) kezelése megoldható, sok páciensünk fordul hozzánk ezzel a kéréssel. Minden esetben intim környezetben, csak a kezelő jelenlétével történik a beavatkozás. Hölgyek esetében csak asszisztensnőink egyike foglalkozik páciensünkkel. Mivel azonban a nemi szervek és környékük érzékenyebb, többnyire érzéstelenítő krémet alkalmazunk.

6. Milyen mellékhatások léphetnek fel?
A beavatkozás utáni percekben a kezelt terület enyhén kipirulhat, vagy megduzzadhat. Ezen elváltozások nagyon gyakran lépnek fel, és általában egy napon belül visszafejlődnek. A páciensek enyhe napégéshez hasonlítják az érzést. Ezeket a tüneteket korábban említettük már; nem nevezhetőek azonban valódi mellékhatásnak, inkább a kezelést követő ritka, és nem minden esetben fellépő ártalmatlan és nem kifejezetten kellemetlen jelenségeknek, melyek gyorsan meg is szűnnek. Mellékhatásnak a nem várt, a betegnek problémát okozó elváltozások, mint pl. a bőrgyulladás, hólyagképződés, vagy éppen pigmentzavar nevezhető. Szakszerű kezelés mellett azonban az esély ezek kialakulására rendkívül kicsi, és megfelelő előzetes vizsgálattal meg is előzhetjük őket (pl. fényérzékenyítő gyógyszerek szedése, belgyógyászati betegségek stb. előzetes felderítése).

7. Mi a különbség a lézer és a villanófény kezelés között?
Lsd. a „Mi a különbség a lézer és a villanófény (IPL) között?” című menüpontot.

8. Kezelhető-e hatékonyan a „bőr alatt növő”, benőtt szőrzetet is, mely leggyakrabban a bikini vonalban lép fel?
Igen. Sőt, sok esetben a páciensek éppen ezen problémák miatt keresnek meg bennünket.

9. Miért kell a beavatkozás előtt csak borotvával szőrteleníteni, miért nem gyantázhatok?
A lézer csak akkor hat, ha a szőrszál még a szőrtüszőben van. A szőrszál mintegy levezeti a lézerfény energiáját a szőrtüszőbe. Gyantázásnál vagy csipesszel történő kihúzásnál – ezek alapján érthető okokból – ez a mechanizmus nem valósulhat meg.

10. Terheseken alkalmazható-e a lézeres epiláció?
Terheseket nem kezelünk. Ennek elvi alapja van. Tudtunkkal nincs ugyan adat arra, hogy bármely esetben lézeres kezelés során a magzat károsodása lépett volna fel, mégis a tervezhető beavatkozásokat (pl. a lézeres kezelések mindegyikét, de az egyéb, sebészi műtéteket is) csak a terhesség lezajlása után végezzük el.

11. Mindenkinél hatásos a lézeres szőrtelenítés?
Ősz szálak esetében nem várható eredmény, a hatás szőkéknél ill. vörös szőrzettel rendelkezőknél bizonytalan. Ebben ez esetben mindig (ingyenes) próbakezelést végzünk, és ennek eredménye dönti el a továbbiakat. Csak ha a páciens megfelelőnek látja a szőrzet csökkenését, akkor kezdjük el a kúrát.

12. Mennyire tartós a lézeres epiláció hatása?
Lsd. a „Biztonság, tartósság” című menüpontot.

13. Jár-e fájdalommal a lézeres epilálás?
Lsd. „A lézeres epilálás” című menüpontot.

14. A szimmetrikus testrészek árait külön-külön kell-e fizetni?
Nem. A végtagok, vagy például a hónalj árai természetesen párban értendőek.

15. Miért kerül ennyibe a lézeres kezelés?
A lézerberendezések ára rendkívül magas, ez igaz a MedioStar® esetében is. Ehhez társul még a rendkívül magas szervizköltség is. A gép kezeléséhez ill. felügyeletéhez orvosi diploma szükségeltetik. Mind az orvos, mind pedig a kezelőszemélyzet számára drága, részben külföldi tanfolyamok, ill. vizsga megszerzése követelmény.

16. Hogyan lehetséges, hogy az Euromedica-ban a lézeres epiláció árai olcsóbbak, mint a hasonló berendezéssel dolgozó klinikákon?
A választ részletesen lsd. „Áraink” című menüpontban.

17. Miért nem kezelhető eredményesen az ősz vagy vörös szőrzet?
Nem vagy csak igen kis mennyiségben tartalmaz melanint, vagyis a lézer számára megcélzott pigmentet.

18. Soha nem nő a kezelt területen egyetlen szál szőr sem?
Sajnos nőhet. A sikeresen befejezett kúra után két okból lehet valamennyi visszanövés (amely azonban mindig sokkal gyérebb, vékonyabb világosabb és ritka is). Részben a szőrtüszők egy része regenerálódhat, másrészt pedig új szőrtüszők is aktivizálódhatnak. A szőrtüszők kb. harmada éveken keresztül inaktív állapotban „aludhat”, azonban pl. hormonális hatásokra növekedésnek indulhat.

19. Milyen fényvédőt használjak a kezelés után?
A kevésbé zsíros készítményeket javasoljuk, a faktorszám pedig bőrtípustól függően lehetőség szerint minél magasabb legyen. Ajánlott kozmetikumaink közt választ talál erre is.

20. Miért nem szabad napozni a kezelés után közvetlenül, és a kezelés előtt sem?
A kezelés előtt azért nem, mert az erősen lebarnult bőr esetén az egyébként megfelelő kezelési energia esetén a bőr megéghetne; ilyen esetben egyébként a kezelést nem vállalhatjuk. Kisebb energiával ugyan elkerülhető volna a bőr begyulladása, ekkor azonban az epilálás hatékonysága nem volna megfelelő.

21. Mely területeken nem epilálnak?
Orrnyílásban, szemöldöktájon ill. szempilla esetén, valamint herezacskón. Intim területeken azonban igen.

22. Nem szeretném borotválni a szőrzetemet, mert félek, hogy megerősödik.
A borotválásnak nincs hatása a szőrtüszőre, csak az élettelen szőrszálakat vágja le. Ha lézeres epilálásra készülve pl. az arcon csak borotvát használ, akkor valóban előfordulhat, hogy „megerősödik” a szőrzet. Ennek azonban csak az az oka, hogy az évekig gyantázott, vagy csipesszel kihúzott szőrzetnek lesz ideje együtt növekedni, ha nem húzzuk ki folyamatosan a legjobban növekvőket.

23. Jártam már más lézeres kezelésre, a fekete szőrszálak megkevesbedtek ugyan, de sok új világos, ősz szőrszál jelent meg.
Ilyen eset akkor fordulhat elő, ha a kezelést túlságosan alacsony energiával végezték, esetleg eleve nem megfelelő berendezéssel. Az alkalmazott energia csak arra volt elég, hogy mintegy kilője a pigmentet a szőrtüszőkből. A probléma az, hogy ilyenkor már hatékony berendezéssel és megfelelő energia alkalmazásával is nehéz elfogadható eredményt elérni. Kérdés még az is, hogy a „lézer” valóban lézer volt-e, vagy esetleg IPL (villanófényes) berendezés. Ez utóbbiak hatékonysága ugyanis messze alulmarad a lézerekének (lsd. „Mi a különbség a lézer és a villanófény (IPL) között?” című menüpontot).

24. Azt hallottam, hogy a lézeres kezelés után még erősebb szőrnövekedés lehetséges, sőt olyan helyeken is nőhet szőr, ahol előtte nem volt.
Ez nem így van. Ha ez valóban így lenne, a lézereket hajnövesztésre is használnák. Igen alacsony energiával működő villanófényes készüléknél azonban leírtak ilyen hatást (erre tervezett gépet be is mutattak már). Mindebből azonban az is következik, hogy az IPL (villanófényes) szőrtelenítés esetében, helytelen beállítás esetén nemcsak elégtelen, hanem (elvben) esetleg fordított hatás is elképzelhető; erre azonban (tudomásunk szerint) nincs a szakirodalomban adat.

25. Nyáron járhatok-e a lézeres szőrtelenítésre?
Minden további nélkül olyan testtájak esetében, melyek a napfény hatásának nincsenek kitéve egyébként sem (pl. hónalj, bikini vonal, intim területek). Más testtájak esetében (arc, végtagok stb.) sem ellenjavallt a kezelés nyáron, de mindenképpen hatékony fényvédő krém használata javasolt.