Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

LÉZER KEZELÉSEK

Lézersebészet

Kezelhető bőrelváltozások

Alapvetően (és kissé leegyszerűsítve) elmondhatjuk: azok a bőrelváltozások kezelhetőek sebészi lézerrel, melyek jóindulatúak és nem is válhatnak rosszindulatúvá, kozmetikai szempontból is eredményesebb a lézeres megoldás a sebészinél és nem utolsó sorban, esetükben szövettani vizsgálatra nincs szükség. A teljesség igénye nélkül a legfontosabb ilyen bőrelváltozások, bőrbetegségek felsorolása olvasható ezen az oldalon. Egészségügyi Szolgáltató Központunkban természetesen mindezek megoldására lehetőség van. A bőrbetegségek címszó alatt ezekről a bőrproblémákról, ill. a praxisban leggyakrabban előforduló egyéb bőrbetegségekről is sokkal részletesebb tájékoztatást találhat, többnyire fotóval kiegészítve. Az elváltozások nevére kattintva azonnal a kívánt elváltozás részletes ismertetéséhez juthat. További információért keresse dr. Nowinszky Tibor bőrgyógyász, kozmetológus szakorvost az Elérhetőség címszó alatt megadott telefonokon Központunkban, vagy személyesen címünkön. Természetesen konkrét bőrelváltozás megítélése, a kezelés lehetőségeinek meghatározása csak személyes találkozáskor, a konzultáció során végezhető el. Az elváltozások leírásának végén a kiemelt (pl.: lsd. vírusszemölcsök) szóra kattintva részletesebb, fényképes leírást találhat.

  • Fibromák: elsősorban a nyakon, és hónaljban keletkező, többnyire nagy számú bőrkinövés, melyek testszínűek vagy barnásan színezettek. Jóindulatú, rosszindulatúvá soha nem váló elváltozások, de sokszor zavaróak (pl. nyaklánc beleakad), és gyakran begyulladhatnak, ekkor fájdalmasak. Injekciós érzéstelenítés nélkül, speciális érzéstelenítő krém használata mellett távolítjuk el őket, így teljesen fájdalommentesen és mindenfajta nyom nélkül szabadulhatunk meg tőlük. (lsd. fibroma pendulum).

  • Vírusszemölcsök: (ill. lapos vagy „futószemölcsök”): melyek jellemzően a kézháton, talpon alakulnak ki, de sokszor látunk az arcon és a törzsön is belőlük. Fertőzőek, és idővel egyre több keletkezik ha nem távolítjuk el őket. Az arcon és néha a kézháton is találhatunk ún. lapos szemölcsöket, melyek időnként igen nagy számúak lehetnek. Szintén igen jó eredménnyel kezelhetőek sebészi lézerekkel, a laposabb és felületesebbek pedig szintén nem igényelnek injekciós érzéstelenítést, Klinikánkon lehetőség van a teljesen fájdalommentes megoldásra is, érzéstelenítő krém igénybe vételével. A mélyebb, nagyobb szemölcsök megoldása azonban injekciós érzéstelenítés mellett történhet. (lsd. vírusszemölcsök).

  • Nap okozta (solaris) ún. keratosisok: melyeket szintén érzéstelenítő krém mellett, inj. nélkül párologtatunk el lézerrel (Erbium-YAG). Jellemzőjük, hogy az élet során elszenvedett összes napfény következtében keletkezik általában 50-60 éves kor környékén, és ritkán hosszabb fennálás esetén, ha nem oldjuk meg rosszindulatúvá válhat. Elsősorban a fénynek kitett területeken, arc, homlok, fülek, kézhát stb. keletkezik, és spontán nem gyógyul. (lsd. solaris keratosis).

  • „Időskori” barna szemölcsök: (ún. seborrheas keratosisok): többnyire a törzsön, háton és mellkason, ám gyakran az arcon kialakuló barna, sokszor idővel vaskos, morzsalékony felületűvé váló kozmetikailag rendkívül zavaró elváltozások. Rosszindulatúvá soha nem válnak, de néha (főként ha igen nagy számban vannak jelen, vagy éppen izzadáskor) viszketnek. Lézeres úton (Erbium-YAG) tökéletesen, nyom nélkül eltávolíthatóak, és ehhez a felületesebbek esetében kizárólag speciális érzéstelenítő krém használata is elegendő. Mivel azonban ezen bőrelváltozások elsősorban barna színük miatt még nem bőrgyógyász orvosok számára is hasonlíthatnak anyajegyekre, minden esetben bőrgyógyászati szakvizsgálat, dermatoscopos ellenőrzés kell hogy megelőzze a lézeres beavatkozást. (lsd. keratosis seborrhoica).

  • Faggyúmirigy „túlburjánzás”: („csomócska” arcon): jellemzően az arcon kialakuló sárgásan előtűnő és előemelkedő, többnyire nagy számú elváltozás. Jóindulatú, csak esztétikai panaszt okoz. Lézerrel nyom nélkül, fájdalommentesen (krémes érzéstelenítés) távolítható el. A lézerek használata előtt csak ún. kauteres megoldás jöhetett szóba, de ezáltal többnyire az égetés nyomaival kellett a páciensnek azután együtt élnie (lsd. faggyúmirigy hyperplasia).

  • Xanthelasma: (szem körüli sárga foltok): ún. „zsírlerakódás”, legtöbbször a felső szemhéj mellett a belső szemzugnál. Szintén injekció nélkül, krémmel érzéstelenítjük el a bőrfelszínt, majd Erbium lézeres megoldás következik. Általában egy kezelés itt azonban kevés, többnyire 4-5 hét után egy második kezeléssel oldható meg a probléma teljesen (lsd. xanthelasma).

  • A bőr finom egyenetlenségei, apró ráncok: a megoldást itt is az Erbium-YAG lézer adja, szintén krémmel történő fájdalomcsillapítás után (lsd. még arcfrissítés lézerrel című menüpontban).

  • Nap okozta „időskori” pigmentfoltok: (többnyire arcon, kézháton): főként az arcon és a kézháton jelentkező barna, panaszt nem okozó, „csak” esztétikailag zavaró foltok, mely az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak. Tökéletes és teljes megoldást nyújt az Erbium-YAG lézer. Ebben az esetben a széndioxid lézer nem használható. Rendkívüli finomsága azonban az Erbium lézert alkalmassá teszi a nyom nélküli, és egyben fájdalommentes bőrgyógyászati megoldásra itt is (lsd. lentigo senilis).

Számos egyéb, itt nem felsorolt bőrelváltozás lézeres, többnyire nyom nélküli eltávolítására van lehetőség Klinikánkon.

Fontos: pigmentált anyajegyek lézeres elpárologtatása – szakmai okokból - nem lehetséges!
Minden esetben bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat szükséges a beavatkozások előtt az elváltozás véleményezésére, mely Szakorvosi Központunkban ingyenes.