Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

LÉZER KEZELÉSEK

Lézer kezeléseink

Lézersebészet

Klinikánkon lehetőség van (a hagyományos sebészi kimetszés mellett) a jelenleg elérhető (és nem mellékesen, az egyáltalán létező) mindkét, csúcstechnikát képviselő sebészi lézer alkalmazására; rendelkezünk CO2 (széndioxid) és Erbium-YAG lézerrel is, mely utóbbi a hazánkban található alig néhány berendezés egyike. (A berendezés valóban a legmodernebb technika: az első Erbium lézer a világon 1998-ban (!) jelent meg, Egészségügyi Szolgáltató Központunkban 2003 óta dolgozunk folyamatosan a lézer technológiai terén egyik legkiemelkedőbb gyártó, a Fotona® Fidelis XS típusú lézerével). E két orvosi lézer, vagyis a széndioxid és az Erbium-YAG együttes alkalmazása Magyarországon a mai napig ritkaság.

A két lézer némiképpen eltérő szöveti hatása miatt lehetőségünk van az adott bőrelváltozásnak megfelelő legoptimálisabb eljárást vagy éppen a két eljárás kombinációját alkalmazni, ezáltal gyors, hegesedésmentes, fájdalom nélküli gyógyulást érhetünk el.

A lézersebészeti beavatkozás elve röviden a következő: a lézerfény olyan nagy energiájú és különleges tulajdonságokkal bíró fény (bővebben lsd. lézerfizika), mely képes a szövetekben elnyelődve energiáját annak átadni, vagyis azt felmelegíteni. Eközben a bőr szöveteinek víztartalma gőzzé válik, szinte „felrobbantva” a sejtet. A sejt alkotóelemei és a vízgőz adja a jellegzetes füstöt, amit a beavatkozás során észlelünk, és aminek elszívásáról folyamatosan gondoskodnunk kell. A sebészi lézerek segítségével a kóros vagy éppen pl. kozmetikai okokból eltávolítandó szövet rendkívül precízen, nagyon pontosan a kívánt mélységig és nagyságban távolítható el (mintegy „elpárologtatva” a szöveteket). Mindeközben a megkímélendő környező bőrszövet felmelegedése, vagyis ún. hőkárosodása minimális (lényegében nem szenved károsodást a környező bőrterület). Mindezek miatt a sebek gyógyulása csaknem minden esetben teljesen fájdalommentes, és lényegesen gyorsabb a hagyományos sebészi beavatkozáshoz képest. A műtét helyén keletkező minimális hő a kisebb ereket elzárja (ez főként a széndioxid lézer esetén igaz), emiatt vértelenül operálhatunk. És mivel a műtéti területtel közvetlenül csak a fény érintkezik, fertőzések átvitele is kizárható. Az eltávolítás helyén apró horzsolásszerű felületes seb keletkezik, mely néhány nap alatt gyógyul be, vagy pl. mélyebben elhelyezkedő vírusszemölcsök esetén kb. egy-két hét alatt. Fájdalom, utólagos gyulladás vagy felülfertőződés lézersebészeti beavatkozás után rendkívül ritka.

Lézeres sebészeti beavatkozás előtt – a pontos diagnózis felállításához – bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat szükséges, melyet minden esetben (ingyenesen és helyben) elvégzünk. Klinikánkon lehetőség van a felületesebb elváltozások injekció nélkül, csak érzéstelenítő krém használatával történő lézeres eltávolítására is. Mindez csak Erbium lézer birtokában lehetséges azonban; tudnunk kell, hogy a lézersebészeti beavatkozások során esetlegesen fellépő fájdalom arányos a környező szövetek felmelegedésével. Mivel a legkorszerűbb technológia, az Erbium-YAG lézer alkalmazása során a környező bőrterületek felmelegedése hihetetlenül kicsi, lehetőség van helyi (kenőcsös) érzéstelenítésre, mely hagyományos sebészi, esetleg hagyományos „égetéses” vagyis ún. kauteres kezelés során is elképzelhetetlen.