Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Vitiligo

A vitiligo szerzett, körülírt pigment hiányt jelent a bőrben, mely világszerte népbetegség, a lakosság kb. 1,5%-át érinti. Viszonylag gyakori megbetegedés tehát, a pontos kiváltó ok azonban nem ismert. Többnyire fiatal felnőtteknél kezdődik, nők gyakrabban betegszenek meg. Az esetek kb. 30%-a családon belül halmozódik. Genetikai háttere igazolt. Multifaktoriális vagy poligénes (több gén együttes hatása szükséges) kórkép, ezért néha nemzedékeket is kihagyhat. Megjelenésében fontos szerepet játszhatnak a szervezet letokolt, gennyes betegségei, az ún. gócok. A bőrben körülírt területeken a festéktermelő sejtek (ún. melanocyták) pigment termelése károsodik, pigment hiányos foltok keletkeznek. A folyamat sokszor lassan halad előre, spontán visszafejlődést nagyon ritkán látunk.

Gyakran kimutathatók a betegségben ún. autoantitestek (a szervezet saját anyagai ellen termelt ellenanyagok). Autoimmun betegségekben a vitiligo lényegesen gyakrabban fordul elő.

    A vitiligo lehet:

  • ún. lokalizált: ekkor általában a hajas fejbőrön, arcon, kézen ill. nemi szerveken és azok környezetében észlelhetők a tünetek

  • generalizált: ekkor számos kisebb-nagyobb folt látható a legkülönbözőbb bőrterületeken

  • vitiligo universale: alig látható normálisan pigmentált terület

A pigment hiányos, jellegzetes fehér foltok nemcsak esztétikailag zavarnak, az érzékeny, védtelen területek fokozottan érzékenyek napfényre, akár enyhe napfényhatásra is komoly gyulladás, napégés alakulhat ki. Ez néha a betegség terjedését is provokálhatja, ezért legfontosabb kezelés a vitiligo esetén a fényvédők használata (SPF 50+, melyből létezik színezett, a zavaró foltokat teljesen elfedő változat is: lsd. ajánlott kozmetikumok)

A kezelésben végleges megoldást adó eljárás nem létezik. Az úgynevezett fotokemoterápia (PUVA kezelés) repigmentációt eredményezhet, az esetek egy részében azonban a kozmetikai eredmény a tagolt pigmentáció miatt az eredetinél rosszabb is lehet. Helyileg hormonhatású készítmények (szteroid kenőcsök) eredményesek lehetnek. Bőrgyógyászati praxisunkban a repigmentációt (a festék újraképződését) elősegítő kenőccsel (Vitix) - sok esetekben - rendkívül jó eredményt értünk el.