Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Nowinszky Tibor bőrgyógyászati szakrendelése a korábbi módon folyik, rendelésére a továbbiakban is a megszokott telefonszámokon tudnak bejelentkezni munkanapokon reggel 8 és délután 18 óra között. Érdeklődhetnek az info@euromedica.hu email címen is. További szakrendeléseinkkel kapcsolatban is ezeken a számokon érdeklődhetnek.

Bejelentkezés: 30/9029169, ill. 83/510-724.

Értesítjük Önöket továbbá, hogy a jelen helyzethez alkalmazkodva elindult Dr. Nowinszky Tibor online bőrgyógyászati rendelése is:

https://borgyogyaszatonline.hu/

Itt a személyes találkozás mellőzésével találhatnak megoldást bőrgyógyászati problémáik nagy részére, és lehetőség van csak online, e-recept igénylésére is.

https://borgyogyaszatonline.hu/borgyogyaszat-online-e-recept-feliras/

Online rendeléssel kapcsolatos további kérdésekkel a
borgyogyaszatonline@gmail.com email címre is írhatnak.

Üdvözlettel: az Euromedica csapata

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Rosacea (rozacea, „borvirág”)

Elsősorban 40-60 éves kor között mindkét nemben, általában egy bizonyos bőrtípuson (faggyú zavaros, ún. seborrheas bőr) előforduló, viszonylag gyakori, sokszínű, általában rohamokban jelentkező, később állandósuló bőrpírral járó, az arcon: orcákon, orron, esetleg az álltájon, szemhéjakon jelentkező, többnyire égő érzéssel járó krónikus (elhúzódó időtartamú) bőrbetegség.

Több stádiuma figyelhető meg, a kezdeti jelenségek többnyire apró (fél centiméternél kisebb) vöröses színű foltok (latinul: rosacea erythaematosa), melyek összefolynak, és maradandó értágulatok keletkeznek (r. teleangiectatica). Ezt követik a faggyúmirigyek környékén kialakuló apró, gyulladt göbcsék (r. papulosa), majd apró genny hólyagcsák (ún. pustulák) jelentkezése (r. papulopustulosa). Néha a szem kötőhártyáját is érintheti a folyamat. Férfiakon ritkán a faggyúmirigyek és az orr kötőszövetének túlburjánzásával járó megnagyobbodás (ún. rhynophima) keletkezhet, ilyenkor az orr vöröses (esetleg kékes vörös) színű, duzzadt, dudoros felszínűvé válhat.

Változatos lefolyású betegség, sokszor megmarad a bőrpír stádiumában, nem szükségszerű a súlyosabb formák kialakulása. Hegképződéssel azonban nem jár.

    A betegséget rontják:

  • gyomor- bélrendszeri zavarok, epehólyag gyulladás

  • hormonális zavarok (petefészkek zavart működése, klimax)

  • magas vérnyomás betegség (hypertonia)

  • tömény szeszes italok fogyasztása

  • forró, fűszeres ételek, feketekávé fogyasztása

  • az arcon bőrpírt okozó külső behatások (extrém hideg vagy meleg, napégés)

  • hormontartalmú gyulladáscsökkentő kenőcsök (ún. szteroid kenőcsök), melyek azonban csak orvosi vényre kaphatók

Terápia:

Kezelésében különböző helyileg alkalmazható készítmények (rázófolyadékok, krémek) mellett belsőleg adott gyógyszerek is rendelkezésünkre állnak, melyekkel a folyamat nyugalomban tartható, az esetleges belobbanások kezelhetőek. A gyógyszeres kezelés mellett a beteg közreműködése elengedhetetlen: az arcbőr kipirulását okozó kiváltó okok (lsd feljebb) kerülésére mindig figyelnie kell. Az esetleges gyomor- bélrendszeri problémák, ill. egyéb belső kiváltó okok, betegségek rendezése szintén fontos.