Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Psoriasis (pikkelysömör)

A psoriasis nagyszámú beteget érintő krónikus bőrbetegség - a magyarországi lakosság 1,5 – 2,5 %-a érintett. Ez a bőrbetegség tehát igen sok embernek jelent gondot, mert a tünetek esztétikailag zavaróak, esetleg akadályozzák a munkájában, rendszeresen kell orvoshoz mennie, de vannak olyan esetek is, amikor kórházi kezelés válik szükségessé. A betegség ismerete azért szükséges, hogy időben forduljon orvoshoz az, aki a betegség tüneteit észleli magán, mert a korai kezelés, hasonlóan más betegségekhez, megelőzi a tünetek terjedését.
Melyek a jellegzetes tünetek?

A pikkelysömör elnevezés azt jelenti, hogy a bőrön hámló plakkok jelennek meg. Ez a legjellemzőbb tünet, melynek alapján a betegség az esetek jelentős részében klinikai vizsgálattal diagnosztizálható. A bőrtünetet a következőképpen írhatjuk le: pirosas színű, a környező bőrfelszínhez viszonyítva kissé kiemelkedő, domború plakk, melynek a felszínén fehéres színű hámlás van. A psoriasis felismerését segíti, ha ezek a bőrtünetek jellegzetes elrendeződést mutatnak, pl. a könyök és térd bőrén, valamint a hajas fejbőrön jelennek meg. Gyakran mutatkoznak a betegség tünetei a körömlemezen is, melyek elvesztik fényüket, megvastagodnak, alattuk vaskos felrakódás jelenik meg.

Mi okozza a betegséget?

Egészséges körülmények között a hámsejtek fokozatos átalakuláson mennek keresztül, az elszarusodott, elöregedett hámsejtek észrevétlenül leválnak, lehámlanak a bőr felszínéről. Ez a folyamat 2-3 hetet vesz igénybe. A hámsejteknek ezt a természetes kicserélődését, megújulását csak akkor vesszük észre, ha valami megzavarja a hámsejtek életciklusát. Ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy bőrünk hámlik. A bőrtünetek azért alakulnak ki, mert a hám differenciálódása, az elszarusodás folyamata zavart szenved. Pikkelysömör esetében az a betegségnek a lényege, hogy a hámsejtek 2-4 nap alatt mennek át azon az érési folyamaton, amihez az egészséges hám esetében 2-3 hét szükséges. Ez a felgyorsult, kóros hámképzés azért lehetséges, mert a bőrben megjelenő gyulladás olyan immunológiai folyamatokat hoz létre, melyeknek hatására megbomlik a hám anyagcseréjének normális regulációja. A betegség tüneteit a gyulladás és a hám felgyorsult, megváltozott anyagcseréje okozza.

Milyen megjelenési formái vannak a betegségnek?

A bőrtünetek kiterjedése természetesen meghatározza a betegség súlyosságát. A betegségnek ismeretesek szövődményes formái is, melyekben a bőrtünetek kiterjedhetnek az egész bőrfelületre, más esetben a hámláson kívül súlyos, gyulladásos tünetek vagy ízületi elváltozások uralhatják a klinikai képet. A legsúlyosabb esetekben az immunológiai elváltozások tünetei laboratóriumi kóros értékekben is megmutatkoznak.

Előfordulás?

Gyermek- és késő gyermekkorban is kezdődhet a betegség, de leggyakrabban a 10. – 30. életév között jelenik meg.

Öröklődik-e a pikkelysömör?

Az a megfigyelés, hogy a megbetegedés halmozódhat azokban a családokban, melyekben pikkelysömörös beteg van. Ezt úgy lehet magyarázni, hogy a hajlam öröklődhet.

Mi lehet a kiváltó tényező?

Vannak belső ún. endogén tényezők, ilyenek a felső légúti hurut, stressz, gyógyszerek, alkohol, vírusok, melyek eddig ismeretlen úton beindítják azokat az immunológiai folyamatokat, melyek a gyulladást és a kóros hámképződést eredményezik. Vannak külső, ún. exogén tényezők is, ilyenek a napfény, kémiai, mechanikai hatások, a bőrt ért gyulladások, melyek ugyancsak provokálják a kóros folyamatok beindulását.

Gyógyítható-e a psoriasis?

Vannak hatékony gyógyszerek és nagyon fontos a rendszeres, orvos által javasolt és ellenőrzött bőrkezelés. Azt kell tudomásul venni és megérteni, hogy a betegség akkor lesz gyógyítható, ha vissza tudjuk állítani az egészséges hámképződés folyamatát. Ma csak arra vagyunk képesek, hogy csökkentsük a gyulladás által generált kóros folyamatokat és segítsük a felgyorsult hámképződés normalizálását.

A napfény gyógyítja-e a psoriasist?

A napfény jótékony hatását megfigyelve ma már vannak olyan lámpák, melyek a napfény leghatékonyabb sugártartományát mesterséges fény formájában tartalmazzák. Orvosi ellenőrzés mellett és esetleg gyógyszeres kezeléssel kiegészítve ezek a fénykezelések hosszú ideig biztosítanak tünetmentességet. Fontos azonban a megfigyelés is, hogy nem minden psoriasis formában (pl. a nagyon gyulladt bőrrel járó esetek) hasznos a nap hatása. Vannak pikkelysömörös betegek, akiknél a tüneteket súlyosbítja a napozás.

Megelőzhető-e a psoiasis?

Azt mondhatjuk, hogy csökkenthető a visszaesés lehetősége és súlyossága, ha ismerjük a provokáló faktorokat és kivédjük azok hatásait. Például: olyan psoriasisos betegnek, aki tudja, hogy influenza, torokgyulladás, lázas állapot rontja a bőrtüneteit, lázas tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulnia, hogy lehetőleg kivédje a baktériumok, vírusok provokáló hatását. Más példa lehet az az eset, amikor bizonyítható, hogy a pikkelysömör tüneteit valamilyen vegyi anyag iránti érzékenység (gyakran króm, mosószer, festékek, illatosító anyagok) provokálja. Ilyen esetekben a külső provokáló anyagokkal való érintkezést kell kerülni.