Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Övsömör (Herpes zoster)

Az övsömör fájdalommal és leggyakrabban a törzs, ritkán az arc fél oldalán, övszerűen elhelyezkedő bőrkiütéssel (innen a név) járó vírusbetegség. A herpes zoster vagy övsömör kórokozója a Varicella zoster vírus. Ugyanez a vírus okozza a bárányhimlőt, amit a legtöbb ember még gyermekkorában átvészel. A bárányhimlő után a vírus nyugalmi állapotban marad az idegsejtekben.

Az övsömör kialakulása

A vírus újra aktiválódása (később az élet folyamán, egy lehetséges kiváltó tényező hatására) váltja ki az övsömört. Ilyen kiváltó tényező a kor is, vagyis a kor előrehaladtával nő az övsömörös megbetegedés lehetősége. Miután a vírus újra aktiválódott, az ideg mentén a bőr irányába vándorol. Ennek első jele gyakran intenzív fájdalom, ami az ideg vonalát követi. Néhány nappal a fájdalom kezdete után jelenik meg a kiütés. A fájdalom milyensége egyénenként igen változó lehet. A bőrterület az érintett ideg mentén nagyon érzékennyé válik és a betegek égő, nyilalló, szúró érzésről panaszkodnak. A fájdalom lehet folyamatos, jelentkezhet szakaszokban is. Lehet mélyen vagy akár a bőr felszínéhez közel jelentkező érzés. Vannak, akiknél csupán kis kényelmetlenséget okoz és vannak, akiknél az elviselhetetlenségig fokozódik.

2-3 napon belül láthatóvá válik a kiütés, ami hólyagokból áll. A törzs a leggyakrabban érintett terület, de az arc egyik oldala vagy ritkán az egyik szem is megbetegedhet. Míg a bárányhimlő az egész testre kiterjed, az övsömör általában csak a bőr bizonyos területét érinti. Kb. 7 napon keresztül jelennek meg az újabb hólyagcsoportok. Kb. 10 nap után ezek beszáradnak, pörk képződik majd meggyógyulnak. A hólyagcsoportok hullámokban jelentkeznek, így néhány már gyógyult, amikor újabbak tűnnek elő. Egyéb tünetek is jelentkezhetnek, pl. tipikus „influenzás” tünetek, láz, fejfájás, gyomorrontás előfordulhat. Ezek a tünetek gyakoribbak fiatal betegeknél.

Kezelés nélküli lefolyás

A kiütés 2-3 hét alatt gyógyul meg, és a fájdalom vele együtt elmúlik, néhány betegnél azonban a kiütés elmúltával még sokáig megmarad, Ezt nevezzük posztherpeszes neuralgiának, mely leggyakrabban a 60 év feletti betegeknél jelentkezik. A posztherpeszes neuralgia hónapokig fennállhat, és akár több hónap után is újra jelentkezhet.

Fertőző-e a betegség?

Az övsömör általában nem fertőző, de abban az esetben, ha valaki gyermekkorában nem esett át bárányhimlőn, akkor megkaphatja, ha a vírussal kapcsolatba kerül.

Kiújulhat-e az élet során még egyszer?

Az övsömörös betegek kevesebb, mint 5%-ánál fordul elő ismételt megbetegedés. Aki átesett egyszer a betegségen, nagyon valószínűtlen, hogy újra megkapja.

Kezelés

Az övsömör fájdalmas, kimerítő állapot, de létezik kezelés, amelyik meggyorsítja gyógyulást, csökkenti a fájdalom idejét és súlyosságát. Fontos, hogy a beteg minél hamarabb forduljon bőrgyógyászhoz, hogy a kezelést minél hamarabb, lehetőség szerint a kiütés első napján elkezdhessük. A terápia során elsősorban a gyorsan megkezdett belsőleg adott gyógyszeres kezelést kell említeni, amely az övsömör súlyosságát lényegesen csökkentheti, szerencsés esetben a tüneteket egészen minimálissá teheti és a gyógyulást felgyorsíthatja. Tapasztalataink szerint a kezdeti tünetek jelentkezésekor azonnal megkezdett gyógyszeres (tablettás) kezelés a betegség gyógyulása után is jelentkező, vagy éppen fennmaradó fájdalom esélyét (posztherpeszes neuralgia) nagymértékben csökkenti.