Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Melanoma malignum

A Melanoma malignum egy a bőr pigment termelő sejtjeiből (melanocyták), leggyakrabban már meglévő festékes anyajegyből kiinduló, gyorsan áttétet képező rosszindulatú bőrdaganat. A név a görög „μέλας”, vagyis fekete szóból származik. Veszélyessége abban áll, hogy a tumorsejtek a nyirok- és vérereken keresztül nagyon hamar szóródnak, vagyis áttéteket, ún. metasztázist képeznek. És bár az utóbbi években a gyógyszeres kezelés rendkívül sokat fejlődött, ma is a legrettegettebb bőrdaganatnak számít. A továbbiakban a melanoma kialakulásáról, korai felismeréséről, és megelőzésének lehetőségeiről olvashatunk összefoglalást.

Fontos hangsúlyozni, hogy a képen bemutatott elváltozás csak egy fajta a rendkívül sokféle képet mutató melanoma illusztrálására; gyanú vagy kérdés esetén minden esetben bőrgyógyász szakorvost kell felkeresni, otthoni diagnózis nem lehetséges! Általános szabály, hogy festékes anyajegyeinket félévente - évente kell szakorvossal ellenőriztetni, és ugyanez a teendő újonnan keletkezett festékes anyajegy esetében is!

Gyakoriság

Közép-Európai előfordulási gyakorisága kb. 10 új megbetegedés 100.000 lakosonként évente, míg ugyanez a szám Ausztráliában és az USA déli államaiban 30-45-öt is elérhet. Sajnos hazánkban - tapasztalataink alapján is - a melanoma előfordulási gyakorisága évről évre növekszik.

Rizikófaktorok

Azoknak a betegeknek, akiknek nagyszámú ill. szabálytalan, ún. dysplasiás anyajegyei vannak, lényegesen nagyobb az esélyük, hogy életük során melanomában betegszenek meg, mint az átlagos mennyiségű, vagy éppen szabályos anyajegyekkel bíró embereknek. Alapvetően a világosabb bőrtípusú személyek veszélyeztetettebbek, esetükben a sötétebb bőrtípusúakénál hatszor gyakoribb a betegség. A napégés, különösen a gyermekkorban elszenvedett napégés különösen növeli a felnőttkorban kialakuló melanoma esélyét.

Tünetek és panaszok

A legelső intő jelek közé soroljuk az anyajegy megnagyobbodását, színének megváltozását, esetleges előemelkedését, vagy éppen aszimmetrikussá válását. Nagyon fontos tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a viszketés, vagy éppen fájdalom nem tartozik a gyanújelek közé, vagyis megfordítva: attól, hogy egy változóban levő anyajegy nem okoz a betegnek semmilyen panaszt, már lehet akár daganatos is. Ennek pontos eldöntése orvos feladata, vagyis ezen elváltozások jelentkezése esetén azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

Az alábbi, ún. ABCD szabály alapján, nagy vonalakban viszonylag egyszerűen ellenőrizhetjük azonban anyajegyeinket.

Gyanús pigmentált anyajegy, folt megítélése az „ABCD” szabály alapján:

A – Asymmetry (aszimmetria): nem kerek vagy ovális

B – Border (határ): szabálytalan vagy nem éles

C – Colour (szín): nem egyenletes szín

D – Diameter (átmérő): 5 mm-nél nagyobb

Amennyiben több kritérium teljesül a fentiek közül, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk!

A melanoma malignum prognózisa (lefolyása)

A prognózishoz és a kezeléshez is az ún. TNM beosztás, a tumor milliméterben mért vastagsága (Breslow), a daganat esetleges kifekélyesedése, behatolási mélysége (Clark beosztás), altípusa, testtájon való elhelyezkedése, és a beteg neme ad segítséget. A melanoma sötét vagy éppen világosabb színe nem határozza meg a lefolyást. Kivételt képez az ún. amelanotikus melanoma (ez a típus nem tartalmaz barna festékanyagot, ezáltal a diagnózis felállítása is igen nehéz), amely alapvetően rosszabb prognózissal bír.

Következmények és komplikációk

Korai diagnózis esetén a gyógyulás esélye jó; a vékonyabb elváltozások esetén ez körülbelül 95%-ot jelent. Nem hangsúlyozható ezért eléggé a korai felismerés és kezelés jelentősége. Ezért, főként a különösen veszélyeztetett emberek esetén (világos bőr, melanoma korábbi előfordulása vérrokonok között) még fontosabb a rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálat. Mindenkinél javasolt azonban az anyajegyek évenkénti szűrése.

Kezelés

A legfontosabb lehetőség a primér bőrdaganat sebészi eltávolítása, melynek teljesnek kell lennie. A kimetszést követően az eltávolított bőrszövetből szövettani vizsgálatot végzünk, melynek azt is igazolnia kell, hogy a daganatot teljes egészében sikerült kiemelni. Amennyiben a daganat a környező nyirokcsomókat is érinti, ezek eltávolítására is sort kell keríteni.

A kimetszés és pontos szövettani diagnózis után szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, mely során ma már rendkívül korszerű készítmények állnak rendelkezésre.

A továbbiak során a melanomás betegnek többnyire rendszeres ellenőrzésre kell járnia, hogy a melanoma esetleges szóródását idejében diagnosztizálni és megfelelően kezelni lehessen.

    Megelőzés. Hogyan védekezhetünk?

  • Évenkénti bőrgyógyászati szűrővizsgálat, az anyajegyek ellenőrzése céljából

  • Bármilyen gyanú esetén azonban azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni, aki dermatoscopos vizsgálattal felállítja a diagnózist, így az esetleges melanómát korán, még az áttét képződése előtt eltávolíthatjuk

  • Az anyajegyek rendszeres önellenőrzése („ABCD” szabály) segíthet a melanómát korán felismerni

  • A napégés megelőzése és az UV sugárzás elleni védelem (fényvédelem) szintén nagyon fontos