Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

A Lyme kór (Lyme borreliosis)

Megszámlálhatatlan betegséget terjesztenek a kullancsok, a mi éghajlatunkon azonban szerencsére csak néhány kórokozót hordoznak ezek az apró termetű paraziták. Kullancs által terjesztett és emberre is veszélyes betegséget Magyarországon lényegében csak kettőt ismerünk: a közismert vírusos agyvelőgyulladást és az viszonylag újabban felfedezett, baktérium okozta Lyme (ejtsd: lájm) kórt. Az előbbi betegség súlyosságával, míg az utóbbi gyakoriságával tűnik ki. Míg a vírusos agyvelőgyulladás két-három hét alatt lezajlik, addig a Lyme-kór évekig, sőt évtizedekig is eltarthat, ezalatt újabb meg újabb szervek bántalmát okozhatja. A vírusfertőzés tünetei a csípéstől számított egy hónapon belül jelentkeznek, de a Lyme kór lappangási ideje hetek-hónapok, sőt néha több év lehet. Fontos különbség, hogy az agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással, de a Lyme kór ellen még nem rendelkezünk oltóanyaggal.

Tünetek:

A Lyme kór jellegzetes kezdeti tünete a csípés után és a csípés helyén több nappal kezdődő és széli részein lassan növekvő, a bőr felszínéből nem előemelkedő bőrpír. A pír közepe elhalványul, és így gyűrű alakúvá válik. Átmérője legalább 5 cm, de elérheti akár az egy métert is. Kezelés nélkül sohasem múlik el egy héten belül. Mivel maga a csípés fájdalmatlan és a kullancs éretlen alakjai a legparányibb szeplővel is összetéveszthetők, a kullancs csípése gyakran észrevétlen marad. Ezért a foltot gyakran allergiás vagy gombás eredetűnek tartják. A bőrelváltozás fájdalmatlan, nem vagy csak alig viszket. A legtöbb ember figyelmet sem fordít rá. A folt néhány hét után magától is elmúlik. Ezt követően azonban szívizomgyulladás, majd idegrendszeri tünetek következhetnek. Ez utóbbiak csak ritkán járnak bénulásokkal (közöttük is messze a leggyakoribb az arcidegbénulás: a beteg az egyik szemét nem tudja behunyni, szája elferdül). Jellegzetes a vándorló zsibbadások érzése, végtaggyengeség és az indokolatlan fáradékonyság, feledékenység. Ezek a tünetek csak ritkán olyan súlyosak, hogy a beteget orvoshoz kényszerítenék. Az orvos pedig hiába vizsgálja betegét, gyakran nem talál semmi kórosat. Előfordul, hogy a tünetek porckorongsérvre, „lumbágóra” utalnak. A panaszok előbb-utóbb enyhülnek. A betegség azonban még mindig újabb tüneteket, ízületi gyulladásokat okozhat. Főleg a térdízület dagadhat meg. Ritkán jár komolyabb fájdalommal, és rendszerint magától elmúlik, de még többször visszatérhet. Sok év elteltével a kisízületek (csukló, ujjak) is megbetegedetnek. Akár egy évtized múltán is jelentkezhet még újabb betegség: a kéz vagy láb bőrének lilás színű gyulladásával, majd lassú pusztulásával, elvékonyodásával járó bőrelváltozás. A színe miatt ezt rendszerint a végtag keringési zavarával szokták magyarázni. Mindezen túl, a lassan, de biztosan szaporodó tünetek a betegben azt az érzést kelthetik, hogy ezek már visszafordíthatatlan elváltozások, az öregedés jelei.

Kezelés:

A betegség gyógyítható. Minél korábban ismerik fel és kezelik helyesen, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. A gyógyítás eszközei a szokásosnál jóval nagyobb adagú antibiotikumok, tudni kell azonban, hogy csak néhány készítmény hatásos. A betegség minden fázisában gyógyítható a megfelelő antibiotikummal. Gyanú esetén minden esetben forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz!