Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Nowinszky Tibor bőrgyógyászati szakrendelése a korábbi módon folyik, rendelésére a továbbiakban is a megszokott telefonszámokon tudnak bejelentkezni munkanapokon reggel 8 és délután 18 óra között. Érdeklődhetnek az info@euromedica.hu email címen is. További szakrendeléseinkkel kapcsolatban is ezeken a számokon érdeklődhetnek.

Bejelentkezés: 30/9029169, ill. 83/510-724.

Értesítjük Önöket továbbá, hogy a jelen helyzethez alkalmazkodva elindult Dr. Nowinszky Tibor online bőrgyógyászati rendelése is:

https://borgyogyaszatonline.hu/

Itt a személyes találkozás mellőzésével találhatnak megoldást bőrgyógyászati problémáik nagy részére, és lehetőség van csak online, e-recept igénylésére is.

https://borgyogyaszatonline.hu/borgyogyaszat-online-e-recept-feliras/

Online rendeléssel kapcsolatos további kérdésekkel a
borgyogyaszatonline@gmail.com email címre is írhatnak.

Üdvözlettel: az Euromedica csapata

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Ekcéma (dermatitis)

Mi az ekcéma?

Az ekcéma - más néven dermatitis - igen gyakori bőrbetegség. Az ekcémával járó panaszok és tünetek a bőrvörösség és viszketés. A bőr hámlása szintén nem ritka, és esetenként pörkök és nedvezés is megjelenhet. Ez utóbbi jelenségek általában a vakarás következményei, azonban fertőzés fennállását is jelenthetik. Az ekcémás betegeknek általában kifejezetten száraz a bőrük.

Az ekcémáknak rendkívül sokféle, és egymástól nagyon különböző fajtáját különböztetjük, betegismertetőben mindegyikük részletes leírása, vagy akár csak felsorolása sem lehetséges. Így tehát ezen a helyen csak a leggyakoribb és legjellegzetesebb, a betegek számára legismertebb típusok rövid ismertetésére szorítkozhatunk.

Az ekcéma különböző típusai:

1. Kontakt ekcéma:

Egyes emberek esetében bizonyos anyagok a bőrrel érintkezve ekcémát váltanak ki. Ezt nevezzük kontakt ekcémának. A kiváltó anyag azonosítása esetén a kontakt ekcéma megelőzhető. A tüneteket olyan mindennapi dolgok is kiválthatják, mint pl. különböző hőmérsékletek, nedvesség vagy a munkában ill. a háztartásban gyakorta előforduló anyagok.

2. Atópiás dermatitis (ekcéma):

Az atópiás ekcéma családi előfordulású megbetegedés és társulhat pl. asztmához és szénanáthához. Az atópiás ekcéma általában csecsemőkorban indul a 3. - 12. hónapos életkor között. Rendszerint az arcon jelentkezik először, majd egyéb testfelületeken okoz tüneteket, elsősorban a könyök- és térdhajlatban, csuklón és nyakon. A legtöbb esetben a betegek az általános iskolás évek alatt tünetmentesednek, azonban felnőtteknél, tinédzser évek végétől a huszonéves kor elejéig terjedő időszakban az ekcémás tünetek ismét megjelenhetnek. Lsd. bővebben az atópiás ekcéma címszó alatt.

3. Egyéb típusok:

Léteznek az ekcémának ill. dermatitisnek egyéb típusai is: seborrheás ekcéma, nummuláris ekcéma, sztázis ekcéma, visszeres ekcéma, kézekcéma.

Hogyan kezelhető az ekcéma?

Sajnos az ekcéma nem minden esetben gyógyítható véglegesen, de léteznek olyan terápiák, amelyek segítségével a tünetek kezelhetők. Az ekcémás tünetek intenzitása változhat - időnként a megszokottnál enyhébbek vagy súlyosabbak. A kezelés célja a tünetek minimumon tartása.

Az ekcéma fellángolásának elkerülése érdekében egyebet is tehetünk:

  Megelőző intézkedések:

 • Lehetőség szerint, kerülje az ismert provokáló tényezőket

 • Viseljen világos színű, puha, a testhez nem szorosan tapadó, laza ruházatot. Kerülje a durva, szúrós, szoros, főleg a gyapjúból készült ruhákat. Pamut alsónemű viselése megfelelő megoldás.

 • Kerüljük el a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, a nagymértékű páratartalmat és szárazságot.

A száraz bőr ápolása:

Az ekcémás kiújulások megakadályozásának egyik fontos eleme a bőr megfelelő állapotának és rugalmasságának fenntartása. A bőr hámrétegének víztartalma általában 10-15 %. Ha ez 10 % alá esik, a bőr elveszti rugalmasságát, és szemmel látható változások következnek be.

 • A száraz bőr ápolásának legjobb módja a már meglévő nedvességtartalom megtartásának elősegítése. Ez igen jól elérhető zsírozó testápoló készítmények használatával. Ezek helyreállítják a bőr védekező képességét, és megelőzik a további vízvesztést.

 • A fürdőzés ne legyen túlzott. Kádfürdő helyett inkább röviden zuhanyozzon, a víz meleg legyen, de ne forró. A fürdőolajok (illatmentesek) kedvező hatásúak. Gyermekek esetén a pezsgőfürdő nem ajánlott.

 • Fürdés után itassa fel bőréről a nedvességet, ne dörzsölje erősen.

 • Tartózkodjon a szappanok használatától, különösen az erősen illatosított készítményektől. Kezelőorvosa megfelelő megoldást tud javasolni helyettük.

Az aktív tünetek orvosi kezelése:

Számos különböző gyógyszer áll rendelkezésre, melyek azért kerültek kifejlesztésre, hogy az ekcémával társuló kellemetlen tüneteket enyhítsék. Mint minden más gyógyszert, ezeket is csak kezelőorvosa utasítása szerint alkalmazza.

 • Helyi kortikoszteroidok
  Ezeket a készítményeket (kenőcsök, krémek, oldatok) rendszeresen használják az ekcéma kezelésére. A kortikoszteroidok úgy hatnak, hogy megszűntetik a viszketést és mérséklik a bőr vörösségét és duzzanatát. Igen fontos dolog az ekcémás bőr vakarásának elkerülése. A helyi kortikoszteroidokat óvatos mozdulatokkal vigye fel az érintett bőrfelületre. Használat után mosson kezet. Számos különböző típusú kortikoszteroid létezik - egyesek erősebb hatásúak, mint a többiek, ezért nagyon lényeges, hogy pontosan kövesse a kezelőorvosa által adott utasításokat. Ugyancsak fontos, hogy ekcémája kezelésére rendelt készítményt ne adja kölcsön másnak, valamint ne használja hosszabb ideig, mint azt a kezelőorvos előírta.

 • Kátrány származékok
  A kátrány származékokat a bőrfelületen alkalmazva (általában éjjel) az ekcémához társuló viszketést mérséklik. Használatuk egyre inkább visszaszorul jellegzetes illatuk miatt.

 • Antihisztaminok
  Viszketést csillapító hatású tablettás (kapszulás) készítmények. Némelyikük a viszketés következtében fellépő esetleges alvászavart is csökkenti. Használjuk őket allergiás tünetek kezelésére is.