Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Atópiás (endogén) ekzema

Mi az ekcéma?

Az ekcéma a bőrgyulladás egyik formája, amely száraz, hámló, vörös bőrrel, esetleg nedvezéssel és erős viszketéssel jár. A betegségnek sok fajtája létezik, de csecsemő-és gyermekkorban az atópiás (veleszületett, belső eredetű) ekcéma a leggyakoribb (a lakosság 5-15%-a szenved az ekcéma enyhébb-súlyosabb formájában). Amennyiben nincs tisztában a szülő az ekcéma fajtájával, eredetével, bátran kérdezze meg orvosát. Az atópiás ekcémás gyermekek hajlamosak asztmára, szénanáthára is. Az atópiás ekcéma elnevezés szinonimái: atópiás dermatitis, gyermekkori alkati ekcéma.

Allergia okozza-e az atópiás dermatitist?

A gyermekkori ekcéma kiváltója nem egy specifikus allergia. Az ekcémás gyermekek bőre fokozottan érzékeny, számos környezeti allergénre (fűpollen, háziporatka, macska- és kutyaszőr stb.) reagál. Az ekcémás betegek immunrendszerének működés szabályozása nem megfelelő.

Hasznos-e és fontos-e az allergiás bőrpróba?

Az ekcémás gyermek bőrpróbái - karcolásos (prick teszt), ill. rátevéses (epikután próba) - gyakran pozitívak anélkül, hogy valódi túlérzékenység állna fenn. A vérből végzett vizsgálatok is kevés segítséget nyújtanak a kezelésben.

Miért ekcémás a gyermekem?

Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség. A családban rendszerint van valaki, akinek ekcémája, esetleg szénanáthája, asztmája van. Előfordul az is, hogy senki más nem szenved a hozzátartozók közül ilyen betegségben. Sok külső és belső tényező is befolyásolja a súlyosságot, a lefolyást és a mindennapi tüneteket is.

Kinövi-e a gyermekem az ekcémát?

Az esetek többségében az ekcéma a kor előrehaladtával fokozatosan javul. Egyénenként változó, hogy ez mikor történik. Csecsemőkorban jelentkező betegség esetén három éves kor körül, öt éves kor táján, majd tizenéves korban újabb mérföldkő következik be a betegség alakulásában. Néhány gyermeknél a betegség felnőttkorban is megmarad.

Hogyan kezelik az ekcémát?

Olyan kezelés, amely az atópiás ekcémát egy csapásra, végleg meggyógyítaná, nem létezik, de a betegség karbantartható, a tünetek minimálisra szoríthatók vissza, illetve a beteg hosszabb- rövidebb ideig tünetmentesen tartható. A betegség lefolyása változó, fellángolások és békés időszakok váltakoznak. Ezek okát legtöbbször nem tudjuk megmagyarázni, így az állapotváltozást sem tudjuk előre megjósolni.

A legtöbb gyermeknél a különféle külső és belső gyógyszerek, valamint az egyéni kiegészítő módszerek segítenek. Minden betegnek és orvosának együtt kell megtalálnia kenőcsöknek és gyógyszereknek azt a kombinációját, valamint azokat a kiegészítő gyógyító módszereket, amelyek a beteg számára a legmegfelelőbbek.

  Ahhoz, hogy a kezelés sikeres legyen, tartsuk szem előtt a következő megfontolásokat:

 • az orvos utasításait be kell tartani (mennyi kenőcsöt, ill. gyógyszert mennyi ideig kell használni)

 • ha a kezelés nem javít a bőrtüneteken, akkor ne nagyobb mennyiséget alkalmazzunk és gyakrabban, hanem forduljunk ismét orvoshoz

 • ne felejtsük el, hogy minden gyermeknek más a bőre, másképpen reagál a kezelésekre

 • más ekcémás betegnek felírt kenőcsöt soha ne használjunk, még akkor sem, ha az másnál hatékony volt!

Tisztálkodás, fürdés:

A bőrtisztítás, fürdés ekcéma esetén is fontos, mert leválasztja a pikkelyeket, pörköket. A kiszáradás veszélye miatt nem túl forró (30 °C) vizes és viszonylag gyors fürdést (max. 10 perc) javasolunk. A zuhanyozás előnyösebb, mint a fürdés. A hagyományos szappan (lúgos vegyhatása miatt) irritálja és szárítja az ekcémás bőrt. A tisztálkodáshoz szappanpótló készítmények szükségesek. Jó hatású a fürdőolaj, a tusfürdőolaj, de emulzifikáló vagy hidrofil kenőcs is használható szappan helyett. Fürdés után óvatosan kell leitatni a bőrt, hogy a felszínen megmaradjon a védő-gyógyító, lágyító réteg. Tisztálkodás után a még kissé nedves bőrre kell kenni az ápoló-, hidratáló kenőcsöt és a szteroid kenőcsöket is. Fejbőrekcéma esetén orvos által előírt gyógysampon is szükséges.

Hidratáló, puhító krémek, kenőcsök:

Csaknem minden ekcémás beteg bőre vízhiányos, száraz, merev és hámlik. Nagyon kell tehát figyelni a bőr hidratálására és puhán tartására akkor is, ha az éppen tünetmentes. Ezáltal is enyhíthető a viszketés. A testápolók, puhító krémek közül az orvos által felírt készítményeket javasoljuk. Az ápolókrémeket korlátlanul lehet használni. A krémeket, bőrápoló tejeket könnyebb kenni, de a zsírosabb készítmények hasznosabbak. Nappalira a nem zsírosat, éjszakára a zsírosabbat javasoljuk.

Kortikoszteroid-tartalmú kenőcsök:

A kortikoszteroidok a mellékvesekéreg-hormon származékai, amelyeket a bőrgyógyászati helyi kezelésben gyulladáscsökkentő hatásukért használunk. A helyi szteroid kenőcsöket több mint húsz éve alkalmazzuk, és sokat tudunk a készítmények biztonságos használatáról. A helyi szteroid krém, kenőcs vagy oldat csökkenti a gyulladást, a vörösséget, a hámlást esetleg a nedvezést. A helyi készítmények sokasága áll rendelkezésünkre, amelyek különféle töménységben tartalmazzák a szteroidokat. Az ekcéma súlyosságától, ki terjedésétől és az érintett bőrterület jellegétől is függ, hogy melyiket használjuk. Általában gyermekeknél az enyhébb készítményeket, hígított kenőcsöket írjuk elő, súlyosabb esetben rövid ideig erős szteroid kenőcsöt is alkalmazhatunk. A szteroid kenőcsöt az ekcémás, gyulladt területekre, lehetőleg fürdés után, naponta egyszer kell alkalmazni. A hígított kenőcskeveréket naponta többször is lehet használni. Az előírt mennyiségnél kevesebbet nem érdemes használni, mert meghosszabbodik az ekcéma gyógyulási ideje.

A szteroid kenőcsöknek mellékhatásai is lehetnek (pl: a bőr elvékonyodása, sorvadása, értágulatok képződése), de a korszerű, megfelelő készítmény előírás szerinti alkalmazásával a mellékhatások elkerülhetők.

  Néhány hasznos tanács az ekcéma helyi szteroid kezelésével kapcsolatban:

 • szem és száj körül lehetőleg tömény szteroid krémet ne használjunk

 • arcra csak óvatosan, az orvosi utasítást követve kenjük

 • korszerű, erős hatású, de mellékhatást nem okozó készítményt naponta csak egyszer alkalmazzuk

 • ha egy héten belül nincs javulás, a kezelőorvoshoz kell fordulni.

 • ha romlik az ekcéma, akkor fertőződött az alapfolyamat, vagy a kenőcs nem megfelelő az aktuális tünetekre, esetleg allergiát okoz.

Gyógyszeres kezelés:

Minden fokozatú ekcéma az enyhétől a súlyosig - viszket. A viszketés-vakarózás ördögi kör, amely az ekcémás tüneteket provokálja. A viszketéssel szembeni harcot nem lehet és nem is szabad feladni. A korszerű gyógyszerekkel (és önsegítő módszerekkel) a viszketés leküzdhető. Az ekcéma kezelésében a viszketés csillapítására ún. antihisztamin hatású gyógyszereket használunk. A hagyományos, régebbi antihisztaminok álmosító mellékhatással rendelkeznek, ezeket este alkalmazzuk. A modem készítmények nem álmosítanak, ezért reggel is adhatók. Az antihisztaminok tartósan is szedhetők, használatuk idejét és az adagot az orvos állapítja meg. A betegség fellángolásakor adagjuk emelhető, tünetmentes időszakban elhagyhatók, ritkán egymással kombinálhatók.

Gennyes felülfertőződés, vagy a szervezetben lévő gennyes góc gyanúja esetén az orvos antibiotikumot írhat elő, amit az általa megadott ideig és mennyiségben kell szedni.

Diéta:

  Az atópiás gyermeknek nem kell szükségszerűen szigorú diétát tartania, a következő tanácsok azonban megfontolandók:

 • ha a szülő összefüggést lát az ekcéma fellángolása és valamilyen étel fogyasztása között, ún. kizárásos diétát kell alkalmazni a „gyanús” élelmiszerek elkerülésével

 • fiatal csecsemő csak anyatejet kapjon

 • az ekcémás csecsemők és kisdedek - mivel gyomor-bél rendszerük éretlen - túlérzékenyek lehetnek tojásra, tehéntejre, halra (az érzékenység változó, korral eltűnhet).

 • bizonyos élelmiszerek (kakaó, csokoládé, olajos magvak, déli gyümölcsök, füstölthús-készítmények, különböző sajtok) nagy mennyiségben tartalmaznak ún. mediátor anyagokat. Ezek a mediátorok fokozhatják a viszketést, és ellene dolgoznak az antihisztamin gyógyszereknek. Ezért a felsorolt élelmiszereket nagyobb mennyiségben nem ajánlott fogyasztani

 • a diétát túlzásba vinni nem szabad, különösen kicsiknél, mert táplálkozási elégtelenség alakulhat ki.

Kórházi kivizsgálás, ápolás:

Súlyos esetben néhány kórházi felvétel meglepően jó hatású. A környezet változás, az intenzív külső és belső kezelés pár nap alatt lényeges javulást eredményez, és lehetőség van a fellángolás kiváltó okának kivizsgálására és kezelésére is. A bőrállapot javulása utána kezelés otthon folytatható.

Fertőzések:

Az ekcémás gyermek bőre fokozottan fogékony a fertőzésekre, mert száraz, viszket és a bőrfertőzésekkel szemben sajátosan csökkent védekező képességgel rendelkezik. A gyakori gennyes felülfertőződés miatt általában belső kezelést adunk, de enyhébb esetben használhatunk antibiotikus, illetve fertőtlenítő kenőcsöt is.

Az ekcémás gyermeket herpeszes családtagtól, óvoda- és iskolatárstól védeni kell, mert az ő számára a herpeszes felülfertőződés súlyos betegséget okozhat. A herpesz víruson kívül az ekcémás egyének a közönséges és az ún. futószemölcsökre is fogékonyabbak, amelyek néha nagyon nagy számban jelentkezhetnek, és rendkívül makacsnak bizonyulnak.

Úszhat-e ekcémás gyermek?

A klórozott víz (uszoda) irritálhatja az ekcémás bőrt, ezért úszás előtt közömbös zsírozókrémet, úszás után olajos tusfürdőt kell használni. Az öt éven aluli, súlyosan ekcémás gyerekek számára nem tanácsos az uszoda, de később fontos az úszás és más sport is. A természetes vízben, tengerben úszás kifejezetten javasolt az ekcémás gyermekeknek.

Napozás:

Az ekcémások többségének jót tesz a napozás. Túlzásba vinni nem szabad, és a fokozatosság elvét be kell tartani. Fényvédő krém használata minden esetben javasolt. Az izzadás káros, mert a veríték irritálja az ekcémás bőrt.

Oltások:

Minden oltást megkaphat az ekcémás gyermek. Ritkán az oltás után néhány nappal a bőrállapot átmenetileg romlik.

Lelki tényezők:

A bőrbetegségeknek ezt a csoportját az idegrendszer és a lelki tényezők nagymértékben befolyásolják. Öröm, bánat, de főleg a stressz nagyfokú romlást okozhat. Nyugtató gyógyszer vagy pszichológus önmagában nem tudja meggyógyítani az ekcémát, de a bőrgyógyász és a pszichológus közösen sokat tud tenni az ekcémás betegekért.

Miért van egyre több ekcémás gyermek?

Az atópiás ekcémás esetek száma emelkedik. Ennek összetett oka van: az öröklött tényezőkön kívül káros környezeti hatások (égéstermékek a levegőben, házi poratka, nagyvárosi ártalmak), életmódbeli és táplálkozási változások, stressz hatások is hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

  Mi árt az ekcémás betegnek?

 • gyapjú, moher, angóra és a szintetikus fonalakból készült ruházat

 • biológiai detergensek és öblítőszerek

 • nagyon hideg, ill. nagyon meleg külső hőmérséklet

 • túlfáradás, gyakori intenzív stressz helyzet

 • irritáló ételek (citrusfélék, paradicsom és más lédús gyümölcsök), amik a száj körül, az arcon bőrgyulladást, ekcémát okoznak, amelyet a száj nyalogatása, állandó nedvesítése tovább fokoz

 • a cigarettafüst minden életkorban ártalmas

 • macska, kutya, tengerimalac, hörcsög stb. szőre (ha az állat nincs is állandóan a szobában) ront az ekcémás állapotán

 • a háziporatka (mikroszkopikus élőlény, amely öreg bútorkárpiton, szőnyegen, a bútoron lévő porban él) a bőrre jutva, rontja az ekcémát és belélegezve asztmát válthat ki. A kárpitot fel kell újítani, megfelelő porszívót használni, és a plüssállatokat is rendszeresen ki kell mosni.

  Gyakorlati tanácsok ekcémásoknak:

 • a ruhanemű és az ágyneműhuzat pamutból készüljön

 • párna ne legyen tollal töltve

 • a lakást gyakran szellőztessük - télen is -‚ a pára és szellőzetlenség kedvez a gombáknak és a háziporatkáknak, amelyek allergiás reakciót okozhatnak.

 • a körmöket rövidre kell vágni, a nagy meleget és az izzadást kerülni kell

 • hobbiállat (hörcsög, tengerimalac, nyúl) és háziállat (kutya, macska) ne legyen az ekcémás gyermek közelében

 • tereljük el a gyermek figyelmét a viszketésről (foglalkoztatás)

 • iskolában, más közösségben ajánlatos saját mosakodó krémet és közömbös hidratáló-puhító krémet használni.

 • ha az iskola és a társak megismerik az ekcémát, szívesen segítenek az ekcémás betegnek.