Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Akne betegség (pattanás, mitesszer)

A kamaszkor egyik legjellemzőbb velejárója a mitesszer (latinul comedo). Ez egy szarucsap, mely a faggyúmirigyek kivezető csövébe ülve elzárja faggyú kiürülését. A bőrgyógyászok a mitesszereket fejlettségük szerint csoportosítják, így megkülönböztetnek nem gyulladt mitesszereket - melyek lehetnek fehérek vagy feketék, gyulladásos mitesszereket, azaz egyszerű pattanásokat (amit papuláknak neveznek), gennyes pattanásokat (pustulák), csomókat (nodusok), sőt hólyagokat (cysták).

A pubertáskor környékén a faggyúmirigy működés normális erősödése együtt járhat fokozott mitesszer képződéssel, ami pattanásos bőr kialakulásához vezethet. Ha a mitesszer éppen hogy csak piroslik, néhány nap alatt felszívódik vagy kiürül, nincs nagy baj. A fehér mitesszer zárt, mert szaruréteg fedi; a fekete mitesszer nyílt, bőrfesték (melanin) és sejttörmelék halmozódik fel (és nem piszok), ettől látszik sötétnek.

A fehér és fekete mitesszerek nagysága közel egyforma, kb. 2 mm-esek lehetnek, előfordulási arányuk 5:1. A fehér mitesszerek sokszor nem is láthatók szabad szemmel, csak akkor tűnnek át a vékony fedő bőrrétegen, ha a bőrt kicsit megfeszítjük, és erős lámpával világítjuk meg. A fehér mitesszerekből nehezen távozik az ott felhalmozódott anyag, emiatt gyakrabban begyulladnak. A nem gyulladásos károsodások (lesio - lézió) kifejlődésének pontos mechanizmusa nem ismert, de nagyon valószínű, hogy a faggyúmirigyek által termelt faggyú bizonyos komponensei hozzájárulhatnak a léziók kifejlődéséhez. A gyulladás néha nagy területet is érinthet, ilyenkor az elváltozások nagyobb kiterjedésűek, és kemény tapintásúak lehetnek, ezeket nevezzük csomóknak - ha a jelenség még nagyobb méretű, akkor pedig hólyagnak (cystának). A pattanások általában 3-10 napig láthatóak, a csomók akár 2-3 hétig, a hólyagok viszont néhány hónapig is megkeseríthetik viselőjük életét.

Ha az illető bőre eleve zsírosabb az átlagosnál és fokozott mitesszerképződési hajlammal rendelkezik, a hormonális változások által megnövelt faggyútermelés (seborrhea) acne kifejlődéséhez vezet. A faggyú a mitesszerek miatt nem tud kiürülni, a kivezető csatornák eltömődnek és gyulladásba jönnek. Az acne tehát a bőrben levő faggyúmirigyek és kivezető csatornáinak betegsége. A faggyúmirigyek a nemi hormonok irányítása alatt állnak, ezért jelentkezik az acne elsősorban a pubertás korban, amikor e hormonok termelődése fokozódik. A faggyúmirigyeket serkentő hormonokat androgén hormonoknak nevezzük. Ezeket a férfiakban a here, nőkben a petefészek ás a mellékvese termeli. A legtöbb tizenéves haja és bőre gyakran zsíros, ennek az az oka, hogy e korban a faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek. Az acnés egyéneknél ez különösen kifejezett, ezt - rendszerint - zsírosan fénylő arcuk is jelzi. Ezek a mirigyek elsősorban az arcon, a háton és a mellkason találhatóak, tehát ezek azok a helyek, ahol az acne elsősorban megjelenik. Leggyakoribb persze az arcon. Ritkán azonban az acne az arcon nem, viszont a törzsön jelentkezik.

A gyulladást legnagyobbrészt baktériumok okozzák. Az ember bőrén normálisan is többfajta baktérium él. Ezek általában semmilyen problémát nem okoznak, azonban ha egyik típusuk (a Propionibacterium acnes) bekerül a mitesszerek miatt kiürülni nem tudó faggyúmirigyek kivezető csatornáiba, ott elszaporodva, normális anyagcseréje során gyulladáskeltő, irritáló anyagot termel.

Az acne tehát a bőr természetes baktériumflórájának és a kiürülni nem tudó fokozott, részben más minőségű faggyútermelésének együttes következménye.

Egyeseknél a gyulladásos tünetek erősebbek, másoknál gyengébbek. Az acnéra való hajlam örökölhetőségéről nem állnak rendelkezésre megbízható adatok, de megfigyelték, hogy az acnés szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel lesznek acnésok. Nincs szerencsénk abból a szempontból, hogy az emberfajták közül a fehérbőrű népesség a leginkább szenvedő alanya az acnénak, a japánok és a feketék sokkal kevésbé hajlamosak erre a bőrelváltozásra.

Egy-egy pattanás - nagyon ritkán - már 8-9 éves korban kialakulhat. Gyakorlatilag minden kamaszon megjelennek, de vannak, akiknél tömegesen jelentkeznek. A pattanások száma náluk fokozatosan növekszik, melyek száma lányokon 17 éves kor körül, fiúkon általában 18-19 éves korban éri el a maximumot. Ezután jön a legtöbb türelmet igénylő időszak, mivel a bőr állapota nem javul 21-22 évek korig. Viszont az érintettek többségénél az acne - többnyire 25 éves kor körül - teljesen elmúlik néhány, ritkán több vagy nagy számú torzító heg hátrahagyásával.

Az acne típusok: az általános, nálunk leggyakrabban előforduló típus a közönséges acne (acne vulgaris). Három súlyossági fokozata ismert, az első fokozatban (acne comedonica) a mitesszerek száma enyhén megszaporodik, csak nagyon gyenge gyulladásos tüneteket látunk, és ez esetek egy része spontán gyógyulhat idővel. A második súlyossági fokozatban (acne papulosa, papulopustulosa) a mitesszerek mellett sok erősebben gyulladt, fájdalmas csomó, göbcse észlelhető, és néhány gennyes hólyagcsa is megjelenik. Ebben a stádiumban már számolni kell a hegesedés veszélyével. A harmadik, legsúlyosabb fokozatban (acne cystica, conglobata) már számos puha tapintatú, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomókból gyakran genny tör a felszínre. Itt már igen erős torzító hegesedés alakulhat ki.

  Vannak olyan tényezők, melyek rontják az acnét, mások pedig épp ellenkezőleg, jótékony hatást gyakorolnak rá.

 • lányoknál gyakori, hogy az acne “beerősít” a havi vérzést megelőző napokon.

 • a terhesség és az acne kifejlődése ill. fennmaradása között nem sikerült összeffügést kimutatni

 • a napfénynek sokak esetén jótékony hatása van. A szoláriumnak lényegesen kevésbé kifejezett hatása.

 • érdekes módon a diétának többnyire nincs sok köze az acne kifejlődéséhez. Diétás megszorításokat felesleges emiatt alkalmazni, a csokoládéfogyasztással sem kell felhagyni. Javasolható viszont az olajos magvaknak (napraforgó, mogyoró, pisztácia stb.) túlzott fogyasztását kerülni. Vannak azonban betegek, akiknél kifejezett rosszabbodás figyelhető meg bizonyos ételek esetén.

 • ami meglepőbb, hogy a fokozott intenzitású személyes higiénia sem véd az acnétól. A faggyúmirigyek sajnos akkor is erőteljesen működnek, ha az ember óránként mosakszik.

Rendszeres, alapos tisztálkodással legfeljebb a fekete mitesszerek számát szoríthatjuk vissza. Viszont bizonyították, hogy míg a hagyományos, lúgos szappanok kedveznek a faggyúmirigyben élő baktériumok szaporodásának, a kicsit savanyú vegyhatást (pH 5,5 - 6,5) biztosító folyékony detergenseket tartalmazó lemosók, arctisztítók visszaszorítják a baktériumok szaporodását, és ezért használatuk jó hatással kiegészítheti az acne kezelését.

  Egyes esetekben a csomók és hólyagok hegeket hagyhatnak maguk után (az acne II.-III. fokozatánál). A visszamaradó heg kétféle lehet:

 • megvastagszik és kiemelkedik a bőr felszínből (hypertrophiás vagy keloid heg)

 • bemélyed a bőrfelszínbe ( atrophiás vagy ún “jégcsákány” heg)

Szerencsére a hegesedés nem minden esetben jelentkezik a folyamat kezdetén. De ha a hegek már kialakultak és idővel sem javulnak, azokat utólag már sokkal nehezebb eltüntetni.

A legbiztosabb módja a hegesedés megelőzésének az időben elkezdett, megfelelő kezelés, mivel a nem több, mint 3 éve fennálló acne esetében várható a legteljesebb hatás.

A sötétebb bőrű egyéneknél a gyulladás után pigmentáció (sötétebb elszíneződés) maradhat vissza. Ez sok bőrbetegség esetén előfordul, és hónapokig vagy évekig is tarthat. Ezért nagyon fontos, hogy sötétebb bőrűeket nagyon korán és hatékonyan kezeljék.

Az acne az esetek döntő többségében valamilyen kezeléssel gyógyítható, bár a gyógyulás többnyire nem robbanásszerű. Főként az antibiotikum kezelés mellett javulás csak lassabban, hosszabb kezelési idő után várható és a terápiát elhúzódóan, gyakran többször megismételve kell alkalmazni.

Jó eredményt lehet elérni külsőleg alkalmazható szerekkel, ezek különböző szárító hatású, faggyútermelést csökkentő ill. antibiotikum tartalmú ecsetelők, rázófolyadékok, krémek.

A belsőleges terápiára három gyógyszercsoport szolgál: antibiotikumok, hormonok és retinoidok. Ezek receptköteles készítmények, csak orvos írhatja fel őket. A belsőleges kezelés alapkövét az antibiotikumok jelentik.

Az antibiotikumok úgy hatnak, hogy csökkentik a baktériumok számát, és ezzel minimálisra csökkentik a gyulladásos reakciót. Nem mindegyik antibiotikum alkalmas azonban az acne kezelésére, a hatékony gyógyszer megválasztása, felírása bőrgyógyász szakorvos feladata. A kezelést többnyire hosszú ideig kell folytatni ill. szükség esetén ismételni. Ennek többnyire az az oka, hogy a baktériumok egy része ellenállóvá (rezisztenssé) válik a legtöbb antibiotikumra, így azok már nem képesek kifejteni hatásukat. A másik ok, hogy az antibiotikus kezelés befejezése után a betegség nagyon gyorsan újra visszatérhet (recidiválhat), így a gyógyszer adagolását gyakorlatilag
állandóan ismételni kell.

A hormonok: bizonyos fogamzásgátló tabletták jó hatással bírnak az acnés bőrre. A hormonkezelés főleg a fokozott faggyútermelést csökkenti. Ezen gyógyszereket is hosszú alkalmazzuk, és hatásuk szintén nem tartós.

A természetes A-vitamin származék (retinoid): Ez az anyag A-vitaminban gazdag étel fogyasztása után is kimutatható a szervezetben, csak sokkal kisebb koncentrációban, mintha a gyógyszert szedik be. A retinoidot tartalmazó kapszulát csak bőrgyógyász szakorvos írhatja fel. Azon súlyosabb acnés betegeket, amelyek nem reagáltak megfelelő módon a fenti hagyományos terápiákra, ezzel a kapszulával kell kezelni, mivel ez hatásosnak bizonyult olyan esetekben is, amikor a betegség semmilyen más kezelésre nem reagált. Amennyiben kevesebb tünete van a betegnek, de hegesedés veszélye áll fenn, akkor is mérlegelendő a gyógyszer szedése.

  A retinoid kezelést tehát csak bőrgyógyász javasolhatja:

 • súlyos acnés esetekben

 • olyan kevésbé súlyos esetekben, ha az előzetes antibiotikum terápia nem volt elég hatásos

 • esetleg a pattanások újra és újra visszatérnek

 • hegesedés veszélye áll fenn

 • ha a betegség és/vagy az elégetlen kezelés miatt pszichés problémák jelentkeznek, az orvos ebben az esetben is fontolóra veheti a gyógyszer alkalmazását

Ez a gyógyszer drámaian csökkenti a faggyú képződését a mirigyekben, egyben csökkenti a baktériumszámot is, bár nem antibiotikum. Lassítja a fekete és fehér mitesszerek képződését és egy összetett mechanizmuson keresztül a gyulladást is csökkenti. Tehát az acne képződésében szerepet játszó minden faktort befolyásolja, így rendkívül hatásos az acne kezelésében. Általában 4-8 hónapos kúra szükséges, és többnyire nincs szükség újabb kezelésre.