Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BOTOX KEZELÉS

Túlzott izzadás Botox kezelése a kezelésről

(Visatbel®, Botox®)

Bőrgyógyászati konzultáció a beavatkozás előtt

A beavatkozás előtt legtöbbször tisztáznunk kell a fokozott izzadás természetét, mértékét, a páciens kezeléssel kapcsolatos elvárásait. Az orvosnak át kell tekinteni az esetleges belszervi (belgyógyászati) betegségek lehetőségét is. Ilyen lehet például – többek között - a pajzsmirigy túlzott működése is, ami sok esetben egy egyszerű laboratóriumi vizsgálattal kideríthető. Minden aktív bőrbetegségről is tudnunk kell, azok gyógyulásáig ugyanis többnyire nem javasolható a Botox kezelés. Terhesség és szoptatás esetén sem végezzük a kezelést. Bizonyos idegrendszert érintő betegségek, valamint izomműködéssel kapcsolatos zavarok is kizárják a pácienst a kezelhetők köréből. Kijelenthetjük azonban, hogy a konzultációt követően a Botox kezelés szinte minden alkalommal probléma nélkül, biztonságosan, akár azonnal el is végezhető.

A Botox, és annak működési elve

Az A típusú Botulinum toxin egy természetesen is előforduló bakteriális fehérje. A Clostridium botulinum baktériumból állítják elő anaerob (levegőtől elzárt) körülmények között. Az A típusú Botulinum toxin azáltal fejti ki hatását, hogy blokkolja az ún. neurotranszmittereket, melyek az adott (problémás) terület izzadságmirigyeinek működését fokozzák. Az anyag kihasználja tehát az idegsejtek kémiai jelzőrendszerének mechanizmusát.

A hatás, vagyis az izzadás csökkenése már 4-5 nap alatt észlelhető, a hatás azonban teljes mértékben kb. 10 nap alatt épül fel, majd pedig kb. 6-12 hónapig tart. Ezután az ingerület átvitel az idegsejtek és az izom közt helyreáll, és az izomzat újra képes az összehúzódásra, ill. a verejtékezés újra a korábbi szintre erősödhet. Emiatt lehet szükséges (de nem kötelező!) a Botox kezelést időszakosan megismételni a kívánt hatás fenntartásához.

Hogyan történik a kezelés?

A beavatkozáshoz nincs szükség sem altatásra vagy narkózisra, sem pedig helyi érzéstelenítésre. Néha szükséges lehet a kezelt területet hűtő géllel előkezelni, ezt azonban csak nagyon ritkán alkalmazzuk, mivel az apró szúrások csak rendkívül kis kellemetlenséggel jár, maga a kezelés pedig néhány perc alatt, tehát még az előkészítéssel együtt is (20-30 perc) rendkívül gyorsan lezajlik. Nagyon érzékeny bőrű betegeinknél lehetőség van érzéstelenítő krém alkalmazására is.

A készítményt rendkívül felületesen, apró tűszúrásokkal adjuk éppen a bőr alá. Mindeközben a pontos adagolás nagyon lényeges. A szakorvos rendkívül vékony tűt használ, így a kellemetlenség minimális; pácienseink döntő többsége fájdalommentesnek írja le a beavatkozást, mely tehát gyors, ambuláns módon történik és (mivel az apró szúráspontokon se gyulladás, se kipirosodás nem lép fel) utána azonnal visszatérhetünk megszokott napi tevékenységünkhöz is. A szúrásponton nem marad vissza nyom, se pedig egyéb látható elváltozás.

Túlzott izzadás Botox kezelése: a kockázatokról

Toxikus hatástól nem kell félni. A felhasznált anyag mennyisége nagyságrendekkel kevesebb, mint a szer mérgező adagja, ráadásul a beadott mennyiség csak a beadás pontján fejti ki a hatását, és nem hat az egész szervezetre. Képzett és tapasztalt szakorvos "keze alatt" mellékhatások ezért szinte nem is léphetnek fel. Többek között ezért is kell gondosan tájékozódnunk, hogy mely orvosnak van megfelelő és elegendő tapasztalata és gyakorlata a kezelést illetően ahhoz, hogy a megfelelő hatást megbecsülhesse, és a beavatkozást pontosan, biztonságosan el is végezhesse. A Botox receptköteles gyógyszer, melynek használata kizárólag bőrgyógyász – kozmetológus, ill. plasztikai sebész szakorvos számára engedélyezett.

További hasznos témák, kapcsolódó linkek:
Euromedica - hívjon minket