Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Nowinszky Tibor bőrgyógyászati szakrendelése a korábbi módon folyik, rendelésére a továbbiakban is a megszokott telefonszámokon tudnak bejelentkezni munkanapokon reggel 8 és délután 18 óra között. Érdeklődhetnek az info@euromedica.hu email címen is. További szakrendeléseinkkel kapcsolatban is ezeken a számokon érdeklődhetnek.

Bejelentkezés: 30/9029169, ill. 83/510-724.

Értesítjük Önöket továbbá, hogy a jelen helyzethez alkalmazkodva elindult Dr. Nowinszky Tibor online bőrgyógyászati rendelése is:

https://borgyogyaszatonline.hu/

Itt a személyes találkozás mellőzésével találhatnak megoldást bőrgyógyászati problémáik nagy részére, és lehetőség van csak online, e-recept igénylésére is.

https://borgyogyaszatonline.hu/borgyogyaszat-online-e-recept-feliras/

Online rendeléssel kapcsolatos további kérdésekkel a
borgyogyaszatonline@gmail.com email címre is írhatnak.

Üdvözlettel: az Euromedica csapata

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Nap okozta (ún. solaris v. actinikus) keratosisok

Ez a bőrelváltozás jellemzően krónikus fényhatásra, más szóval az egész életünk során elszenvedett napfény (UV fény) összeadódó károsító hatására keletkezik. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy elsősorban idősebb betegeken, és a fénynek nagyobb eséllyel kitett bőrterületeken alakul ki leginkább. Ilyenek az arc egésze, ezen belül is leginkább az orr, fülek, orcák, ezen kívül a nyak és dekoltázs bőre és a kézhát.

Az elváltozás nem rosszindulatú, vagyis önmagában nem tartalmaz még daganatsejteket. Ennek megfelelően nem a „bőrrákok” közé soroljuk, hanem az ún. daganat megelőző (szakszóval praecancerosus) állapotok közé. Ez nem jelenti persze azt, hogy a solaris keratosisból okvetlenül és biztosan bőrdaganat képződik az idővel, de ez azért nem is zárható ki teljes bizonyossággal. Így tehát folyamatos bőrgyógyászati megfigyelésre és kezelésre van szükség, és amennyiben hirtelen növekedés, változás következne be az elváltozással kapcsolatban (elsősorban csomóképződés, hirtelen vaskos szarumassza képződése), akkor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnunk. Ebben az esetben sokszor az ún. spinalioma (ez már bőrdaganat) képződése jöhet szóba.

Önmagában a még nem daganatos elváltozás nem feltétlen és nem is mindig igényel eltávolítást (ez történhet sebészetileg, de lehet lézeres, kauteres vagy fagyasztásos megoldás is). Legtöbbször elégséges a külsőleges (kenőcsös) kezelés, komoly fényvédelem mellett (fényvédő krémek használata nyári időszakban).

Fontos szempont, hogy ha mégis eltávolítjuk a bőrelváltozást, szövettani vizsgálat (legalábbis ha biztosan nem jön szóba bőrdaganat) a solaris keratosis esetében nem szükséges. Az eltávolítás, ill. a kezelés megítélése mindig, minden esetben bőrgyógyász szakorvos feladata.

További információk:

BNO kód: L5700
Szinonimák: sugárzás okozta keratosis, actinikus keratosis, aktinikus keratózis, keratosis actinica, actinic keratosis, keratosis actinica, keratosis solaris, solar keratosis, keratosis senilis, keratoma senile