Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Nowinszky Tibor bőrgyógyászati szakrendelése a korábbi módon folyik, rendelésére a továbbiakban is a megszokott telefonszámokon tudnak bejelentkezni munkanapokon reggel 8 és délután 18 óra között. Érdeklődhetnek az info@euromedica.hu email címen is. További szakrendeléseinkkel kapcsolatban is ezeken a számokon érdeklődhetnek.

Bejelentkezés: 30/9029169, ill. 83/510-724.

Értesítjük Önöket továbbá, hogy a jelen helyzethez alkalmazkodva elindult Dr. Nowinszky Tibor online bőrgyógyászati rendelése is:

https://borgyogyaszatonline.hu/

Itt a személyes találkozás mellőzésével találhatnak megoldást bőrgyógyászati problémáik nagy részére, és lehetőség van csak online, e-recept igénylésére is.

https://borgyogyaszatonline.hu/borgyogyaszat-online-e-recept-feliras/

Online rendeléssel kapcsolatos további kérdésekkel a
borgyogyaszatonline@gmail.com email címre is írhatnak.

Üdvözlettel: az Euromedica csapata

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Fibroma (fibroma pendulum, kocsányos fibroma)

Nagyon gyakori, felnőttkorban szinte mindenkinél előforduló bőrelváltozás. Magyar neve a gyakorisága ellenére nincs, bár betegeink sokszor nevezik őket „vadhúsnak”, szemölcsnek. Ez utóbbi kifejezést azonban okosabb fenntartani a valódi vírusos eredetű szemölcsöknek.

Elsősorban a nyakon, és hónaljban keletkező, többnyire nagyszámú bőrkinövés, melyek testszínűek vagy barnásan színezettek. Jóindulatú, rosszindulatúvá soha nem váló elváltozások, de sokszor zavaróak (pl. nyaklánc beleakad), és gyakran begyulladhatnak, főként ha megcsavarodnak, és ekkor fájdalmasak is lehetnek. Korábban vírusos eredetűnek gondolták őket, de ez nem bizonyosodott be, vélhetően alkati jelenség tehát, vagyis öröklött hajlam játszik szerepet a kialakulásukban. Bizonyos egyéb bőrelváltozásokkal együtt gyakrabban fordul elő (pl. acanthosis nigricans), és azt is látjuk, hogy túlsúlyos embereknél gyakrabban találkozunk velük. A leggyakoribb előfordulási helyek: a nyakon, hónaljakban és az ágyékhajlatban.

Néha bizonyos anyajegyekkel is összetéveszthetőek, de többnyire nem okoznak diagnosztikai nehézséget a vizsgáló orvos számára.

Injekciós érzéstelenítés nélkül, speciális érzéstelenítő krém használata mellett távolítjuk el őket lézerrel, így teljesen fájdalommentesen és mindenfajta nyom nélkül szabadulhatunk meg tőlük. Szövettani vizsgálat esetükben nem szükséges. Olyan rendelőkben, ahol lézerrel nem rendelkeznek, többnyire egyéb égetéses módszert alkalmaznak, pl. elektrokautert, vagy éppen fagyasztást, ezekkel azonban sok esetben maradandó hegesedést lehet okozni.

További információk:

BNO kód: R2380 (nem csak a fibromára érvényes)
Szinonimái: fibroma, fibroma pendulum, fibroma molle, kocsányos fibroma, fibróma, „vadhús”, achrochordon, fibroepithelial polyp