Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

BŐRGYÓGYÁSZAT

Bőrbetegségek

Festékes anyajegyek (naevus pigmentosus)

Bőrünkön számos különféle bőrnövedéket találhatunk, amelyek egy része már születéskor megtalálható, többségük pedig az életkor előrehaladtával fokozatosan alakul ki. Ezek a bőrjelenségek már az első pillantásra is sokfélék, felszínük, tapintatuk, méretük, színük, életkorhoz való kötődésük más és más megjelenési formát mutat. Az eredetük, megjelenési formájuk, valamint szövettani szerkezetük alapján különböző csoportokba sorolhatjuk őket. Ide tartoznak a vírusos szemölcsök, az anyajegyek, a bőr jó- és rosszindulatú növedékei, valamint az időskori bőrnövedékek. A köznapi szóhasználatban tévesen valamennyit szemölcsnek nevezzük, pedig ez csak a vírusok által okozott bőrnövedékek neve.
A bőrgyógyászati gyakorlatban leggyakrabban festékes anyajegyekkel találkozunk, amelyek a pigmentet termelő ún. naevus sejtekből képződnek. Az anyajegyek (naevusok) születéskor ritkán láthatóak, bár néha akár hasonló helyen és formában jelentkeznek anyán és gyermekén. Talán nevük is innen származik. Megjelenésük a korai gyermekkortól 30-35 éves korig tart. A hormonális változások, a pubertás, a terhesség növelheti az anyajegyek méretét és számát. A növedékek megjelenése lehet kerek vagy ovális, sima vagy domború, éles kontúrú, általában homogén színezetű lapos, vagy kiemelkedő. Átmérőjük ritkán haladja meg az öt-hat millimétert. Némelyekből szőrszálak is kinőhetnek. Színük a világosbarnától a majdnem feketéig változhat. Néha a pigmentált göbcsét néhány milliméter széles pigment hiányos, fehér gyűrű övezi (Halo navus v. Sutton naevus). A festékes anyajegyek mozgásban lévő elváltozások, bármely életkorban újak keletkezhetnek vagy - ritkán - a meglévők eltűnnek.
A festékes anyajegyek tartós irritáció (pl. a ruhapánt dörzsölése) vagy a külső környezet károsító tényezőinek hatására (leginkább a napfény miatt) daganatosan átalakulhatnak, és rosszindulatú daganat (melanoma) fejlődhet ki belőlük. A melanoma az anyajegymentes bőrfelület normális pigment termelő sejtjeinek elfajulásából is származhat. A melanoma az egyik leginkább rosszindulatú daganatféleség. Színe általában sötétbarna vagy fekete. Viszonylag gyorsan kialakulhat, és a nyirok utakon hamar áttéteket képezhet. Ha az áttétképzés megindult, általában már késő az orvosi beavatkozás.

Tudnunk kell, hogy minden anyajegy eltávolítható. A kezelés szükségessége alapján három csoportba sorolhatjuk a festékes anyajegyeket:

1. El lehet távolítani. Ide soroljuk a festékes anyajegyek legnagyobb részét. Csak egészben, sebészi úton szabad kioperálni, mert ha csak a bőr szintje fölé eső részét távolítják el, a visszamaradt részből kiújulhat, vagy esetleg rosszindulatúvá válhat.
2. Ajánlatos eltávolítani. Az állandó irritálásnak kitett, valamint a megsérült anyajegyek megmozdulhatnak. Ezeket jobb mielőbb eltávolítani, így esetleg rosszindulatúvá válásuk megelőzhető.
3. El kell távolítani a megmozdult anyajegyeket a beteg megmentése érdekében.

Onkológiai szempontból a kezelés akkor helyes, ha teljes értékű szövettani vizsgálat elvégzésére is lehetőség van! A hisztológiai vizsgálat igazolja a diagnózist, és egyértelműen eldönti, hogy a kimetszés az épben történt-e, vagyis hogy maradt-e a bőrben esetlegesen még eltávolítandó sejt.

Mit kell megfigyelnünk önmagunkon?

Azonos személy anyajegyei általában hasonlítanak egymásra, ha nem, akkor gyakoribb ellenőrzés szükséges. Ha egy anyajegy növekedni és sötétedni kezd, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert lehetséges, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó. Minden újonnan észlelt növedék, folt esetén fel kell keresni a bőrgyógyászt. Ha a többitől eltérő, aszimmetrikus, terjedő, szabálytalan szélű, nem egyenletes színeloszlású, nem fájdalmas foltot vesz észre a bőrén. A korai stádiumban történő diagnózis és kezelés végleges gyógyulást jelent.
A bőrdaganat a leggyakoribb emberi daganat, minden hatodik ember bőrrákos lesz életében. Idővel mindig láthatóvá válik a bőr felszínén, ezáltal majdnem mindig felismerhető. Az egyén által észrevett korai tünetek ismerete az eredményes gyógyítás alapfeltétele. A legkisebb gyanújel esetén azonnal forduljon bőrgyógyászhoz!

Veszélyeztetett-e Ön a melanóma szempontjából?

Ha bőre vi1ágos, könnyen leégő típusú, gyermekkorában, serdülőkorában voltak napégései, nagyszámú anyajegy, szeplőféleség található a bőrfelszínén, gyakran szoláriumozik, anyajegyeinek száma a testén meghaladja az ötvenet, vagy a vérrokonai között előfordult melanomás megbetegedés, akkor nagyobb Önnél a bőrrák kialakulásának kockázata.
Meg kell jegyeznünk, hogy a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás még fényvédelemmel, bőrápolással együtt is veszélyes! Hogy az Ön bőre mit tud elviselni, ezt bőrgyógyászával kell megbeszélnie, hiszen mindannyiunk bőrtípusa más és más.
A melanoma kialakulásának megelőzése érdekében ajánlatos mindenkinek elsajátítani az önmegfigyelés módszerét, amihez szintén kérje bőrgyógyásza tanácsát! Az önmegfigyelést évente 2-3 alkalommal kell elvégezni. Amennyiben bármit észlel, azonnal forduljon bőrgyógyászhoz! Ha nem talál problémát, akkor évente egy alkalommal vizsgáltassa meg magát anyajegy és bőrdaganat szűrésen!

További információk:

BNO kód: I7810
Szinonimái: naevus pigmentosus, nevus pigmentosus, nevi, pigmented naevocytic nevus, naevussejtes naevus (nsn/NSN), festékes anyajegy