Euromedica - Egészségügyi Szolgáltató Központ - Egészségben élen járunk

Euromedica - Egészségügyi szolgáltató központ - Egészségben élen járunk

Egészségben élen járunk 

nyitóoldal    I    nyitvatartás    I          I  

Retinoid (isotretinoin)

Retinoid (isotretinoin) / természetes A-vitamin származék

A gyógyszer nem antibiotikum és nem is hormon, hanem egy vitaminszármazék, mely nagyon biztonságosan alkalmazható, és alkalmazzuk is évtizedek óta. Sok esetben halljuk betegeinktől, hogy ismerőse, kozmetikusa vagy éppen internetes fórumok bejegyzéseinek „szerzőitől” szerezett információik alapján a gyógyszer veszélyes, maradandó károsodást okoz. Nehezen érthetők ezek félelmek és tévhitek, ezen sorok – többek közt – ezen téves információk eloszlatását, illetve természetesen betegeink tisztánlátását is szolgálják. Fontos ugyanis tudnunk, hogy a súlyos, maradandó hegesedést okozó acne/akne (vagyis pattanásos bőrbetegség) kezelése, teljes és főként maradandó, vagyis definitív megoldása e nélkül a gyógyszer nélkül ma nem is volna lehetséges.

A retinoidot tartalmazó kapszula csak bőrgyógyász szakorvos javaslatára írható fel. Ez az anyag A-vitaminban gazdag étel fogyasztása után valójában kimutatható a szervezetben, csak sokkal kisebb koncentrációban, mintha a gyógyszert szedik be. Azon súlyosabb aknés/acnés („pattanásos”) betegeket, akik nem reagáltak megfelelő módon a hagyományos terápiákra (külsőleges oldatok, antibiotikum stb.), ezzel a kapszulával lehet és kell kezelni, mivel ez hatásosnak bizonyul olyan esetekben is, amikor a betegség semmilyen más kezelésre nem reagál. Amennyiben kevesebb tünete van a betegnek, de hegesedés veszélye áll fenn, akkor is mérlegelendő a gyógyszer szedése.
Ez a gyógyszer ezen felül alkalmas lehet egyéb seborrheas típusú betegségek (pl. rosacea, perioralis dermatitis) kezelésére is.

A retinoid kezelést tehát csak bőrgyógyász javasolhatja:
• súlyos aknés esetekben
• olyan kevésbé súlyos esetekben, ha az előzetes antibiotikum terápia nem volt elég hatásos
• esetleg a pattanások újra és újra visszatérnek
• hegesedés veszélye áll fenn
• ha a betegség és/vagy az elégetlen kezelés miatt pszichés problémák jelentkeznek, az orvos ebben az esetben is fontolóra veheti a gyógyszer alkalmazását

Ez a gyógyszer drámaian csökkenti a faggyú képződését a faggyúmirigyekben, egyben csökkenti a baktériumszámot is, bár nem antibiotikum. Lassítja a fekete és fehér mitesszerek képződését és egy összetett mechanizmuson keresztül a gyulladást is csökkenti. Tehát az acne képződésében szerepet játszó minden faktort befolyásolja, így rendkívül hatásos a pattanásos bőrbetegség kezelésében. Általában kb. 6 hónapos kúra szükséges, és többnyire nincs szükség újabb kezelésre (!) az élet során. Erre akkor van legnagyobb esély, ha a gyógyszer szedése addig tart, amíg a testtömegre meghatározott minimális összmennyiséget a beteg be nem szedi. Nem a naponta beszedett mennyiség számít tehát (ez viszonylag tág határok között mozoghat és a kúra során általában változtatunk is rajta). A betegek döntő többségénél 2-3 hónap után már nagymértékű javulás látható, bár az első hónap során akár átmeneti rosszabbodás is előfordulhat.

Sajnos, mint sok más gyógyszernek, ennek is vannak kellemetlen velejárói. Gyakorlatilag mindenkinél ajak-, bőr- és nyálkahártya kiszáradás következik be. Ugyan emiatt alakulhat ki (orrnyálkahártya kiszáradása) időnként enyhe, általában orrfújáskor jelentkező pecsételő orrvérzés is. A kontaktlencsét a kezelés során érdemes szemüvegre cserélni. Ezek a kellemetlenségek szerencsére elviselhetőbbé tehetők a különböző hidroaktív, bőrregeneráló, a bőr számára értékes zsiradékot tartalmazó krémek, hidratálók és ajakír használatával. Nőknek a kezelés során és még min. egy hónapig tilos teherbe esni, a gyógyszer ugyanis a fejlődő magzatra (sok egyéb gyógyszerhez hasonlóan) káros volna. A későbbi terhességet azonban a gyógyszer - bizonyítottan - egyáltalán nem befolyásolja.  Napozni, szoláriumba járni a szedés alatt nem tanácsos, a készítmény erős fényérzékenyítő hatása miatt (gyorsabban leég a bőrünk). A pattanásokat a kezelés ideje alatt nem szabad kinyomkodni, bőrünk sérülékenyebbé válása miatt gyorsabban és tartósabban alakul ki gyulladás. Egy bizonyos antibiotikum típus szedése tilos a gyógyszer mellett, de ez nem kapható recept nélkül, ezért azt csak orvos írhatja fel. A kezelőorvost (pl. háziorvost) tehát tájékoztatni kell a retinoid szedéséről, amennyiben (pl. felső légúti hurut miatt) antibiotikum adását kezdené.

Összefoglalva tehát a legfontosabbakat:

Szülőképes korú nőknek kötelező hatékony fogamzásgátlást alkalmazni a retinoid gyógyszer szedése alatt és azt követően minimálisan egy hónapig (rendszerint fogamzásgátlót kell szedni). Ugyanezen időszakon belül és a gyógyszer kiürüléséig vért adni sem szabad! A későbbi gyermekvállalásra a készítmény természetesen semmi befolyással nem bír. A gyógyszer a májra hatással gyakorlatilag nem bír, de a vér koleszterin szintjét átmenetileg arra hajlamosaknál emelheti, emiatt a szedés alatt laborvizsgálatra szükség van.

Figyelem! Ez a tájékoztató nem törekedhet teljességre, és nem helyettesíti az adott gyógyszerhez mellékelt gyártói írásos betegtájékoztatót! Mindig konzultáljon kezelőorvosával, és tartsa be az ő utasításait!

vissza

További hasznos témák, kapcsolódó linkek:
Euromedica - hívjon minket